Klobáskovníky fotorecept

evusik - fotkaevusik, 31. mája 2010
Klobáskovníky (fotorecept)
Foto: evusik

Klobáskové buchty, ako im hovorili naše deti pečiem už takých dvadsať - dvadsaťpäť rokov a vždy mali úspech.

120 minút
príprava
15 minút
na 220 °C

Suroviny

500 g
250 ml
100 g
1 ks
1/2 kocky
1 ČL
Náplň:
Na posypanie:




Postup

  1. 1

    Z kvasníc, mlieka a štipky cukru zarobíme kvások a spolu z ostatnými ingredienciami zarobíme vláčne cesto, necháme prikryté nakysnúť. Pripravíme si ostatné ingrediencie: kyslú kapustu môžete prepláchnuť, je to nerobím mám rada keď sa kyselosť kapusty pomieša z chuťou klobásky a vsiakne do cesta. Klobásku nakrájame na hrubšie kolieska, syr na malé plátky, alebo ho nastrúhame.

    Klobáskovníky (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Cesto aspoň 2x premiesime a necháme nakysnúť vždy aspoň 30 minút. Potom cesto dobre premiesime, aby sme z neho vytlačili všetok vzduch a vyvaľkáme ho na tenko. Z cesta vykrajujeme väčšie kolieska, na každé dáme kôpku kapusty a koliesko klobásy, preložíme a poukladáme na plech. Každý kúsok potrieme rozšľahaným vajcom, posypeme strúhaným syrom, alebo malými plátkami syra, sezamom, kmínom alebo inými semiačkami. Dáme piecť do rozohriatej rúry na 220°C asi 15 minút.

    Klobáskovníky (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Ak nám zostane cesto, alebo sa nám nechce vykrajovať, na plát cesta dáme vrstvu kapusty, na ňu celú klobásu a zavinieme ako rohlík.

    Klobáskovníky (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Potrieme vajcom, posypeme syrom a semiačkami a dáme piecť. Mne ešte zostalo cesto a tak som spravila jednu pletenku. Dáme piecť do rozohriatej rúry.

    Klobáskovníky (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Na záver by som ešte chcela poradiť s výberom klobásy, mne sa teraz ako na potvoru stalo že som použila nie tú najvhodnejšiu klobásu bola príliš "suchá" ale keď v obchode do nej človek nevidí. Najlepšia je pikantná, taká čo si pri pečení pustí trochu šťavy a tá keď sa zmieša s kapustou a ešte sa pri pečení vpije do cesta, tak je to to pravé orechové.

