Keksíky z lisu

Autor receptu: evusik

Toto cesto sa dá použiť aj ako strojkové, ale odkedy mám lis používam len ten. Je to veľmi rýchle a rôznorodé a ak keksíky odložím do plechovej krabice vydržia veľmi dlho. Už sa mi stalo že som ich robila asi týždeň pred Vianocami, podávala do krabíc a jednu zabudnutú som objavila až po Veľkej noci a boli ako "nové".

15 minút
príprava
10 minút
na 200 °C

Postup

  1. Suroviny zmiesime na hladké cesto. Cez strojček tvoríme na jemne vymastený plech rôzne tvary. Pečieme pri teplote 200°C asi 10 – 12 minút. Treba dať pozor, každá trúba ináč pečie. Keksíky majú ostať takmer biele ja ich skúšam tak, že jeden nadvihnem nožíkom a keď je od spodu ružovkastý viem že sú hotové. Z tohto cesta môžeme robiť rôzne druhy.
  2. Kokosové keksíky - pridáme kokosovú múčku
  3. Čokoládové keksíky - pridáme kakao, alebo na jemno nastrúhanú čokoládu, po upečení sú mramorové
  4. Dvojfarebné keksíky - do časti cesta pridáme kakao a ušúľame s neho tenší šúľok, z bledého cesta si spravíme rovnaký šúľok mierne ich pritlačíme k sebe a vložíme do lisu, alebo priamo do lisu vkladáme kúsok bieleho a kúsok tmavého cesta
  5. Hotové keksíky môžeme podávať tak ako sú, alebo ich môžeme poliať čokoládou a ozdobiť orechami, lentilkami, kandizovaným ovocím, menšie tvary môžeme zlepovať kyselším džemom, alebo nutelou. Fantázii sa medze nekladú.