Kelové fašírky s mrkvou (fotorecept)
Autor receptu: pusta
Dnes je piatok - pôstny deň a nezaškodí niečo chutné zo zeleniny. Našla som tu niekoľko
receptov na kelové fašírky, ale nie takýto. Fašírky sú jednoduché, pomerne rýchle, chutné a
veľmi variabilné. Každý si môže vybrať ten variant, ktorý sa mu najviac pozdáva :-)
4 _ 6 porcie |
20 minút príprava |
5+5 minút minút na 90 °C |
Postup
- Očistený kel som pokrájala na menšie kusy po vyrezaní koštiaľa a v cutteri som ho rozkutrovala na drobno, môžete aj pokrájať nožom.
- Očistenú a na menšie kusy pokrájanú mrkvu som tiež rozkutrovala na drobno.
- Na rozohriatom oleji som orestovala cibuľu do sklovita.
- Pridala som kel, ...
- ...soľ, trocha vody a podusila do mäkka, nie aby sa rozpadol až na blato - asi 10 minút a nechala som ho úplne vychladnúť.
- Pridala som ryžu, ktorú som predtým udusila obvyklým spôsobom a tiež som ju nechala vychladnúť.Môžete použiť aj zvyšok dusenej ryže zo včera.
- Zmes som osolila, okorenila čerstvo mletým čiernym korením, majoránkou, pridala som celú rascu,...
- ..prelisovaný cesnak,...
- ...mrkvu a všetko som spolu dobre premiešala.
- Pridala som vajcia, premiešala,...
- ..pridala som prášok do pečiva, fašírky budú ľahké a nadýchané.zahustila múkou a strúhankou na tvarovateľné cesto...
- ...a nechala som všetko chvíľu odstáť, aby sa prepojili chute.
- Vytvarovala som väčšie i menšie fašírky, ktoré som obalila v strúhanke a vypražila v horúcom oleji do chrumkava a do červena.
Tie väčšie fašírky som po jednom kuse s jednou menšou som dala mojim chlapom :-) mne stačila jedna menšia.
- Podávala som horúce so zemiakovou kašou.
- S/ výborné za tepla i za studena, chutné, zdravé, pomerne jednoduché na prípravu, zdravé a zároveň veľmi sýte, ako aj variabilné a lacné.