Korpus na tortu bez oddeľovania vajec fotorecept
Foto: ancicka
Tento korpus bez oddeľovania vajec je jednoduchý,čo sa týka prípravy,ale aj pečenia.Ked ho vyskúšate,určite budete s ním veľmi spokojné,lebo je vláčny,nadýchaný a cesto je Zobraziť celý popisTento korpus bez oddeľovania vajec je jednoduchý,čo sa týka prípravy,ale aj pečenia.Ked ho vyskúšate,určite budete s ním veľmi spokojné,lebo je vláčny,nadýchaný a cesto je jemné.
príprava
na 180 °C
Postup
-
1
Potrebné suroviny.
-
2
Vajcia v miske vyšľaháme mixérom,asi 5 min,
-
3
postupne pridávame cukor a šľaháme dalších 5 min.
-
4
Múku zmiešame so zlatým klasom a soľou a taktiež postupne pridávame k vyšľahaným vajciam.metličkou zľahká premiešame.
-
5
Formu vyložíme papierom a boky netreba natierať.Forma s priemerom 22 cm.Cesto vylejeme do formy,rovnomerne rozotrieme a je dobré formou troška potriasť o stôl,aby vyšiel vzduch.Rúru si nahrejeme na 200 °C a vložíme formu do rúry.Pečieme prvých 5 min.na 200 °C a 20 min na 180 °C.Neotvárať dvierka,aspoň 20 min,aby korpus neklesol.Po vypnutí nechať korpus v rúre s otvorenými dvierkami asi 5 min.Je dobré nechať korpus vo forme,kým nevychladne.
-
6
Cesto po prekratí je jemné,vláčne a veľmi pekné.
-
7
Robila som aj vo štvorcovej forme,ale dobu pečenia som skrátila asi o 5 min,lebo forma je väčšia,25 cm a cesto je tenšie.Do tejto formy je treba urobiť cesto s viac vajec ,ale na koláč čo som robila mi to stačilo.
-
8
Korpus po upečení.
@olinecka ,nechcem polemizovať o pečení s tebou,ale ak mi pridáš aspoň jeden link s takýmto postupom,tak ten môj rcp.vymažem.
Po druhé - Cesto pečené z celých vajec nikdy nebude mať hladký a nikdy nebude mať vodorovný povrch. Bude presne ako to máš na fotke, zvráskavené. A čo i len pri pár minútovom prešvihnutí pečenia alebo pečiacej teploty cukor vykaramelizuje vo vrchnej vrstve cesta a to spôsobí, že vrchná vrstva cesta - kôrka - sa oddelí. A keďže je zvykom torty držať v chladničke, tak prípadná vrstva plnky sa z torty oddelí potom dokonale, neostane kompaktná.
Po tretie. kukulienka71 tam niekde hore píše, že zvykne pridať škrobovú múčku, skúste iný fígeľ: 2-3 lyžice ryžovej múky.
varecha.pravda.sk/recepty/kolac-zebra-fotorecept/15539-re...
varecha.pravda.sk/recepty/torta-zo-svedska-fotorecept/371...
@mezi pise - A čo i len pri pár minútovom prešvihnutí pečenia alebo pečiacej teploty cukor vykaramelizuje vo vrchnej vrstve cesta a to spôsobí, že vrchná vrstva cesta - kôrka - sa oddelí.
no, ked sa mi nieco take stane pri peceni korpusu, jednoducho vrchnu vrstvu po upeceni a vychladnuti korpusu stiahnem-odstranim a dalej postupujem v klasickom plneni, ziadna plnka sa mi este od korpusu neoddelila, ked bola torta v chladnicke:-)
Aj ja som si ho uložila do KK.
@oli ,ja nechcem rozoberať tuna aký je rozdiel,ale ja už mám toho dosť skúsenosti s pečením,takže môžem ti povedať ,že je v tom rozdiel,či v príprave cesta,alebo pečení.Pozdravujem .
Dakujem!