Kokosová lahôdka
šéfcukrár spoločnosti Delikatesa v Trenčíne, 2. októbra 2011
Foto: Pravda - Ľuboš Pilc
Suroviny
Základné kakaové piškótové cesto: | |
8 ks |
|
8 PL |
|
8 PL |
|
1/2 ks |
|
|
|
Na kokosovú lahôdku potrebujeme: | |
1 ks (Základné kakaové piškótové cesto) |
|
1 ks (to isté cesto ako pri kakaovom, len vynecháme kakao) |
|
Čokoládová plnka: | |
3 ks |
|
150 g |
|
2 PL |
|
250 g |
|
Kokosová zmes: | |
350 g |
|
100 g |
|
(alebo iná liehovina tohto typu) |
|
|
|
Na ozdobu: | |
|
|
|
Postup
-
1
Čokoládová plnka: vajcia vyšľaháme nad parou s práškovým cukrom a kakaom do hustého krému, necháme vychladnúť. Vyšľaháme maslo a postupne pridávame krém. Kokosová zmes: vodu zmiešame so sušenými hrozienkami namočenými v rume a strúhaným kokosom do vláčnej hmoty.
- 2
Do úzkej podlhovastej formy vložíme bledý piškótový plát, potrieme jahodovým džemom, nanesieme čokoládovú plnku, pridáme plát čokoládovej piškóty, na ňu kokosovú zmes, opäť piškótový tmavý plát, plnku, džem a nakoniec bledý plát. Po vychladnutí a stuhnutí potiahneme marcipánom a vrch pokvapkáme roztopenou čokoládou.
- 3
Krájame na tenké pásiky.
- 4
Základné piškótové cesto: Bielky vyšľaháme na penu a postupne po troške pridávame cukor, žĺtky, kakao a múku, zmiešanú s práškom do pečiva. Zmes vylejeme na pomúčený plech a pečieme. Po upečení musí piškóta vychladnúť.
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
, ale si zbudla vložiť komentár ako ti chutil.
Keď budete robiť tento zákusok, určite nerobte každú piškótu z 8 vajec.
Musela som každý plát prekrojiť na polovicu. Ten kokos je o ničom.
Je ho strááášne veľa a žiadna chuť. Aj sa mi zdalo, že len voda má spojiť tú veľkú masu kokosu ? Žiadny cukor ani maslo? Ale robila som podľa receptu šefkuchára. Škoda toho kvanta kokosu. Ani som tam všetkok kokos nevpratala a samozrejme sa mi rozsýpal. Ako vtedy, tak aj teraz, keď som to krájala. Čiže zákusok veľmi pekný na pohľad. Počítala som s tým, že ten kokos dá tomu zákusku nejaký výrazný buket k tomu dobrému varenému krému. Možno keby ste sem hodili na nejaký dobrý kokosový krém namiesto toho čo tam je.....
A tie hrozienka s tým kokosom nič neurobili . Vôbec tam neuseli byť.
Takže tak. Len som tými ingredienciami zbytočne plytvala.
Sory, ale musela som to napísať. Prvý krát robim recept vždy podľa návodu aby som niečo nepokazila.
Toto boli recepty taktiež od šefkuchárov hotelov, tak som skúšala.
Tu na Vareche je ešte jeden kokosový zákusok, má dosť referencií, tak
skúste, alebo skombinujte.
A ešte jedno...... foto, foto, foto.
ona bola robena takto:na spodu bolo linecke cesto,na nom bola natrety pražsky krem maslovy,na nom bol piškotovy plat biely,na nom bola kokosova plnka,potom kakaovy plat,potiahnute kokosovym marcipanom nastriekany čokoladou a kondenzovana čerešnička.do kokosovej plnky isiel:kokos,voda,sušene mlieko,cukor a rum.takto sme to robili v cukrarni kde som pracovala.takto mi najviac chutil!!!!