Koláčiky Kourabiethes

2010 - bez fotky2010, 4. marca 2011
Koláčiky Kourabiethes
Foto: 2010

Hm.. take super dobre grecke vanilkove rozky s mandlami , len keby neboli tak utopene v cukre...

20 minut minút
príprava
20 minut minút
na 160 °C

Suroviny

300 g
250 g mäkké
1 lyzicka
1 lyzicka
1
350 g
1/2 hrnceka nasekané
1/2 lyzicky
1 lyzicka  struhana
1/4 lyzicky




Postup

  1. 1

    Cerstvo oprazene madle nasekame na kusky 2-3 mm. Maslo dame do izbovej teploty zmaknut. Prelozime do mixera miesame a pridavame cukor az dosiahneme lahku bledu konzistenciu. Pridame zltka a vanilkovu esenciu a spetku soli a poriadne premixujeme.

  2. 2

    Preosiatu hladku muku zmiesame s praskom do peciva. A pomaly pridavame do maslovej zmesy.( suseda tvrdi ze odkedy to robi nie su take ako ked ich robila rukami ale uz nevladze)l Cesto vyberieme a dame na cistu dosku a "postrasime konakom a premiesame v rukach. Z cesta spravime valcek a zrolujeme do priesvitnej folie a odlozime do ladnicky na hodinu.

  3. 3

    Suseda robi z cesta podobne ako nase rozky len su trochu vacsie. jedna polievkova lyzica ( robi sa ale vela inych tvarov). Kladie ich na 2 plechy s papierom na pecenie ( treba mat rozostup ) do truby na 160 C tak max 20 minut.kontroluje aby jej nezhorel spodok. Ona ich robi tradicne , ked su este horuce tak ich hned opatrne obaluje v praskovom cukre. No klasicky sa odkladaju tak ze na spodok nadoby sa cukor vrstva rostekov zasype sa cukrom a pokeacuje sa dalej.

Diskusia k receptu

2010
??? to tam redakcia dopisala kolaciky , co ja viem ... to je take iste ako u sa u nas robia na sviatky , suche pecivo- vanilkove rozky len tieto maju aj mandle .
2010
Ale , klasicka babka dedinska kucharka , pekarka.
Clovek vystupi z auta a to tu rozvoniava kazdy den ,neda sa drzat linia.
Pecie kazdy den , a vela berie do starobinca...
2010
Metaxa, a ty si zo slovenska asi nealkoholicka?
evanaaa
Miška, Metaxa je najčastejší " suvenýr ", ktorý sa z Grécka nosí ( predávajú aj na Slovensku).
2010,kďže vanilkové rožky mám rada ( tiež sa robia aj s mandľami aj s lieskovcami-mletými), musia byť dobré aj tieto, ešte k tomu dochutené.
3sandra3
celkom dobrý koláčik sa to zdá byť... uložím si a vyskúšam
honestka
a tu veruze staci aj ta menej hviezdickova vsak?
tie ine uzivat ako liek - aj my nepijaci...
babidka
tie rozky vyzeraju uplne naj-jedlejsie :-) uz sa na ne tesim....
lucylee
všetko mám, aj metaxu :) ja práve že takéto koláče utopené v cukre môžem, čím viac cukru, tým lepšie, aj na vianky som vanilkové rožky utopila v cukre, možno viac ako by sa patrilo, všetci ho odklepávali, okrem mňa :) ďakujem za recept a tá fotka je opäť neskutočne krásna
pivonka
Pozorne som si prečítala tvoj recept, páči sa mi, len by som si rada niečo upresnila. V rozpise máš 1 vajce, v popise slovo žĺtka - neviem, či preklep, či množné číslo. Bielok zvýši nepoužitý?
2010
Parada, teraz uz len podla Greckej tradicie ich totalne utopit v praskovom cukre.



SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia