Foto: evusik
Toto cesto sa dá použiť aj ako strojkové, ale odkedy mám lis používam len ten. Je to veľmi rýchle a rôznorodé a ak keksíky Zobraziť celý popisToto cesto sa dá použiť aj ako strojkové, ale odkedy mám lis používam len ten. Je to veľmi rýchle a rôznorodé a ak keksíky odložím do plechovej krabice vydržia veľmi dlho. Už sa mi stalo že som ich robila asi týždeň pred Vianocami, podávala do krabíc a jednu zabudnutú som objavila až po Veľkej noci a boli ako "nové".
príprava
na 200 °C
Postup
-
1
Suroviny zmiesime na hladké cesto. Cez strojček tvoríme na jemne vymastený plech rôzne tvary. Pečieme pri teplote 200°C asi 10 – 12 minút. Treba dať pozor, každá trúba ináč pečie. Keksíky majú ostať takmer biele ja ich skúšam tak, že jeden nadvihnem nožíkom a keď je od spodu ružovkastý viem že sú hotové. Z tohto cesta môžeme robiť rôzne druhy.
- 2
Kokosové keksíky - pridáme kokosovú múčku
- 3
Čokoládové keksíky - pridáme kakao, alebo na jemno nastrúhanú čokoládu, po upečení sú mramorové
- 4
Dvojfarebné keksíky - do časti cesta pridáme kakao a ušúľame s neho tenší šúľok, z bledého cesta si spravíme rovnaký šúľok mierne ich pritlačíme k sebe a vložíme do lisu, alebo priamo do lisu vkladáme kúsok bieleho a kúsok tmavého cesta
- 5
Hotové keksíky môžeme podávať tak ako sú, alebo ich môžeme poliať čokoládou a ozdobiť orechami, lentilkami, kandizovaným ovocím, menšie tvary môžeme zlepovať kyselším džemom, alebo nutelou. Fantázii sa medze nekladú.
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Už sme tu o tom lise debatovali a ja som ho ešte stále nevytiahla. Ale už budem musieť, blíži sa Veľká noc, tak sa keksíky zídu. A nemáš náhodou do tej mašiny recept aj na slané? Ja také slané drobotiny vykrajujem do zblbnutia, ale moje recepty by sa do lisu nehodili, všetky som postupne poupravovala, skúšala som pokiaľ až môžem zájsť v znižovaní množstva tuku, aby neboli mastné, ale ešte stále jedlé. Keď ich budem piecť, hodím recepty, aby bol aj obrázok.
ináč čo sa týka lisu, ja mám už tretí, ten prvý mi vydržal nejakých 20 rokov, lebo bol celý kovový, potom som si kúpila s prepáčením taký šmejd - nepoužiteľný a teraz mám celkom dobrý aj keď nie taký ako ten prvý
tak koľko ich je z jednej dávky netuším, vždy je to ináč. Záleží aké veľké tvary si zvolím, ale narobí sa toho veľa a hlavne vydržia dlho
som rada, že sa ti darilo a že keksíky chutia a že tvoj lis vydržal :-)