Korpus na tortu bez oddeľovania vajec fotorecept

ancicka - fotkaancicka, 20. augusta 2014
Korpus na tortu bez oddeľovania vajec (fotorecept)
Foto: ancicka

Tento korpus bez oddeľovania vajec je jednoduchý,čo sa týka prípravy,ale aj pečenia.Ked ho vyskúšate,určite budete s ním veľmi spokojné,lebo je vláčny,nadýchaný a cesto je Zobraziť celý popisTento korpus bez oddeľovania vajec je jednoduchý,čo sa týka prípravy,ale aj pečenia.Ked ho vyskúšate,určite budete s ním veľmi spokojné,lebo je vláčny,nadýchaný a cesto je jemné.

20 minút
príprava
20-25 minút
na 180 °C

Suroviny

4 ks
125 g
80 g
1 ks
štípka
1 čl




Postup

  1. 1

    Potrebné suroviny.

    Korpus na tortu bez oddeľovania vajec (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Vajcia v miske vyšľaháme mixérom,asi 5 min,

    Korpus na tortu bez oddeľovania vajec (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    postupne pridávame cukor a šľaháme dalších 5 min.

    Korpus na tortu bez oddeľovania vajec (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Múku zmiešame so zlatým klasom a soľou a taktiež postupne pridávame k vyšľahaným vajciam.metličkou zľahká premiešame.

    Korpus na tortu bez oddeľovania vajec (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Formu vyložíme papierom a boky netreba natierať.Forma s priemerom 22 cm.Cesto vylejeme do formy,rovnomerne rozotrieme a je dobré formou troška potriasť o stôl,aby vyšiel vzduch.Rúru si nahrejeme na 200 °C a vložíme formu do rúry.Pečieme prvých 5 min.na 200 °C a 20 min na 180 °C.Neotvárať dvierka,aspoň 20 min,aby korpus neklesol.Po vypnutí nechať korpus v rúre s otvorenými dvierkami asi 5 min.Je dobré nechať korpus vo forme,kým nevychladne.

    Korpus na tortu bez oddeľovania vajec (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Cesto po prekratí je jemné,vláčne a veľmi pekné.

    Korpus na tortu bez oddeľovania vajec (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Robila som aj vo štvorcovej forme,ale dobu pečenia som skrátila asi o 5 min,lebo forma je väčšia,25 cm a cesto je tenšie.Do tejto formy je treba urobiť cesto s viac vajec ,ale na koláč čo som robila mi to stačilo.

    Korpus na tortu bez oddeľovania vajec (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Korpus po upečení.

