Kelové fašírky s mrkvou (fotorecept)

Autor receptu: pusta

Dnes je piatok - pôstny deň a nezaškodí niečo chutné zo zeleniny. Našla som tu niekoľko receptov na kelové fašírky, ale nie takýto. Fašírky sú jednoduché, pomerne rýchle, chutné a veľmi variabilné. Každý si môže vybrať ten variant, ktorý sa mu najviac pozdáva :-)

4 _ 6
porcie
20 minút
príprava
5+5 minút minút
na 90 °C

Suroviny

Postup

  1. Očistený kel som pokrájala na menšie kusy po vyrezaní koštiaľa a v cutteri som ho rozkutrovala na drobno, môžete aj pokrájať nožom.
  2. Očistenú a na menšie kusy pokrájanú mrkvu som tiež rozkutrovala na drobno.
  3. Na rozohriatom oleji som orestovala cibuľu do sklovita.
  4. Pridala som kel, ...
  5. ...soľ, trocha vody a podusila do mäkka, nie aby sa rozpadol až na blato - asi 10 minút a nechala som ho úplne vychladnúť.
  6. Pridala som ryžu, ktorú som predtým udusila obvyklým spôsobom a tiež som ju nechala vychladnúť.Môžete použiť aj zvyšok dusenej ryže zo včera.
  7. Zmes som osolila, okorenila čerstvo mletým čiernym korením, majoránkou, pridala som celú rascu,...
  8. ..prelisovaný cesnak,...
  9. ...mrkvu a všetko som spolu dobre premiešala.
  10. Pridala som vajcia, premiešala,...
  11. ..pridala som prášok do pečiva, fašírky budú ľahké a nadýchané.zahustila múkou a strúhankou na tvarovateľné cesto...
  12. ...a nechala som všetko chvíľu odstáť, aby sa prepojili chute.
  13. Vytvarovala som väčšie i menšie fašírky, ktoré som obalila v strúhanke a vypražila v horúcom oleji do chrumkava a do červena. Tie väčšie fašírky som po jednom kuse s jednou menšou som dala mojim chlapom :-) mne stačila jedna menšia.
  14. Podávala som horúce so zemiakovou kašou.
  15. S/ výborné za tepla i za studena, chutné, zdravé, pomerne jednoduché na prípravu, zdravé a zároveň veľmi sýte, ako aj variabilné a lacné.