Kežmarský Jagerek (fotorecept)
Autor receptu: tatranka
Toto jedlo má byť pripravené hlavne z vnútornosti zveriny.Keďže vnútornosti zo zveriny neobľubujeme,urobila som na ten spôsob jedlo z bravčovej pečienky.Škoda,že som nemala aj srdiečko,bolo by sa mi veľmi hodilo.
No ak si pečienku spravíte na tento spôsob,určite vám bude takto upravená chutiť.
4 porcie |
30 minút príprava |
15 minút tepelná úprava |
Postup
- Odblanený,umytý a pripravený kus pečienky na rozporcovanie.
- Krájala som asi na 1 cm hrubé kúsky.Po vrchu jednej strany pečienky, ju pokrájam len z vrchu na štvorčeky.Tak ako pri pagáčikoch.Pečienku osolím a okorením.Nebojte sa posoliť,že vám ztvrdne.To nie! Bude chutná,krehučká.Myslím si,že o tom solení na pečienku,je len mylný zaužívaný názor,že sa nesmie.....Ja ju solím vždy pri varení !
- Takto pripravenú ju obalím z oboch strán v hladkej múke.
- Na strane,kde je poprerezovaná na štvorčeky,vtlačím do nej roztlačený cesnak.Z druhej strany už nie!
- Na cesnak natriem obyčajnú horčicu.
- na panvici nechám rozohriať olej a v horúcom z oboch strán vysmažím pečienku. Výpek si nechám.Pečienky uložím zvlášť,na teplý tanier.
- Jablko ošúpem,vyberiem jaderník a pokrájam na centimetrové kolieska.Nechám na inej panvici rozpustiť maslo a do neho pridám lyžicu kryštálového cukru,škorice,ktorý skaramelizujem.Do tohto karamelu pridám 1dcl vody,v ktorom som rozpustila pol lyžičky zem.solamilu.Prevarím.Skaramelizované jablka vyberiem .Budú slúžiť,ako chutná obloha.
- Na bravčovej masti si opečiem údenú slaninku spolu s cibuľkou.
- Vypečená cibuľka so slaninkou.Je to pekný základ pre servírovanie pečienky.
- Do výpeku z pečienky vlejem skaramelizovanú šťavu z jabĺk a solamilu a pridám 2 dcl červeného vína.Nechám chvíľočku zvrieť.Potom celú zmes precedím a použijem,ako chutnú šťavu-sos ku pečienke.
- Servírovanie:
Najprv si urobíte hniezdo zo slaninky a cibuľky.Do stredu nalejete,kus sosu.Do neho vložíte kúsky opečenej pečienky.Na pečienku zase nakopíte lyžičku slaninky s cibuľkou a toto zalejete chutnou vínovo-jablčnou marinádou.
Vedľa si uložíte skaramelizované jabĺčka.Ja som do nich uložila aj zavárané jahody.Pekné aj na oko.A potom si už zvolíte buď opekané zemiačky,alebo ryžu.Ani len s chlebíkom takáto dobrota nie je marná.A hra s bylinkami je už len na vás.No zelená farbička do tohto pestrého taniera sa bude pýtať sama.
Túto dobrotu som podávala z hráškovou a trochou kari ryžou. S chutným suchým červeným vínom.Volá sa Blaufränkisch a u nás je v oblube.
- Vareškári na zdravie a dobrú chuť.Určite si veľmi pochutnáte,tak ako my.