Korenie Garam masala

methi - fotkamethi, 14. augusta 2013
Korenie Garam masala
Foto: methi

Garam masala je mix aromatickych korenin. Jej zlozenie sa moze lisit dom od domu, kazda indicka gazdinka ma ten svoj rodinny recept.

Suroviny

20 g
10 g
20 g
15 g
10 g
10 g
5 g




Postup

  1. 1

    Vsetky koreniny pomalicky, na najslabsom ohni opekame na panvicke (bez oleja), az kym nezmenia farbu a nerozvinu svoju vonu. Najlepsie je opekat ich po jednom, pretoze kazde korenie potrebuje inu dobu na opekanie. Mohlo by sa stat, ze pri opekani vsetkych naraz, by vam niektore prihorelo a tym vam cela zmes zhorkne.

    Korenie Garam masala - obrázok 1
  2. 2

    Opecene nechame vychladnut na tacke (nie na panvicke). Kardamomove tobolky rozluskneme a semienka vyberieme. Spolu s ostatnym korenim ich zomelieme na kavovom mlynceku na praskove korenie. Skladujeme v tesne uzavretych sklenych poharoch.

Diskusia k receptu

daguska
Dakujem, zide sa mi tento navod , kedze tu nemozno zohnat skoro ziadnu zmes korenia.Spanielska kuchyna pouziva tak safran a jeho lacnejsie podoby pod nazvom -colorante-,tymian, rozmarin ,bazalku a rimsku rascu. Trochu papriku a cierne korenie.No a vsade bobkovy list. Mne trochu chyba v obchodoch ten sortiment, ako je na Slovensku.
kredenc
Konečne niečo zaujímavé! Naša teta v Hornom Výplachu sa vééééééľmi tešila, keď sme jej to zatelefovali.
concord
Tu je absolútne mrhanie času, reagovať tu na "inteligentné" poznámky nejakých tupcov, ktorí si necenia to, že im tu niekto chce ponúknuť recept do kuchyne alebo v tomto prípade prípravu korenia. Pokiaľ sa na tejto stránke neobjavia recepty ala výroba detskej plasteliny(aj to tu už bolo), tak si pozorne prečítam každý recept a cením si to, že niekto tu vydal námahu a strávil čas vypisovaním receptu.
marianne
@miska tuto Tvoju masalu mam spravenu,ved vies..:-) dnes som dostala krasnu knihu o bylinkach a koreninach aj o ich miesani.....a nasla som tam aj recepty na standartnu garam masalu,gudzatarska masala,kasmirska masala,pandzabska masala,bombajska,tandoori,cat masala,dhana dzira korenie,sambhar korenie....a kopec inych...hned som si na teba spomenula...tak budem s tebou konzultovat..
@kredenc neda sa nevsimnut,ze si sa zase zacal navazat do kazdeho jej receptu...minule to bol @rajnica ,teraz @kredenc .Neviem ci si ten isty,ale bola by som Ti vdacna keby si prestal.Mne sa jej recepty pacia,varim ich,som rada,ze sa vratila,lebo jej recepty na Varechu patria,chybali tu a myslim,ze nielen mne....takze pokojne zatelefonuj aj strykovi z Dolneho Vyplachu,ale informovat nas o tom nemusis...
1x mataaa
methi
Tak to mas knihu - poklad. Tiez chcem nejaku taku, co bude vyslovene len o koreni (komplet vsetky informacie, nie len o miesani), len som nenasla taku, co by sa mi celkom pacila a jej obsah bol hodny aj ceny. Neprilozis link obalu alebo nazov a autora tej tvojej?
marianne
Jill Norman: Bylinky a koreniny v kuchyni z anglickeho original:Herb and Spice. Miska neolutujes.Krasne ilustrovana.India tam ma specialnu vyhradenu cast.Taku krasnu knihu som uz davno v rukach nedrzala.Ak @kimlo a @afataga by si tam prisli na svoje co sa tyka papriciek:-))
methi
Vdaka, skusim vyguglit, ci ju u nas v e-shope nemaju.
marianne
moja ma trosku iny obal,ale v podstate by to mohla byt ona...idem ju pozriet...
methi
Uz som si ju dala do "wish list-u" pre Jeziska :)
ajay
Miska, ja mam tu knihu. Bude sa Ti velmi pacit. Dobre fotografie a informacie o spices.
mamatata2
Ďakujem za tento recept, túto zmes mám veľmi rada, ale málokedy ju zoženiem, takže si ju pripravím doma podľa teba.5*.
methi
@mamatata2 tato masala nebude pravdepodobne chutit ako kupovana, na aku si zvyknuta, len aby si necakala, ze to bude presne ta ista chut. Garam, ktoru si ja kupujem hotovu je biac skoricova a koriandrova. V tejto je vyraznejsia chut cierneho korenia a kardamonu. @eunika v zlozeni.
eunika
jednu aj druhú kupujem na Slovensku hotovú,ale neviem,ktorá sa na čo viac hodí.ďakujem za odpoveď:-)))
eunika
vlastne si to môžem aj vygogliť,ale keď som už tu...
methi
@eunika pytala si sa v com sa lisia, na to som ti odpovedala. Ak ide o pouzitie, garam je dobra na zeleninu hlavne, strukoviny, ale aj na maso sa moze pouzit (ja ju pouzivam casto). Tandoori je vhodna na maso, do marinad, na pecenie a grilovanie.
sisok
akurat vcera som si ho kupila, ale nabuduce si urobim domaci :) dakujem Miska a som rada, ze si naspat....hned to vidno na prispevkoch :)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia