Kapustovo-zemiakové placky

Autor receptu: katka78

Recept vznikol ako čistá improvizácia, z potreby minúť kus načatej kapusty.

Suroviny

Postup

  1. Surovú kapustu som nakrájala na drobnejšie kúsky, surové zemiaky postrúhala (väčšie slzičky). Aby nesčerneli, pokvapkala som ich trochou šťavy z limetky. Cesnak som nasekala, rovnako aj petržlenovú vňať a pažítku. Ochutila som čerstvo mletým čiernym korením, mletou červenou paprikou a trochou kari korenia. Hodí sa aj čili, ja som teraz nemohla dať. Aby zmes držala pokope, použila som vajíčko (bolo menšie, preto som nakoniec pridala ešte jedno) a múku (kukuričnú + pohánkovú). Všetky suroviny som spolu dobre premiešala.
  2. Placky som robila v panvičke na lievance, dobre rozhorúčenej, iba jemne potretej tukom. Na jednu placku išla 1 kopcovitá polievková lyžica zmesi.
  3. Obracala som ich jemne, aby sa nerozpadli. Spolu mi vyšlo 16 KS, počet môže oscilovať - záleží od hrúbky placky.
  4. Hotové som ich ukladala rovno na tanier, nebolo treba použiť papierovú kuchynskú utierku na odkvapkanie tuku ako pri vyprážaní. Vyprážané budú zas chrumkavejšie. To už je na každom akú verziu si zvolí.
  5. Placky som podávala s grilovaným halloumi syrom a rajčinou. Chuťovo mi to k sebe veľmi pasovalo, halloumi je pomerne slaný, placky k nemu skôr neutrálnejšie a studená paradajka to dobre osviežila. Hodil by sa mi k tomu aj pikantný džem, alebo čatní.
  6. Halloumi som mala grécky z lidla. Je vyrobený z ovčieho, kozieho a kravského mlieka, jemne ochutený mätou. Šikovné gazdinky si môžu urobiť domácu verziu, tu je recept od @palokuchki http://varecha.pravda.sk/recepty/halloumi-fotorecept/26517-recept.html.
  7. Na záver sa pripájam k milej iniciatíve @izky, @afatagy a ďalších a tiež pridávam obrázok zo záhradky (balkónovej). Tu je úplne prvý a zatiaľ aj jediný plod mojej mladučkej čučoriedky.