Kapustovo-jablkové koláče fotorecept

cesminaz - fotkacesminaz, 16. februára 2017
Kapustovo-jablkové koláče (fotorecept)
Foto: cesminaz

Kto má rád kapustu na sladko, ten si iste pride na svoje :-) ale verím, že zachutí aj iným..

Suroviny

Cesto:
1 kg
200 g
3 PL
cca 4,75 dl
0,5 dl
1 PL
2 ks
1,5 KL
50 g
Kapustová plnka:
cca 600 g
0,5 KL
podľa potreby
podľa chuti
podľa potreby
5 - 6 ks
3 ks
Na potretie:
125 g
1 ks




Postup

  1. 1

    Muku, sol, cukor a van. cukor najprv v jednej miske pomiesame lyzicou. Potom pridame olej, 1 kopcovitejsiu PL kačacej masti, 3 PL jogurtu a napučaný kvasok z 3 dl mlieka + 1 kl cukru + drozdia. Postupne pridavame este zvyšnych cca 1,75 dl mlieka. Vypracujeme pomäkke cesto, ktore miesime, kym sa nezačne oddelovat od misy. Posypeme ho mukou a este zoparkrat premiesime do bochnika. Poprasime ho mukou a nechame na teplejsom mieste 1 h. nakysnut..

    Kapustovo-jablkové koláče (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Kym cesto kysne si urobime plnku.. Pripravime si pol hlavky kapusty, ja tu mam 600 g, dalej 3 stredne velke jablka a 82%-ne maslo na natieranie cesta. Kapustu si postruhame na väčších slzach ako aj jablka. Jablka si kludne mozme nastruhat aj dopredu alebo neskor :-)

    Kapustovo-jablkové koláče (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    V panvici rozohrejeme olej, dame naň kapustu a 5 - 6 ks klinčekov. Kapustu zakryjeme a udusime celkom do mäkka, podla zvyku :-) Ak si kapusta nepusti na začiatku dusenia žiadnu/dosť štavy ,tak treba podliat vodou a tak nechat dusit. Ja som musela podliat dokopy 2 dl vody. Ked je kapusta totálne mäkka (by som povedala, ze sa už skoro rozvára) a aj dost vláčna, dame ju bokom a pridame do nej nastruhane jablka. Cele premiešame a nasledne dame do teplej, ale nie horucej kapustovej plnky cukor podla chuti. Jablka aj tak prechladia tu kapustu, takze dlho čakat netreba. Hotovu plnku dame zatial bokom..

    Kapustovo-jablkové koláče (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Nakysnute cesto vyklopime na pomúčenu dosku. Tak ako sme ho vyklopili, najprv ho roztapkame a nasledne vyvalkame na hrubku cca 6 mm..

    Kapustovo-jablkové koláče (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Vyvalkane cesto potrieme so zmäknutym maslom a skladame ku stredu kruhu vzdy 2 protilahle strany, ktore zakaždym natrieme maslom. Ja som niekedy natrela aj tam, kde by ani nebolo treba, ale to som si všimla az neskor ;-)) Pri poslednom hornom prehnuti,u z netreba natret, kedze ta druha strana je uz maslova :-) Je to, ako ked robite prekladane pogače, postup prekladania je ten isty :-)

    Kapustovo-jablkové koláče (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    S poskladanym cestom už aj pracujeme dalej, nedame ho uz kysnut. Cesto najprv roztapkame rukami. Potom cesto vyvalkame na cca 6 - 7 mm a pokrajame ho na väčšie stvorce. Kazdy štvorec este trocha roztapkame, natrieme jeden roh bielkom, dame plnku a 2 protilahle špice spojime a poriadne stlacime. Bielok by to mal istit, aby sa to neotvorilo, ale 100%-nu istotu ani ten nedava :-)

    Kapustovo-jablkové koláče (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Koláčiky pokladieme na plech s papierom na pečenie. Natrieme ich žltkom,ktore sme rozmiesali s kvapkou vody. Lubovolne mozme posypat makom alebo inymi semienkami. Kolače nenechame podkysnut, ale hned ich vlozime do rury, ktoru sme si uz dopredu rozohriali na 190 °C na cca 25 minut. Treba si ich sledovat, lebo kazda rura trocha inak pečie.

    Kapustovo-jablkové koláče (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Uz upečene kolače ;-P Odporúčam vam ich neupiecť priliž do tmava, inak sa len zbytočne vysušia. Niektore sa mi roztvorili, ale nevadi. Hned, ako kolace vyberieme z rury,i ch potrieme zvrchu kuskom masla. Ja som ich posypala este aj vanilkovym cukrom..

    Kapustovo-jablkové koláče (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    A ked uz neboli take horuce, som na niektore dala višňovy lekvar. Mozno sa to bude zdat niekomu čudne, ale velmi to spolu s tou kapustovo-jablkovou plnkou pasuje ;-P Je to sice zaujimava chut, ale velmi dobra :-)

    Kapustovo-jablkové koláče (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Oboje koláčiky su velmi chutné, či už čisto s kapustovo-jablkovou plnkou alebo aj višnovym džemom :-) Kapusta dostala klinčekovy "nádych" v chuti aj vôni. A v kombinacii s jablkami je to ešte lepšie :-) Su výborné čerstvé, ale ja osobne ich mám radšej na druhý deň. Ale to je už vec chuti. Dobrú chuť :-)

    Kapustovo-jablkové koláče (fotorecept) - obrázok 10

Diskusia k receptu

mitzy
Milá Cesminaz, klobúk dole. Budem si musieť zohnať veľmi veľa klobúkov pri tvojich receptoch...
45678
@cezminaz ako vsetky tvoje kolace, aj tieto su pekne odprezentovane a nepochybne velmi chutne. Chcem Ti ponuknut moju radu :-) ked spajam stvorce naplnenych kolacov,okrem bielka to istim zapichnutim sparatka,iba kolmo prepichnem,po upeceni vyberiem.Viem,ze vzhlad na chuti neuberie,ale isto potesi.Zelam Ti vela zdravia a radosti v zivote:-)
mitzy
@Stanci11 (16.2.2017 09:32)

Ja áno. Moja stará mama urobila jedného dňa kapustovú štrúdľu. Prišla som hladná zo školy, ešte zo strednej (bolo to tak dávno ako včera :)... Vyzerala ako jablková. Navnadená na chuť jablkovej štrúdľe som sa zahryzla - nič netušiac o kapuste vo vnútri. Najprv som sa zháčila, že čo to jeeé! Keď som sa dozvedela, že je to kapusta, preorientovala som chute teda a prijala som to veľmi pozitívne;) odvtedy sa vždy opýtam, čo za plnku sa skrýva v pečení a nekradnem potajme z plechu nedočkavo ako myš v špajze.
cesminaz
@Stanci11 :-) moja mama zvykla robit doma kapustove fliačky,na ktore sme si dali kazdy podla chuti do taniera bud sol,alebo poriadne praskovy cukor ;-) A robievala aj kapustovy sladky rétes. Raz by si tiez mala ochutnať,niekomu chutí,niekomu nie :-) @Danielas :-) vdaka. @45678 dakujem za radu,nabuduce vyskusam :-) A zelam tiez vsetko dobré! @Mitzy :-))) ty si dobrá :-) No virtuálnych klobúkov môžeš mat kolko chces.A cez sklo ja aj tak nevidím,či nedávaš dole stále ten isty klobúk ;-)) Pekný deň.
siisa
Vidím, že kreativita ti nechýba, toto by ma nikdy nenapadlo kapusta + jablko. Inak medzi tvojimi receptami človek nájde úplne všetko, ja už to beriem ako super kuchársku knihu. Otvoríš a hneď vieš čo variť. Si veľmi šikovná :)
stanci11
@Cesminaz , @Mitzy - no dievčence, riadne ste ma prekvapili tou sladkou kapustou, ale už sa neviem dočkať ako to skúsim popravde :) moja zvedavosť nemá hraníc :D krásny deň!
cesminaz
Mila @Terinka55 ..unavená či nie,deti sú hladné a chcu jesť ;-)) Milá @Siisa dakujem si milá :-) No hej,snažim sa varit "pestro" :-) a najmä v letnych mesiacoch vyuzijem čo nam priroda ponúka ;-P @Haji dakujem :-) @Stanci11 niekomu chutí,niekomu nie :-) Uvidís.Pekny den :-)
jerica
Tá jednička a Like "fajka" s palcom hore máš odomňa :-) kk to istí, a ***** hviezdičky hodnotia, super ďaľší Tvoj krásny recept :-) Ja poznám so sladkou kapustou jedine fliačky (pozdravujem s fotom), polievky, a teraz aj koláčik kapusťáčik :-)


evanaaa
Ja som na dobré kapustníky kedysi chodievala do tržnice, (BA) do stánku s "domácim" pečivom, boli nasladko, so škoricou, odvtedy som ich už nejedla.
monty469
Vyzerajú super. Kapustu som ešte tak nepripravovala. Verím, že sú velmi dobré :-)