    Klobáskovníky (fotorecept) - obrázok 5

Diskusia k receptu

janazjarku
@evusik tak toto je paráda určite vyskúšam, lebo môj chlap miluje každé jedlo kde je klbáska a kapusta a tu ajhľa dva v jednom ! Šikovná dievočka na môj veru mňam !!!
tinca
@evusik výborný recept len nie pre mňa, ale nevadí môže to byť aj na party, ukladám si ho. Ak dobre rozumiem, klobáska má byť pikantná a mäkšia, nie suchá. Dobre rozumiem? Joj však by som si dala...
2010
evusik,
teraz tu mne robite chute odkladam,
diki
evusik
@tinca presne si to vystihla - klobáska by mala byť pikantná a mäkšia aby pustila šťavu a na párty je to ako stvorené, detskám som to pekávala keď už boli väčšie a chodili na chaty a vždy to malo veľký úspech.
tinca
@evusik najlepšie je to asi teplé ako každé kysnuté cesto, ale nevadí aj studené? Že by som ich spravila na tú gril-párty. Koľko cca vyjde tých rožkov, aby som sa trafila, ja keď robím z 1/2 kg múky tak 40 ks. Verím, že to malo úspech je to iňo-ňuňo, ako sa u nás vraví.
tinca
@evusik prepáč som sa zmýlila to sú pirohy, ale páči sa mi nápad s tými veľkými rožkami a potom len krájať.
evusik
@tinca z pol kila múky spravíš tak 30-40 kúskov podľa veľkosti a úspech zaručujem. Jasné že najlepšie sú teplé, doma mi ich trhajú priamo s plechu, div že si huby neobaria .... Dobré sú aj studené, my ich mávame na druhý deň na raňajky. A tiež som ich robievala keď sme chodili s deťmi do hôr na výlety, bolo to ako 3 v 1 aj "chlieb" aj mäso aj kyslé.
sracz
Krásna práca, príma chuť, gramotne veľmi múdro (presne pre mňa) napísaný a nafotený "receptíček". Blahoželám a ďakujem Evušik, dáma s pudlíkom a Čau-čau (to som si všimol až teraz, po niekoľkomesačnej "známosti" na Vareche s Tebou). Pretože moje domáce klobásy sú už veľmi suché, musím do obchodu a kúpiť nejaké fajne pikantnošťavnaté (asi to budú "Anduille"). Príma nápad - mám čím odmeniť moju nežnú polovičku! Prudko jedlé!
frezia68
Ďakujem Evušik za výborný recept,bude mi inšpiráciou na blížiace sa stretnutie,napr. ku pivečku :-))
jankulka79
super ako použiť kapustu a klobásku. ukladám a už aby bola grilovačka aby som ponúkla
honestka
V sobotu budu aj u nas, takze dakujem evusik, prislo ako na objednavku...
kuchticka
@evusik , tiez robievam podobne.
@sracz , ja kupujem na tento recept take dlhe klobasky, len si nespomeniem nazov - robene na portugalsky sposob, alebo HOT LINKS sausage. Tie su super pretych co maju radi skutocne ostre.
jezibabka1
@evu šik jedno šťastie, že za chvíľku obedujeme, lebo by som olizovala monitor, ako Cosmo:)))))
babidka
parada , tak za toto ma bude blahorecit cele muzske pokolenie v nasej rozvetvenej rodine :-))))...ani sa nepriznam , ze ten recept je od niekoho ineho a nie moj :-)))))vzdy v lete ked pride dcera na navstevu , tak robievame grilovacku pre pribuznych aby sa vsetci stretli s dcerou a jej rodinou . toto mozem urobit ako predjedlo ....:-))))))) dakujem @evusik .
cica2
@evusik , to ani v obchode také nemajú, máš ich nádherné!!! Hneď by som si dala, mňam:)
sovka62
Ako stvorené pre väčšiu partiu kdesi vonku, kde si jedlo treba chytiť do ruky. Určite zaradím do repertoáru.
evusik
@sovka62 ja som sa ich napiekla našim deťom veru na každú oslavu, na chatu... jeden čas boli u nás veľmi obľúbené. Teraz keď robím rožky tak vždy minimálne jeden spravím s klobásou :-)
galka01
...paráda....v sobotu určite upečiem, díky za inšpiráciu....
sovka62
Dnes som tu mala sedem brigádnikov, tak so na klobáskovníky zamiesila rovno z kila múky. A dobre som urobila. Predložila som ich na plechu čerstvo vytiahnuté z rúry a mizli ako sneh na slnku. Boli naozaj výborné, len na budúce (lebo keď som ich vyskúšala, určite ich budem piecť častejšie) musím dať viac kapusty. Dnes som to množstvo neodhadla, dala som len po štipke, tak sa nabudúce polepším. Ďakujem za recept.
evusik
@sovka62 to s tou kapustou som aj ja spravila keď som ich robila prvý krát, nevedela som to odhadnúť, teraz dávam koľko a zmestí .-)
som rada, že chutilo, potešila si ma :-))))
sylvinka
ako dobre,že máme komentáriky!Prišla by som o super recept! Ale keďže ja skutočne nie som kamarát s kysnutým cestom,posúvam tento recept mojej krajšej a samozrejme šikovnejšej polovičke :-D
jerica
Tvoj recept som zrealizovala, výborné cesto,len kapustu na budúce trochu podusím,mala som ju tvrdšiu,to nám nevyhovovalo,ale ináč @
chutné papaníčko , dá sa aj k fazuľovici na kyselo,prikladám dokument:


evusik
@jerica parádne sa ti podarili :-) s dusenou kapustou som to nikdy nerobila tak netuším ako to bude chutiť, ale ak vyskúšaš daj vedieť ako to dopadlo :-)
jerica
Udusím bez oplachovania v tlakáči,bola pre mňa tvrdá,pečením nezmäkla, ináč , výborné:-)
kucharka
No to je ale pochúťka!
S cestom sa výborne pracovalo, jedna radosť. Len neviem prečo som ho akosi nahrubo vyvaľkala, nabudúce skúsim tenšie. Ja som dávala neúdenú klobásku.
Všetci sme si pochutili. Ďakujem za recept.



evusik
@Kucharka (21.3.2017 19:28)

ďakujem za foto, krásne sa ti vydarili :-) to hrušie cesto asi nevadí, niekto to má tak radšej, dôležité je aby bolo na zakúsnutie dosť cesta aj klobásky aj kapusty, ale najdôležitejšie je, že chutili...
u nás je to tak, že aj keď robím furt rovnako aj tak sú vždy trochu iné, všetko záleží od klobásky a aj od kapusty... u nás momentálne fičí meteník aj práve teraz ho raňajkujem, robím ho aj 2x do týždňa, máme vlastnú kapustu tak ju treba míňať :-)
prajem krásny deň
conscientia
@Evusik
Otepľuje sa, bude treba rázne zakročiť proti súdku s kyslou kapustou, čo skladujeme vonku na terase, aby prirýchlo nekvasila a neskazila sa. Minulý rok sme zvyšok naložili do zaváračiek a zasterilizovali, ale príliš ma to nenadchlo.

Pripomenula si mi meteník, dávno som ho nerobila. A pretože bratovi kolegovia z práce naznačovali, "že už dávno nič neupiekol" (haha), plánujem v najbližšej dobe spáchať toto "nebíčko v papuľke" a odošlem ho po ňom na atestáciu. Mám pocit, že jeho prevažne mužská kolegovská základňa tú klobásu ocení.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia