Karamelové veterníky

Autor receptu: orchidea

Základ receptu je z časopisu a knihy "Veľká domáca cukrárka", upravila som si len množstvo surovín, aby som mala väčší počet hotových veterníkov. Konečne som sa dopracovala k veterníkom o akých som vždy snívala.

18
porcií
5-7 minút
na 230 °C

Postup

  1. Do vody nakrájame tuk, dáme štipku soli a privedieme k varu. Varíme kým sa tuk nerozpustí. Za stáleho miešanie prisypeme preosiatu múku a ešte miešame - odpaľujeme. (Ja to robím asi 5 minút, kým nevznikne hmota oddeľujúca sa od varešky a od hrnca, na dne kastróla sa utvorí biely povlak. Vtedy hrniec odstavím a nechám vychladnúť.)
  2. Do vychladnutej hmoty pridáme po jednom vajíčka, dobre každé premiešame - najlepšie šľahačom. Pomocou cukrárenského vrecúška nastriekame na plech okrúhle veterníčky.(Pohárom namočenom v múke som si vyznačila na plech krúžky a veterníky som striekala dvakrát na seba - dve vrstvy).
  3. Rúru vyhrejeme na 230 strupňov, vložíme plech a pečieme asi 25 minút. (Na dno rúry si dávam pri pečení odpaľovaného cesta kastrólik s vodou, aby sa v rúre tvorila para a dobre pečivo rástlo). Po upečení a čiastočnom vychladnutí veterníčky prekrojíme.
  4. Z mlieka, vanilkového cukru, práškového cukru, zo žĺtka a Zlatých klasov uvaríme puding a necháme ho vychladnúť. Kým puding chladne, vyšľaháme si 5 dl šľahačkovej smotany so stužovačom šľahačky. K šľahačke postupne pridávame puding a dobre šľaháme spolu do hladka. Krém striekame na spodnú časť veterníčkov.
  5. 6 PL kryštálového cukru skaramelizujeme na suchej panvici, miešame na miernom ohni. Postupne pridáme za stáleho miešania 1 dl šľahačkovej smotany, karamel v nej rozpustíme a miešame kým nevznikne vláčna polotuhá masa. Odstavíme a necháme vychladnúť. Zvyšok šľahačkovej smotany - 500 ml vyšľahýme so stužovačom. Pridávame karamelovú hmotu (asi 1-2 PL nechať do polevy). Vyšľahanú šľahačku dáme na krém.
  6. Hotové veterníčky polejeme karamelovou polevou. 200 g práškového cukru vymiešať s 5-6 PL horúcej vody, pridať karamelovú hmotu.