Kapustovo-jablkové koláče (fotorecept)

Autor receptu: cesminaz

Kto má rád kapustu na sladko, ten si iste pride na svoje :-) ale verím, že zachutí aj iným..

Suroviny

Postup

  1. Muku, sol, cukor a van. cukor najprv v jednej miske pomiesame lyzicou. Potom pridame olej, 1 kopcovitejsiu PL kačacej masti, 3 PL jogurtu a napučaný kvasok z 3 dl mlieka + 1 kl cukru + drozdia. Postupne pridavame este zvyšnych cca 1,75 dl mlieka. Vypracujeme pomäkke cesto, ktore miesime, kym sa nezačne oddelovat od misy. Posypeme ho mukou a este zoparkrat premiesime do bochnika. Poprasime ho mukou a nechame na teplejsom mieste 1 h. nakysnut..
  2. Kym cesto kysne si urobime plnku.. Pripravime si pol hlavky kapusty, ja tu mam 600 g, dalej 3 stredne velke jablka a 82%-ne maslo na natieranie cesta. Kapustu si postruhame na väčších slzach ako aj jablka. Jablka si kludne mozme nastruhat aj dopredu alebo neskor :-)
  3. V panvici rozohrejeme olej, dame naň kapustu a 5 - 6 ks klinčekov. Kapustu zakryjeme a udusime celkom do mäkka, podla zvyku :-) Ak si kapusta nepusti na začiatku dusenia žiadnu/dosť štavy ,tak treba podliat vodou a tak nechat dusit. Ja som musela podliat dokopy 2 dl vody. Ked je kapusta totálne mäkka (by som povedala, ze sa už skoro rozvára) a aj dost vláčna, dame ju bokom a pridame do nej nastruhane jablka. Cele premiešame a nasledne dame do teplej, ale nie horucej kapustovej plnky cukor podla chuti. Jablka aj tak prechladia tu kapustu, takze dlho čakat netreba. Hotovu plnku dame zatial bokom..
  4. Nakysnute cesto vyklopime na pomúčenu dosku. Tak ako sme ho vyklopili, najprv ho roztapkame a nasledne vyvalkame na hrubku cca 6 mm..
  5. Vyvalkane cesto potrieme so zmäknutym maslom a skladame ku stredu kruhu vzdy 2 protilahle strany, ktore zakaždym natrieme maslom. Ja som niekedy natrela aj tam, kde by ani nebolo treba, ale to som si všimla az neskor ;-)) Pri poslednom hornom prehnuti,u z netreba natret, kedze ta druha strana je uz maslova :-) Je to, ako ked robite prekladane pogače, postup prekladania je ten isty :-)
  6. S poskladanym cestom už aj pracujeme dalej, nedame ho uz kysnut. Cesto najprv roztapkame rukami. Potom cesto vyvalkame na cca 6 - 7 mm a pokrajame ho na väčšie stvorce. Kazdy štvorec este trocha roztapkame, natrieme jeden roh bielkom, dame plnku a 2 protilahle špice spojime a poriadne stlacime. Bielok by to mal istit, aby sa to neotvorilo, ale 100%-nu istotu ani ten nedava :-)
  7. Koláčiky pokladieme na plech s papierom na pečenie. Natrieme ich žltkom,ktore sme rozmiesali s kvapkou vody. Lubovolne mozme posypat makom alebo inymi semienkami. Kolače nenechame podkysnut, ale hned ich vlozime do rury, ktoru sme si uz dopredu rozohriali na 190 °C na cca 25 minut. Treba si ich sledovat, lebo kazda rura trocha inak pečie.
  8. Uz upečene kolače ;-P Odporúčam vam ich neupiecť priliž do tmava, inak sa len zbytočne vysušia. Niektore sa mi roztvorili, ale nevadi. Hned, ako kolace vyberieme z rury,i ch potrieme zvrchu kuskom masla. Ja som ich posypala este aj vanilkovym cukrom..
  9. A ked uz neboli take horuce, som na niektore dala višňovy lekvar. Mozno sa to bude zdat niekomu čudne, ale velmi to spolu s tou kapustovo-jablkovou plnkou pasuje ;-P Je to sice zaujimava chut, ale velmi dobra :-)
  10. Oboje koláčiky su velmi chutné, či už čisto s kapustovo-jablkovou plnkou alebo aj višnovym džemom :-) Kapusta dostala klinčekovy "nádych" v chuti aj vôni. A v kombinacii s jablkami je to ešte lepšie :-) Su výborné čerstvé, ale ja osobne ich mám radšej na druhý deň. Ale to je už vec chuti. Dobrú chuť :-)