    Korpus na tortu bez oddeľovania vajec (fotorecept) - obrázok 8

Diskusia k receptu

elysa
aký je krásny rovný, mne vždy v strede naskočí :)
olinecka
@ancicka ja to robím bežne.Neviem či by som dala na Varechu ten nápad,veď to vidime pomaly v každom pečeni.Pozdravujem!!!!
daniela15
vždy mám problém upiecť taký pekný korpus, ako máš na foto, najbližšie vyskúšam podľa tvojho receptu, so zlatým klasom som ešte korpus nepiekla
jozka2
elysa,skus nenatierat boky tortovej formy,cesto sa prilepi na boky a taha ho aj do stran a tak ti nevyskoci prostriedok.Aspon ja to tak robim.
jozka2
Ancicka,zabudla som ti pochvalit korpus,zo 4 vajicok ho mas krasne vysoky.Navyse zlaty klas ho krasne zjemni a nadych a zvyrazni farbu zltkov.
finczi
Veľmi sa mi páči! Bežne to takto nerobievam, pre mňa je to nové použiť Zlatý klas. Tortu som robila iba 3x, z toho jeden korpus /ten prvý/ skončil ako obaľované guľky :D. Ďakujem pekne@ancicka ! Vaše recepty mám rada!
vierina
@ancicka tiež veľmi pekne ďakujem za recept, tento tvoj vidím prvý krát a hneď v sobotu ho vyskúšam, naozaj vypadá výborne ...dlho som hľadala niečo jednoduché na tortu a zároveň chutné a nadýchané. Ak by si mohla doplniť ešte akým krémom si ho plnila bolo by super ;)
methi
Ancicka kolko gramov ma jeden ten zlaty klas? Pekny korpus. Vyskusam.
kukulienka71
krásne nadýchaný, zvykla som robiť piškótu s pridaním škrobovej múčky, veľmi zjemní cesto. Korpus na tortu ešte nie, KK,5*
pacinka
Tiež takto robím korpusy, recept je super, doporučujem vyskúšať
mezi
Po prvé - základom textu je písať medzeru po každej čiarke, bodke, dvojbodke, otázniku, výkričníku, ...
Po druhé - Cesto pečené z celých vajec nikdy nebude mať hladký a nikdy nebude mať vodorovný povrch. Bude presne ako to máš na fotke, zvráskavené. A čo i len pri pár minútovom prešvihnutí pečenia alebo pečiacej teploty cukor vykaramelizuje vo vrchnej vrstve cesta a to spôsobí, že vrchná vrstva cesta - kôrka - sa oddelí. A keďže je zvykom torty držať v chladničke, tak prípadná vrstva plnky sa z torty oddelí potom dokonale, neostane kompaktná.
Po tretie. kukulienka71 tam niekde hore píše, že zvykne pridať škrobovú múčku, skúste iný fígeľ: 2-3 lyžice ryžovej múky.
skorica
Páči sa mi tento jednoduchý postup ,vyskúšan takýto korpus asi už dnes,lebo krsniatko má dnes narodeniny.@ancicka ,ja som pozerala na tortu čo piekla @olinecka ,tak má postup so 4 vajec,ale najprv šľahá bielky.Nič nemaž,aj keby takýto našla,ale určite na @vareche nie!Pre mňa 5 *,kk.
havino
@ancicka , nič nemaž, neopováž sa, je to jeden chutný, nadýchaný korpus, ja nie, že z lenivosti, ja len také pečiem, nič nie je jednoduchšie, škrob som ešte nepridávala do cesta, len múku, tak ja určite skúsim, dovolím si pridať foto, aj táto torta je z celých vajec, nič sa mi neodliepalo a aj držalo kompaktne ako má



lubjak
Nielen pre zacinajuce kucharky, aj pre tie s tymi viacrocnymi skusenostami ,je to zaujimavy recept
sonulienka
Ja už nemám čo dodať, je to super. Kto chce nech vyskúša a komu sa nepáči nech sa nekomentuje. KK.
brmbolka
ďakujem za krásny foto postup, a jednoduchú piškótku na tortičku, a samozréjme máš to za 5 *****, :-)
marika21
Ančička pekný korpus,nič nemaž. Veď o tom to tu je, že môžme vyskúšať, kto chce, aký rececept sa mu páči. Ak niekto pridá iný postup OK. Komu sa čo hodí môže si vybrať. O tom to tu je,nie vždy lepší pre niekoho recept je ten najlepší. Vďaka Vareche si to môžme vyskúšať. *****
nadia56
@ancicka , ako dobre, ze si pridala tento recept, zvyknem robievat korpus z vyslahanych bielkov a potom pridavam zltka, toto bude rychlejsie a jednoduchsie, najblizsia torta bude podla tvojho receptu, pekny den ti zelam:-)
@mezi pise - A čo i len pri pár minútovom prešvihnutí pečenia alebo pečiacej teploty cukor vykaramelizuje vo vrchnej vrstve cesta a to spôsobí, že vrchná vrstva cesta - kôrka - sa oddelí.
no, ked sa mi nieco take stane pri peceni korpusu, jednoducho vrchnu vrstvu po upeceni a vychladnuti korpusu stiahnem-odstranim a dalej postupujem v klasickom plneni, ziadna plnka sa mi este od korpusu neoddelila, ked bola torta v chladnicke:-)
smikova54
Hanka,ja síce málo pečiem torty,ale pre prípad,že by som sa rozhodla,tak si recept uložím.Páči sa mi jednoduchosť.kk
olinecka
@ancicka ten môj koment nebol v zlom ja som len písala,že pomaly každý druhý recept je o pečeni korpusu a ja nevidim žaden rozdiel.Snáď len to že muky bolo 80g a zlaty klas má 20 g to keď ja napišem celozrna muka 100g.Korpus je nadychany aj tym ,ako dlho šľahame v mixeri,čim dlhšie tym lepšie.A toto Ti povie aj odborník vyučeny v pečeni.Takže som napísala niečo zlé?Tak beriem späť a CHVÁLIM!!!!!
monda
Pečiem torty , ale pre mňa je toto niečo nové a páči sa mi ten korpus, takže v budúcnosti si ho vyskúšam, @ancicka - ďakujem :-))
ancicka
Dakujem za pochvalu,nielen @oli necke ,ale všetkým.
@oli ,ja nechcem rozoberať tuna aký je rozdiel,ale ja už mám toho dosť skúsenosti s pečením,takže môžem ti povedať ,že je v tom rozdiel,či v príprave cesta,alebo pečení.Pozdravujem .
ivav
recept so Zlatým klasom ma zaujal, vyskúšam ho
steva56
taký recept mi padne vhod,lebo mi treba pre vnúčika tortu.Páči sa mi.KK.
evanaaa
Krásny, žltučký, jemný iste - @ancicka , toto sa mi páči. Ja síce už nepečiem, ale keď mi zistili cukrovku, bola som nešťastná, lebo som bola v tom, že žľtka na pišk. korpus so sladidlom nevyšľahám a recepty na dia koláče a torty, ktoré som mala sa robili zasa tak, že sa do vyšľahaných bielkov zašľahávali žĺtky, alebo potom takto, ako v tomto tvojom postupe celé vajíčka. Takže sú najmenej tri spôsoby postupu.
vlastina48
Čím nahradím Zlatý klas ? U nás v Česku jsem ho neviděla. Díky !!!
viera1
@vlastina48 Zlatý klas obsahuje kukuričný škrob,arómu a farbivá:beta-karotén+riboflavín.Takže môžeš dať vanilkový puding alebo 40g maizeny (gustin,amylon...).
vybusna
@vlastina48 mne sa zda, ze v cechach existuje nieco take ako Krémový prášek a moja ceska svokra mi hovorila, ze zlaty klas uz mavaju v kauflande, ale pudingovy prasok, alebo nejaky kuchynsky skrob, ako pise @viera1 je tiez dobra volba
ancicka
Zlatý klas vyrába Dr.Oetker,takže určite aj v česku ho dostať kúpiť.V Tesku určite ho budú mať.
mimina
Torty som robila lasickým spôsobom, ale tento - celé vajíčka a Zlatý klas - sa mi páči, preto si ho ukladám do KK. Zo Zlatých klasov - bez múky som robila len koláč. Ď.
terinka55
Na Silvestra sa pečie torta podla Teba, ďakujem! A šťastný Nový rok 2015!
marianne
@an čička veľmi pekne ďakujem. Korpus je perfektný.Ľahučký,nadýchaný,radosť s ním robiť. Odporúčam.



