Klasický francúzsky croissant fotorecept

ailuj82 - fotkaailuj82, 7. februára 2014
Klasický francúzsky croissant (fotorecept)
Foto: ailuj82

Už som ich robila viac krát , ale tieto sú naozaj naj :) Zdroj net.

15
porcií

Suroviny

500 g
140 g
140 g
55 g
40 g
42 g
12 g
280 g
 na potretie




Postup

  1. 1

    Z vlažného mlieka a droždia urobíme kvások. Do misy dáme múku, zmäknuté maslo, soľ, cukor, vlažnú vodu a vzýdený kvások. Miesime len toľko, aby sa všetky suroviny spojili. Ja som robila v domácej pekárničke - program cestoviny - ale len na 3 minúty!!! Nie viac. Miesením sa bielkoviny v múke menia na lepok a to v tomto prípade nie je žiadúce. Cesto je tuhšie, ale vôbec sa nelepí na ruky. Vložíme ho do misy a dáme do chladničky.

    Klasický francúzsky croissant (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Po hodine /ale kľudne aj na druhý deň/ cesto vyberieme, rozvaľkáme, na 2/3 uložíme nakrájané STUHNUTÉ maslo, preložíme ako lístkové a dáme znovu do chladničky. O hodinu, 2,3,... :) proces opakujeme, celkovo prekladáme 3x. Pracujeme čo najrýchlejšie, aby sa maslo nezačalo topiť!

    Klasický francúzsky croissant (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Poprekladané cesto vyvaľkáme na hrúbku asi 0,3-0,5 cm a plát veľký 100x20cm /cca:)/ a krájame trojuholníky -s výškou 20cm. Zrolujeme a preložíme na plech vystlaný papierom. Potrieme vajcom rozšľahaným so studenou vodou a necháme pri izbovej teplote v prievane /pri otvorenom okne/ kysnúť 1-2 hodiny. Keď si spomenieme, potrieme znovu vajcom :)

    Klasický francúzsky croissant (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Pečieme vo vyhriatej rúre 200°C asi 5 min, potom stíšime na 170°C a dopečieme - asi 10 min. Naj sú čerstvé, s maslom a džemom, medom :) Ale ak zostanú aj na druhý deň... sú stále mäkké, vláčne, nevysušené :)

    Klasický francúzsky croissant (fotorecept) - obrázok 4

Diskusia k receptu

denyany
Krásne sa ti vydarili, vidno, že sú nadýchané a jemné. Trocha ti závidím, že máš čas sa s pečením pohrať. Ja nemám, tak len občas slintám na Vareche.:-)
ailuj82
@tatranka - krásne ich máš aj ty, ale tieto bez vajíčka v ceste sú iné, skús :)
@denyany _ ďakujem, času mám až-až :) Upečiem, pošlem ;)
pusta
časovo i na prípravu náročné, ale oplatí sa tomu venovať - sú nádherné.
jozka2
nebula si nahodou vo francuzsku a odfotila tam?mas ich naozaj veelmi krasne vypecene do zlata a aj nadherne dierkovane,si sikulka.
paploska
sú nádherné, fakt by som rada ochutnala. ale asi si musím napiecť sama :-)
denyany
@ailuj , nedávaj mi tu také návrhy, lebo ťa chytím za slovo, napíšem adresu a budem čakať!
sisok
prepacte ale klasicke croissanty sa nerobia zo spaldovej muky a maslo sa nedava priamo do cesta, klasicke croissanty sa robia za pomoci inej techniky....sorry, musela som napisat pravdu :)
ailuj82
ďakujem za milé komentáre :)
@sisok - ja som tento recept našla na nete, netvrdím, že sú pravé, alebo neviem aké... mali taký názov.
A ja som použila špaldovú múku, lebo je zdravšia :)
sisok
musia byt dobre a zdravsie, ja len davam do pozornosti nazov, ktory je tym padom zavadzajuci :)
sracz
Ani názov, tobôž Tebou použitá špaldová múka, @ailuj82 mi nebránia nazvať Tvoje pečivko nádheným 5*!!!
salinka
Vyzerajú chrumkavo a voňavo:-) Croissanty som ešte neskúšala piecť.
elysa
vyzerajú parádne, tiež som ešte takéto pečivo nepiekla....
havino
ukážkové ich máš, ja som už pár krát robila a nie a nie sa trafiť do chuti,aké by som chcela, ešte im dám šancu s tvojím receptom, vdaka zaň
amelie
@sisok , ak robíš croissanty ako ja, vieš, že je to robota na dva dni, nedajú sa ošmeknúť... možno by si mala pridať recept, ja mám na ubuntu problém s vkladaním fotiek, takže kým ho nezvládnem, nebude nijaká muzika:-)
ailuj82
@havino - mne táto chuť úplne sadla, skús a daj vedieť :)
@amelie - aj tento recept bol rozdelený na viac dní - 3, ale mne sa tak dlho čakať nechcelo :), tak som dala vždy cesto len schladiť...ale nabudúce spravím s tým 3 dnovým odležaním, aby som vedela porovnať;)
sirup
@sisok : Najprv daj recept na svoje "klasické francúzske" croissanty, potom mudruj nad jeho názvom, veď recept od ailuj82 nemá chybu.
amelie
@sirup , @sisok má ten recept na svojom blogu a ten je uvedený pri jej mene na Vareche. @ailuj , ak si recept našla na DOBREJ francúzskej webke, skús dodržať postup a budeš milo prekvapená:-) verím, že sa ti to podarí, si šikovná, poznám tvoje recepty:-)
ailuj82
@amelie - vďaka :-)
Recept som našla na anglickej stránke... ale určite ho raz vyskúšam aj trojdňovo :)
používateľ nemá avatar
dag
dag
Su velmi pekne. Klobuk dolu. Len na overenie, ci som dobre pochopila: Na prvykrat rozlozime 280g studeneho masla, poprekladame podla receptu a po hodine (dvoch,troch) ho uz len rozvalkame a prekladame? Ako to riesite s tym prievanom v zimnych mesiacoch, ked je vonku poriadna zima? Co treba tym prievanom, ci otvorenym oknom dosiahnut? Aby cesto nenakyslo velmi rychlo? Dakujem za upresnenie.
ailuj82
@dag - ďakujem za pochvalu :)
Áno, maslo sa celé rozkrája na 1. krát rozvaľkané cesto a potom sa len prekladá.
Ten prievan je presne preto, čo píšete, že aby sa maslo v ceste neroztopilo. Ja som mala plech položený v kuchyni pri pootvorenom okne... a bolo zima, ale aspon sa vyvetralo :) Môžete to riešiť, tým, že dáte rožky kysnúť do nejakej chladnejšej izby...