Kapor na zelenine

eraserhead - fotkaeraserhead, 21. mája 2012

Mäso z tejto ryby naozaj nemám rád (takto pripravená mi však chutila). Neviem čím to bolo spôsobené že sladkovodné ryby mi nikdy nechutily, napriek Zobraziť celý popisMäso z tejto ryby naozaj nemám rád (takto pripravená mi však chutila). Neviem čím to bolo spôsobené že sladkovodné ryby mi nikdy nechutily, napriek tomu že som vyrastal na vidieku a s rovesníkmi sme ryby pravidelne chytali. Všetko čo sme ulovili (lieň, šťuka, ostriež, kapor, plotica, jalec, a všetky ostatné) si kamaráti zobrali domov. Keď ma niekto na SVK pozval do reštaurácie a dali sme si rybu, bolo to vždy mdlej a nevýraznej chuti. Pripravené z mrazenej ryby a s korením na ryby ..

4
porcie
60 minút
príprava
10 minút
tepelná úprava

Suroviny

600 g
4 ks stredne veľká
50 g
2 ks
4 ks - strúčik
1 ks
2 ks
4 PL




Postup

  1. 1

    Filet z ryby bez kože dôkladne umyjeme pod studenou tečúcou vodou. Dôkladne osušíme bavlnenou utierkou a zasypeme hrubozrnnou soľou, pridáme zopár vetvičiek tymiánu. Zabalíme do potravinovej fólie a na 1 hodinu odložíme do chladničky. Ak rybu necháte dlhšie, mäso pustí šťavu tá čiastočne roztopí soľ ktorá prejde aj do ryby, čo spôsobí že ryba bude presolená. Ak to náhodou neodhadnete, rybu potom varte v neosolenej alebo minimálne solenej vode. (Bod č.1 môžete úplne vynechať a rybu dať rovno variť)

    Kapor na zelenine - obrázok 1
  2. 2

    Dáme si variť dostatočné množstvo vody, do ktorej pridáme soľ, prekrojený citrón, zeler a celé čierne korenie. Keď voda zovrie pridáme filet z ryby ktorý sme rozdelili na 4 časti. Rybu varíme 10 minút.

    Kapor na zelenine - obrázok 2
  3. 3

    Cukinu na koncoch odrežeme, a nakrájame na také hrubšie julienne. Dáme variť do osolenej vody na 2 minúty. Vzápätí dáme do osolenej vody variť rukolu, maximálne minútu. Snažte sa to načasovať tak, aby sa cukina a rukola dovarila spoločne ale skôr ako ryba.

    Kapor na zelenine - obrázok 3
  4. 4

    Uvarenú zeleninu scedíme a necháme odkvapkať, uložíme priamo na taniere a polejeme prefiltrovanoušťavou z jedného citróna. Na zeleninu uložíme rybu ktorú polejeme olejom do ktorého sme nasekali cesnak a zomleli trocha čierneho korenia. Okamžite podávame.

    Kapor na zelenine - obrázok 4
  5. 5

    ...no ja neviem, ale podľa mňa mrazená ryba má inú - horšiu chuť ako čerstvá. A dnes je úplne bežne dostať živé sladkovodné ryby, tak načo ich mraziť.

Diskusia k receptu

2010
Hombre , vidim ze si vsetkych urazil s prvou vetou, ( ale s tebou suhlasim ).Velmi pekny recept odkladam.
celero
Parádny recept. Kapor je super, pretože dáva veľa možností k príprave. Rada ho pripravujem. Tento recept určite vyskúšam. Ak teda nejakého kapra tento rok ulovím :)
marianne69
...absolutna parada tento rcp,presne podla mojho gusta.Ja mam rada maso aj z tejto ryby,ale musi to byt tak kaprik 2-2,5 kg maximalne.Raz sme doniesli cosi vyse 3 kg a cely smrdel bahnom,nikto ho nechcel...ukladam si kapra mam v mraziaciku,tak uz viem ako spravim...
babkamt
Práve dnes nám kamarát doniesol kapra , čo chytil. Ešte si na dvore pláva v kadi. Musí ho niekto zabiť. Tvoj recept sa mi páči , že je diétny.
cica2
perfektný recept a krásne úvodné foto



SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia