Koložvárska kapusta fotorecept

izabella929 - fotkaizabella929, 30. januára 2016

Dnešný sobotný obed z výborných domácich surovín...

8
porcií
45 minút
príprava
30 minút
na 180 °C

Suroviny

400 g domáce
250 g vykostené
2 PL domáca
80 g domáca
80 g domáca
2 ks
1 kg domáca
podľa chuti
2 väčšie strúčiky
250 ml
3 ks celé
250 g
1 PL
1 PL




Postup

  1. 1

    Najprv som si zomlela hovädzie mäso...na panvicu som dala pol lyžice bravčovej masti a pridala som pokrájanú cibuľu...keď sa orestovala, pridala som mleté hovädzie mäso, soľ, korenie, rascu, mletú červenú papriku a všetko som spolu premiešala..podliala som troškou vody a dusila za občasného miešania do mäkka..hotové mäso som odložila bokom..

    Koložvárska kapusta (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    potom som pokrájala morčacie stehno na malé kocky..na druhú panvicu som dala pol lyžice masti,pridala som pokrájanú cibuľu a cesnak...pridala som mäso, osolila, okorenila, posypala červenou mletou paprikou, podliala troškou vody a dusila pod pokrievkou do mäkka.. hotové mäso som odstavila bokom..

    Koložvárska kapusta (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    na dno rajnice som dala pol lyžice masti, pridala som cukor, nechala som skaramelizovať a pridala som sudovú kapustu...okorenila som...miešala som chvíľku, kým sa kapusta strošku podusila...odstavila som ju bokom..v ďalšom hrnci som si predvarila 3 min. umytú ryžu, ktorú som zaliala vodou a predvarenú do polovice som ju nechala chladiť..slaninu a klobásu som pokrájala a a opiekla na panvici...

    Koložvárska kapusta (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    začala som zostavovať koložvársku kapustu: menší hlboký plech som potrela masťou..posypala som strúhankou.. na dno plechu som uložila polovicu kapusty..

    Koložvárska kapusta (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    na kapustu som uložila polovice ryže..

    Koložvárska kapusta (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    na ryžu som uložila slaninu a klobásku..

    Koložvárska kapusta (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    na klobásku so slaninou som uložila mleté hovädzie mäso..

    Koložvárska kapusta (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    mäso som posypala troškou kapusty...

    Koložvárska kapusta (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    potom som uložila druhú polovicu ryže..

    Koložvárska kapusta (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    na ryžu som uložila dusené morčacie kocky..

    Koložvárska kapusta (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    zakryla som zbytkom kapusty...

    Koložvárska kapusta (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    v smotane som rozmiešala 3 vajcia a poliala som všetko na plechu.. trúbu som nechala vyhriať na 180 st. a vložila som do trúby plech a zakryla som ho...nechala som piecť 30 min..

    Koložvárska kapusta (fotorecept) - obrázok 12
  13. 13

    hotovú koložvársku kapustu som pokrájala na plechu na kocky a podávala so smotanou...dobrú chuť..

    Koložvárska kapusta (fotorecept) - obrázok 13

Diskusia k receptu

afataga
kolozvar je jedno z mojich naoblubenejsich jedal, sice to robim inak, ale dala by som si aj takuto, len nechapem, ako sa ti z toho podari odkrojit taka kocka, to sa mne nikdy nepodarilo
tiginko
asi nedávaš vajíčka @afi , ako ja. Zrejme vďaka nim drží tak pekne pokope. Tento spôsob s hovädzím a morčacím mäsom je netradičný, tiež by som ochutnala veru
terinka55
Aj ja robím ináč, ale to nič nemení na veci, že aj Tvoja chutí určite znamenite!
sracz
... na mojich "predhviezdičkovačov" pravdepodobne negatívne zapôsobilo "lilla podfarbenie" obr. 1 a 2, ale ja, milá Izka, hodnotím výsledný efekt na moje citové, mozgové a chuťové buňky! Nostalgia vyše 65 ročná opäť, Tebe veľmi pekne ďakujúc, mi rozochvela srdce i dušu. Barčianska č. 32 v povojnových Košiciach, až do marca 1959, čo mi pamäť siaha s "rakot káposztom" žila, pokiaľ sa neminuli zásoby doma nadupávanej kyslej kapusty. Babička, lady Ann, chovala aspoň jedného bravka (120÷150kg). Prvý sused od krčmy "U smarkatého" bol 227,5 kg_ový mäsiar Fagulya, náš oficiálny zásobovač, "polotovaru" štvornožcov všetkého druhu a typu. Smotana, maslo, ..., tvaroh každo týždenná DDD babou Stoľarkou z Geči, nuž a šikovné ruky mal každý u nás, počnúc nami "vozgrivými kotňakmi"! Takže, @izabella929 kúzelnička s vareškou i pekáčom, u mňa nebo "komplet" posypané hviezdičkami! ... a po zásluhe!
babkamt
takúto dobrotu si ty navarila. Dávať do nej dva druhy mäsa nňa nenapadlo:-)
izabella929
@sracz , máš pravdu v tej chvíli som si to neuvedomila, že som mala mäsko vložiť do bielej misky..vo fialovej nádobe a na fialovej doske to ubralo na kráse...ale napriek všetkému bola koložvárska kapusta znamenitá...to, čo si mi napísal okolo toho ma nesmierne potešilo a tiež mávam také spomienky na svoj domov..aj keď dnes sú už menej bolestivé ako pred rokom, nedá sa na to všetko zabudnúť nikdy..) @olinecka ,@afataga ,pekne mi to držalo spolu, síce za tepla to trošku menej ,ale ako sa ochladilo, tak sa dala krájať pekne na kocky..)@kimlo , labužník..mám rada ľudí, ktorí dokážu oceniť kvalitu..patríš medzi nich a vážim si to.-)@tiginko , chuť bola znamenitá..@terinka55 , hej veď každý má na to iný spôsob, ja som si doniesla z rodného kraja recept a unás sa to vždy robilo z dvoch druhov mäsa...)@patroveckypitrs ,uhádol si, len sa tak po ňom zaprášilo...)@babkamt...bola to skutočná pochúťka.-) Ďakujem vám všetkým za vaše milé slová aj za pochvalu.-)
stefanm
... aj ja som si včera navaril "koložvár", lebo sme boli na oslave tak aby som dnes nemusel!!! Aj tak by som po oslave nemohol! Máš ju krásne prepracovanú a páči sa mi, že si použila dva druhy mäsa. Zaujímave. Moja je skromnejšia. Kapusta, ryža, mleté bravčové pliecko, opražená klobáska a opäť kapusta. Na záver len čistá kyslá smotana. Ale ešte neviem ako chutí lebo až teraz sa idem najesť.


kukulienka71
len raz som skúsila robiť s predvarenou ryžou, ale nikdy viac, ryža sa neurobila. Robila som vtedy prekladaný kel na spôsob koložvárskej. Vajcia dávam do smotany len pri francúzskych zemiakoch. Takto drží jedlo viac spolu, ako vidieť:-)
izabella929
@stefanm , nesmierne si vážim tvoj komentár, srdečná vďaka...)použila som zámerne 2 druhy mäsa a vôbec som namala v úmysle použiť bravčové mäso...ale takto to bolo tak parádne chutné...hovädzie som mlela, aby sa stihlo opiecť a morčacie som iba na kocočky pokrájala...štruktúra pri krájaní na kocky bola pekná.-)@kukulienka71 , nemám dobré skúsenosti so surovou ryžou...predvarím , ale iba 3 min.to je akurátna ako do jaterníc..každý má na to svoj spôsob prípravy a ja si rada dám poradiť...veľmi pekne vám ďakujem za milé komentáre.-)
mesiar50
Koložvársku môžem hocikedy.
Tvoju by som milerád ochutnal,lebo vyzerá veľmi dobre. ;-)
kuchticka
Moji mili varechaci, nikdy som nejedla ani neskusala varit KOLZVARSKU KAPUSTU.
Toto jedlo bych skutocne rada ochutnala. Mam na nu naramnu chut prave teraz.
omama1
..mame rovnake chute..ja som mala v sobotu na obed..ale nebola
taka krasna a urcite fajna ako tvoja..skus dat pod tanier obycajny
biely obrus..
izabella929
@kuchticka ,hej, to morčacie mäsko tam bol ako bonus, ale lepšie nám chutila s hovädzím mäsom..)@sporonox , áno, vystihol si to veľmi správne, urobilo v koložvárskej kapuste šmrnc.-)@omama1 ,máš pravdu je to obľúbené jedlo i u nás..)teraz som nestihla vymeniť obrus, nechcela som ho pred hosťami stiahnúť, takže som fotila tak, ako to bolo...Ďakujem vám veľmi pekne za milé komentáre.-)
e001
Zatiaľ iba teoreticky: Skúsim pridať viac červenej papriky (asi do kyslej smotany) aby to bolo farebnejšie, Ja som dával klobásku vo dvoch vrstvách, teda aj nad druhú vrstvu ryže. Tá vrchná ryža získala farbu aj chuť klobásy. Nedeľa bude koložvárska a večer podám hlásenie. :)
leaela
Kolozvarska je jedno z najoblubenejsich jedal v nasej rodinke.....ale so stiahnutym chvostom(nuti ma k tomu sikovnost a odbornost pani autorky ;) ) si dovolim malililinku poznamocku:naco to ukladat do vrstiev?ja to "nabucham"do ovalneho pekaca vsetko naraz,zamiesam, a sup do rury..... :-).ale mozno je ta moja poznamocka zbytocna,lebo vsetci pozname recepty pani autorky,ktora si potrpi na uhladnost kazdeho svojho diela.... ;)
janazjarku
Koložvárska kapusta to je jedlo akému sa nehovorí nechcem :-) super nápad dať viac druhov mäsa ja žiaľ v poslednej dobe "môžem" iba morčacinu. Pre mňa najlepšiu koložvársku robievala moja nebohá mamka iba raz v roku .-) Prečo iba raz ? Nuž preto, lebo klobásky sme robili iba raz a to pred Vianocami :-) Klobásky, ktoré sa omylom pri plnení pukli mamka spracovala práve do koložvárskej kapusty a pridala aj čerstvo udusené mäsko, to vám poviem kto neverí nech to raz vyskúša a prsty si až po lakeť vyoblizuje .-)
izabella929
@E001 ,no máš pravdu, tiež som nad tým uvažovala, ale ja moc klobásu nemusím, takže ju obmedzujem aj vtedy keď používam výlučne iba domácu..súhlasím s tebou a tiež sa mi páčia farebné jedlá.-)@leaela , no buhužiaľ nemôžem za to že som puntičkárka..potrpím si na čistotu prostredia a na stole, ja už iná nebudem..ale niečo sa mi na tvojom nápade páči a vieš čo? že halabala uložené jedlo má tú istú chuť , ako moje precízne a dokonale ukladané..teším sa, že si zavítal konečne a j pod môj recept.-)@janazjarku ,máš úplnú pravdu s tým roztrhnutým črievkom, lebo maminka to tiež takto robila..no samozrejme, že tiež po domácej zabíjačke...nesmelo sa plytvať a všetko sa využilo na ďalšie jedlo..niečo mi po maminke zostalo hlboko zakorenené v duši, som až moc šetrná..škoda, že som mala v mrazáku iba posledný kúsok neúdenej klobásky, bola by som ju využila na tento recept...ale nechávam si presne tú dĺžku, kvôli inému receptu, ktorý pridám ak budem mať všetky suroviny komplet pripravené...Ďakujem vám veľmi pekne za vaše milé komentáre...)
huhulienka
Parádny recept, koložvársku kapustu milujem a najbližšie skúsim podľa tvojho receptu ...