Kapor na zelenine

Autor receptu: eraserhead

Mäso z tejto ryby naozaj nemám rád (takto pripravená mi však chutila). Neviem čím to bolo spôsobené že sladkovodné ryby mi nikdy nechutily, napriek tomu že som vyrastal na vidieku a s rovesníkmi sme ryby pravidelne chytali. Všetko čo sme ulovili (lieň, šťuka, ostriež, kapor, plotica, jalec, a všetky ostatné) si kamaráti zobrali domov. Keď ma niekto na SVK pozval do reštaurácie a dali sme si rybu, bolo to vždy mdlej a nevýraznej chuti. Pripravené z mrazenej ryby a s korením na ryby ..

4
porcie
60 minút
príprava
10 minút
tepelná úprava

Postup

  1. Filet z ryby bez kože dôkladne umyjeme pod studenou tečúcou vodou. Dôkladne osušíme bavlnenou utierkou a zasypeme hrubozrnnou soľou, pridáme zopár vetvičiek tymiánu. Zabalíme do potravinovej fólie a na 1 hodinu odložíme do chladničky. Ak rybu necháte dlhšie, mäso pustí šťavu tá čiastočne roztopí soľ ktorá prejde aj do ryby, čo spôsobí že ryba bude presolená. Ak to náhodou neodhadnete, rybu potom varte v neosolenej alebo minimálne solenej vode. (Bod č.1 môžete úplne vynechať a rybu dať rovno variť)
  2. Dáme si variť dostatočné množstvo vody, do ktorej pridáme soľ, prekrojený citrón, zeler a celé čierne korenie. Keď voda zovrie pridáme filet z ryby ktorý sme rozdelili na 4 časti. Rybu varíme 10 minút.
  3. Cukinu na koncoch odrežeme, a nakrájame na také hrubšie julienne. Dáme variť do osolenej vody na 2 minúty. Vzápätí dáme do osolenej vody variť rukolu, maximálne minútu. Snažte sa to načasovať tak, aby sa cukina a rukola dovarila spoločne ale skôr ako ryba.
  4. Uvarenú zeleninu scedíme a necháme odkvapkať, uložíme priamo na taniere a polejeme prefiltrovanoušťavou z jedného citróna. Na zeleninu uložíme rybu ktorú polejeme olejom do ktorého sme nasekali cesnak a zomleli trocha čierneho korenia. Okamžite podávame.
  5. ...no ja neviem, ale podľa mňa mrazená ryba má inú - horšiu chuť ako čerstvá. A dnes je úplne bežne dostať živé sladkovodné ryby, tak načo ich mraziť.