Foto: evusik
Tento závin robil J.Židek v relácii Nebíčko v papuľke...
príprava
na 180 °C
Postup
-
1
Cesto zamiesime a necháme vykysnúť. Ja som použila pekárničku. Prvé dáme vlažné mlieko, maslo, múku, do jedného rohu soľ, do stredu 1/2 kocky droždia a trošku cukru...
-
2
Pripravíme si plnku - peknú, prerastenú slaninku nakrájame na kocky a na masti dobre opečieme...
-
3
pridáme kyslú kapustu, kmín, mleté čierne korenie a dusíme asi 15 minút. Ak treba osolíme. Necháme vychladnúť.
-
4
Cesto nám vykyslo
-
5
vyklopíme si ho na dosku a rozdelíme na dva bochníky. Ja som si ešte kúsok cesta odložila na zdobenie.
-
6
každé cesto vyvaľkáme zhruba na dĺžku plechu... na cesto rozvrstvíme plnku a zavinieme ako roládu
-
7
zavinuté záviny môžeme ozdobiť zvyškom cesta, alebo posypať semiačkami. Potierame zmesou oleja a vody v pomere 1:1. Pokiaľ sa nám rozohreje rúra necháme záviny podkysnúť, čo je v mojom prípade asi 15-20 minút.
-
8
Pečieme na 180°C asi 40-45 minút. Ešte horúce znova potrieme a necháme vychladnúť.
-
9
A teraz si predstavte, že za oknami padá sneh, v ruke držíte hrnček s horúcim čajom a pred vami misa s rozvoniavajúcim kapustovým závinom :-) deku na kolená, kniha do ruky a príjemný podvečer môže začať....
@milli2936 @denyany treba skúsiť ináč sa to nedá naučiť :-) ja pečiem kysnuté už dobrých 30 rokov a predsa naposledy keď som piekla bagety takmer leteli do koša, niečo tak hrozné som už dávno neupiekla, neviem čo sa stalo, myslím, že múka, mala som ju prvý krát... no čo už :-) tak nech sa vám darí....
ja som doteraz robila takéto s kyslou kapustou a klobásou, ale bez dusenia a klobása v celku ako závin, alebo malé taštičky, teraz som vyskúšala presne podľa Žideka a je tiež vynikajúci, skrátka dobrá slovenská klasika....
varecha.pravda.sk/recepty/klobaskovniky-fotorecept/7546-r...