katka78
Ďakujem @marianne za referenciu, mám recept odložený, ale vždy poteší názor po vyskúšaní. Torty síce nevypekám, ale zvykla som si v poslednej dobe nosiť ich ako darček oslávencom, namiesto obligátnej bonboniéry. Tak ešte raz ďakujem a veľmi rada ťa po dlhšej dobe vidím, aj ked len takto :-)
katka78
Vyskúšaný skôr ako som myslela, hoci nie práve na tortu. Mali sme chuť na nejaký "prázdny" koláčik s polevou. Tak sme si spravili tento korpus s vanilkovým pudingom. Korpus je skutočne ľahučký a nadýchaný, akurát ja ho mám nižší ako vy dievčatá, lebo mám väčšiu formu, tuším 26cm. Ďakujem pekne za recept! :-)


1x sedem8
dvorka
Včera som piekla tortu pre "deti", ktoré úspešne skončili prvý ročník výšky. Ono fakt fungule to nevymazávanie formy. Okrem iného som aj bez mixéra vymiešala skvelé cesto ktoré som robila zo špaldovej a ražnej múky pol na pol, nakoľko dievčina nemôže klasickú pšenicu. Tento rok je to už druhý skvelý recept na korpus. Vďaka.
kukulienka71
@ancicka , mne sa tento korpus páči, ďakujem za recept. Piekla som ho vo forme s priemerom 26cm a trocha som ho prifarbila čučoriedkovou šťavou, je taký do zelena. Dodržala som 5+5 minút šľahania, hmota poriadne narástla v mise:-) Doteraz som o piškótach z celých vajec nemala moc dobrú mienku.


pipnat
vyskúšané, iný korpus robiť už nebudem, rýchly, chutný:):)
finczi
Včera som sa odhodlala na tortu,piekla som korpus 2x. Som veľmi spokojná, chutné, vydarené. Určite som nerobila posledný raz, aj rodine som preposlala recept. Ďakujem
dogagador
PS: obrazok sa sem ulozil hore nohami ....zo 4 vajec forma s priemerom 24 cm, paradny bude!
1x haji




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia