Kokosová lahôdka

Daniel Balát
šéfcukrár spoločnosti Delikatesa v Trenčíne, 2. októbra 2011
Kokosová lahôdka
Foto: Pravda - Ľuboš Pilc

Suroviny

Základné kakaové piškótové cesto:
8 ks
8 PL
8 PL
1/2 ks
Na kokosovú lahôdku potrebujeme:
1 ks (Základné kakaové piškótové cesto)
1 ks (to isté cesto ako pri kakaovom, len vynecháme kakao)
Čokoládová plnka:
3 ks
150 g
2 PL
250 g
Kokosová zmes:
350 g
100 g
 (alebo iná liehovina tohto typu)
Na ozdobu:




Postup

  1. 1

    Čokoládová plnka: vajcia vyšľaháme nad parou s práškovým cukrom a kakaom do hustého krému, necháme vychladnúť. Vyšľaháme maslo a postupne pridávame krém. Kokosová zmes: vodu zmiešame so sušenými hrozienkami namočenými v rume a strúhaným kokosom do vláčnej hmoty.

  2. 2

    Do úzkej podlhovastej formy vložíme bledý piškótový plát, potrieme jahodovým džemom, nanesieme čokoládovú plnku, pridáme plát čokoládovej piškóty, na ňu kokosovú zmes, opäť piškótový tmavý plát, plnku, džem a nakoniec bledý plát. Po vychladnutí a stuhnutí potiahneme marcipánom a vrch pokvapkáme roztopenou čokoládou.

  3. 3

    Krájame na tenké pásiky.

  4. 4

    Základné piškótové cesto: Bielky vyšľaháme na penu a postupne po troške pridávame cukor, žĺtky, kakao a múku, zmiešanú s práškom do pečiva. Zmes vylejeme na pomúčený plech a pečieme. Po upečení musí piškóta vychladnúť.

Diskusia k receptu

janger
Tomuto receptu som strasne rada. Mala som tento zakusok vzdy velmi rada. Teda aspon myslim, ze je to on. Volakedy byval v cukrarni. Este taka kandizovana ceresnicka byvala na nom....Takze uz aj ide do mojej KK.
orchidea
To cesto treba rozdeliť, aby bol tmavý a bledý plát? Alebo sa dávka robí dvakrát? Ináč pekný zákusok a určite by som ho chcela vyskúšať len tomu cesto dosť dobre nerozumiem.
redakcia
V surovinách je napísané, že je potrebné urobiť dva pláty cesta, jedno kakaové, druhé bez kakaa. Rozpis surovín na základne cesto je na jeden plát cesta.
olinka12
Kokosový koláčik sa aj mne páči ale bez toho marcipánu to nejde?
marcy
bez marcipánu to tiež ide :-),on je pridaná hodnota,mňáááám
huck
Perfektny zakusok! Delicia!
vranka
krásny zákusok :) zaujímalo by ma, aké množstvo vody ide do kokosovej zmesi
zuzana05
uz dlho sa chystam pridat podobny recept- vola sa Jamajka rez- mam trosicku iny recept, ale myslim, ze aj ten moj chuti tak dobre ako tento :) hadam sa do toho dokopem
hubata
Presne @janger : predávali ho aj s čerešničkou a tento ako by mu z oka vypadol. Vždy mi chutil najviac ten marcipán.
sovka62
Áno, aj ja som milovala ten s tou čerešničkou. Je to jeho rodný brat, tak ukladám a už sa naň teším. Ďakujem.
sladkacokolada
dnes som mala tento zákusok a troška sú zmenené v recepte suroviny, lebo v kokose žiadne hrozienka ani rum neboli, tie boli v čokoládovej plnke a to som ho mala priamo z Delikatesa v Trenčíne.
1365_1270586392 - profilový obrázok
esi
esi
Ja ho práve robím, ten kokos nemá byť sladký? Spojí sa len tou vodou?
1365_1270586392 - profilový obrázok
esi
esi
No tak hlásim s mojim výsledkom:
Keď budete robiť tento zákusok, určite nerobte každú piškótu z 8 vajec.
Musela som každý plát prekrojiť na polovicu. Ten kokos je o ničom.
Je ho strááášne veľa a žiadna chuť. Aj sa mi zdalo, že len voda má spojiť tú veľkú masu kokosu ? Žiadny cukor ani maslo? Ale robila som podľa receptu šefkuchára. Škoda toho kvanta kokosu. Ani som tam všetkok kokos nevpratala a samozrejme sa mi rozsýpal. Ako vtedy, tak aj teraz, keď som to krájala. Čiže zákusok veľmi pekný na pohľad. Počítala som s tým, že ten kokos dá tomu zákusku nejaký výrazný buket k tomu dobrému varenému krému. Možno keby ste sem hodili na nejaký dobrý kokosový krém namiesto toho čo tam je.....
A tie hrozienka s tým kokosom nič neurobili . Vôbec tam neuseli byť.
Takže tak. Len som tými ingredienciami zbytočne plytvala.
Sory, ale musela som to napísať. Prvý krát robim recept vždy podľa návodu aby som niečo nepokazila.
45678
@esi to je veľmi správne, ak ten kto vyskúša recept napíše o ňom skúsenosti s prípravou a výsledkom, osobne to oceňujem, lebo väčšinou hodnotíme výsledný vizuálny efekt.
3sandra3
ďakujem , dievčatá , že ste opísali vaše skúsenosti, chcela som ho tiež robiť,,, no ale teraz si už netrúfam
1365_1270586392 - profilový obrázok
esi
esi
No neviem, ale myslím si, že ten kuchár nedal kompletný recept. Možno ho nechcel prezradiť. Mňa osobne vždy láka vyskúšať recept, ktorý mi podľa obrázku padne do oka. Takto som skúšala už viac receptov a hlavne to boli špeciálne od šefkuchárov. Vrelo môžem odporúčať Dezert Merengue de Amor, presne taký istý mi vyšiel, tak isto som ho servírovala a bol super. Suflé s lesným ovocím bol zaujímavý, pre niekoho dosť sýty ale môžem povedať že ako dezert sa môže podať. Tá farebnosť lesného ovocia a kyselkavosť je dobrá.
Toto boli recepty taktiež od šefkuchárov hotelov, tak som skúšala.
Tu na Vareche je ešte jeden kokosový zákusok, má dosť referencií, tak
skúste, alebo skombinujte.
zuzana05
Dnes urcite pridam ten moj recept na Jamajka rezy- cesta robim kazde z 3 vajiciek. Kokos miesam s mliekom, 1/2 palmarinu a samozrejme rum... nakrajam z neho okolo 50 rezov ... a hlavne este sa mi nestalo, ze by niekomu nechutil :)
zuzana05
@esi do kokosu sa urcite musi pridat maslo alebo žele aby sa nerosypal... ale uz utekam pridat presny recept- dufam, ze to budem vediet
vranka
@esi presne to som predpokladala a čakala som na upresnenie receptu po mojom komentári, ale zbytočne...tak som veľmi rada, že sa niekto k tomu vyjadril...ďakujem...určite vy skúšam, ale s inou kokosovou plnkou
1365_1270586392 - profilový obrázok
esi
esi
Dobrá rada je vždy len od nás žien od varechy. Na tieto rady sa vždy môžeme spoľahnúť. Len ma mrzí to kvantum ingrediencií čo som vyhodila. Ale čo už. Poučila som sa. Naše recepty a ich referencie hovoria o všetkom. Podľa toho vyberám aj recept ktorý upečiem a uložím.
A ešte jedno...... foto, foto, foto.
hubarka35
ináč na foto musí byt tá kokos plnka daka zázračná-ked mu to tak drží pokope-či nezabudli aj na cukor-alebo sirup z neho do tej plnky-potom by to snád už držalo v kope.
hubata
foto je asi len imidž a imidž je nanič.
janger
Mila @redakcia , nebolo by mozne, prosim, opytat sa pana sefcukrara na upresnenie tohto receptu? Vidim, ze mnohym nam nie je jasny...A mnohi mame na tento rez spomienky. Ako je to s tou plnkou...A aj tie mnozstva na zakladne cesta. To je pocitane na jeden plech? Asi nie. Ak by to bolo mozne, tak ma (nas) potesite :-))). Dakujem pekne.
babinka
zial, odpovede od nikoho a tak krasny recept je vlastne na nic :(
9153_1557420417 - profilový obrázok
pn
pn
ja si pamatam na tu kokosovu lahodku este kym som robila v jednom meste na odkial pochadzam
ona bola robena takto:na spodu bolo linecke cesto,na nom bola natrety pražsky krem maslovy,na nom bol piškotovy plat biely,na nom bola kokosova plnka,potom kakaovy plat,potiahnute kokosovym marcipanom nastriekany čokoladou a kondenzovana čerešnička.do kokosovej plnky isiel:kokos,voda,sušene mlieko,cukor a rum.takto sme to robili v cukrarni kde som pracovala.takto mi najviac chutil!!!!
1x cuketa
9153_1557420417 - profilový obrázok
pn
pn
ked ju budem robit dam aj ja moj recept :)
eviana
Tento zákusok milujem, dlho som hľadala naň recept, už som uvažovala, že si ho nejak zoskladám sama, takže som uvítala, že som ho tu našla... ďakujem veľmi :)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia