Kávovo-kakaový puding

mitzy - fotkamitzy, 20. februára 2017
Kávovo-kakaový puding
Foto: mitzy

Maškrta pre dospelých s dávkou kofeínu: rýchla, lacná, chutná, vegan.

4
porcie
15 minút
príprava
1 minút
tepelná úprava

Suroviny

150-200 ml uvarená
3-4 PL
1 bal
4 PL
300-350 ml vlažná
Na ozdobenie:




Postup

  1. 1

    Už roky si varím mletú kávu v koťogu. Moja mama zas nedá dopustiť na zalievaného turka bez cukru a mlieka. Niekto miluje instantnú kávu, alebo rád experimentuje so zelenou kávou, cibetkovou kávou, alebo inklinuje k BIO káve. Teda je na každom, akú kávičku si uvarí, až sa rozhodne urobiť si kávový puding. Skúšala som rôzne pomery: 100 ml kávy : 400 ml mlieka - výsledok bola slabá chuť. Pomer 300 ml kávy : 200 ml mlieka bola zas ,,smrteľná,, dávka kávového pudingu. A tak sa mi osvedčila zlatá stredná cesta: 200 ml kávy : 300 ml mlieka. Poprípade 150 ml kávy a 350 ml. Výber je naozaj na každom zvlášť. A kto rád experimentuje, možno ho poteší aj takáto inšpirácia na kávičku a dezert v jednom. Skúšala som aj variant s vanilkovým pudingom. Takže ani toto nie je obmedzujúce, ale kakaový mi prijde lepší.
    Postup:
    Do menších misiek alebo pohárikov (objem 130-150 ml) poukladáme piškóty. Uvaríme kávu. Nalejeme ju do sklenenej fľaše s uzáverom (s min. 750 ml objemom). Pridáme 3-4 PL sójového mlieka, 4 PL trstinového cukru a 300 ml vlažnej vody. Zošejkrujeme.

  2. 2

    350 ml kávového nápoja dáme variť do kastrólika, 150 ml zošejkrujeme s kakaovým pudingom. Keď káva začne vrieť, prilejeme pudingovú zmes za stáleho miešania a vypneme oheň. Miešame minútku - dve.

  3. 3

    Puding vlejeme do misiek, ozdobíme piškótami a kávovými zrnkami. Necháme stuhnúť a vychladnúť. Podávame po obede miesto kávy a zákusku.

  4. 4

    P.S.: Kto sa rozhodne pre variant so 150-timi ml kávy, dá si variť jednoducho len 350 ml sójového mlieka, kávu zmieša s pudingom a cukrom a túto rozrobenú časť pudingu vleje do zovretého mlieka v kastróliku.

  5. 5

    Dobrú chuť a nezabudnite si ku kávovému pudingu naliať aj pohár vody, pretože káva odvodňuje :)

Diskusia k receptu

bubaya
Ja som tiež veľká kávičkárka, mám espressomašinku, kávu si sama meliem a chystám sa kúpiť zelenú a skúsiť ju doma upražiť. Ale ináč nemám nič s kávovou chuťou rada. Raz som urobila kávovú plnku, a to len na nátlak ostatných stravníkov. Toto by som sa mohla odhodlať vyskúšať, vyzerá to na fotke veľmi lákavo, krásne šáločky, pekne naaranžované.
stanci11
@Mitzy ja som tiež z tých čo kávovoú chuť nie zrovna milujú, ale tá tvoja úvodná fotka je tak nádherná, že by som to ako sa hovorí "zblajzla aj s tými šáločkami" :D
1x mitzy
mitzy
Dievčatá veľmi pekne ďakujem za milé komentáre. Potešili. P.s.: tie šálkomisky sú od čajovej súpravy ;)
bubaya
Ja som si aj myslela, že to bude taká japonská, s konvičkou, podľa veľkosti. Mám niečo podobné, ale ma to nikdy nenapadlo použiť na pudinček. Niekedy mi dajú v kaviarni kávové zrno v čokoláde, to by k tomu pasovalo. Pozháňam, uvarím. :)
2x mitzy a haji
yogicek
Čo sa týka mňa vyzerá to veľmi dobre. Čo má chuť kávy to môžem. Načim skúsiť. Pekný večer Ti prajem.
mitzy
@Yogicek (23.2.2017 18:12)

Ja sa zas chystám na tvoje rožteky s kávou, lebo kávovú chuť mám veľmi rada sem tam v sladkom :)
1x luss44