Kápiová pomazánka mojej Anyuci

Autor receptu: sracz

Recept (venujem ho mojej vzácnej priateľke Frézii68) patrí do rodinnej pokladnice našej rodiny. Túto pomazánku je možné použiť všade tam, kde chcete dosiahnuť jemnú chuť prívarkov, pomazánok a všetkých druhov prípravy mäsa (alebo iba tak na chlebík, či na rožok s maslom). Všetkým priaznivcom Varechy, aj týmto spôsobom, želám krásne Veľkonočné sviatky a šťastie, zdravie, lásku nielen do tejto Novej jari.

150 minút
príprava
60+ 20 minút
tepelná úprava

Suroviny

Postup

  1. veľmi pozorne umyjeme a očistíme papriku (oddkôstkované jaderníky použijeme ako falošný baklažán; recept uverejním; ak v paprike ponecháme aj nervy, pomazánka bude mať svetločervenú farbu), ktorú pomelieme na mäsovom mlynčeku a spolu so všetkými ingredienciami, okrem paradajkového pretlaku, dusíme 1 hodinu.
  2. necháme vychladnúť na pracovnú teplotu a dôkladne rozmixujeme; potom pridáme paradajkový pretlak a ďalej dusíme ešte 20 minút. Za horúca nalievame do malých fliaš (2 ÷ 3dcl; najvýhodnejšie sa mi v praxi ujali fľaštičky z kojeneckej výživy), zabalíme do deky a necháme do rána „samosterilizovať“. Vychladené uskladňujeme v chladničke.
  3. Servírovanie: ako pochúťka na povrch bieleho pečiva s maslom alebo chlieb s maslom; na sendviče a obložené chlebíčky; dochucovanie guľášov, paprikášov a perkeltov; do výpeku pečeného mäsa a do rôznych druhov pomazánok.
  4. Poznámka: fajnšmekri a gurmáni extrémisti môžu medzi ingrediencie pridať mleté červené feferónky v množstve podľa chute a sily žalúdočnej steny; od 0 ÷6 PL. Vrelo odporúčam rešpektovať moju štipostupnicu: 1. stupeň "baby"; 2. stupeň "delikates"; 3. stupeň "pikant"; 4. stupeň "pálivá"; 5. stupeň "minimax"; 6. stupeň "plechopapuľová"
  5. Prémia (Jackpot) pre všetkých gurmánov, ktorí vydržali študovať tento recept až sem! Jalapeño Des Moines Iowa doublehot pomazánka: Ingrediencie: 1 kg jalapeño (alebo inej hrubostennej ostrej (pálivej) zelenej papriky; rodákom z Košíc a okolia odporúčam aj poloostrú papriku „Ryba“, ktorú v sezóne dostanú na Dominikánskom pľaci u Bulhara Todora z Hanisky), 1 PL soli, 2 dcl olivového oleja, 6 strúčikov pretlačeného cesnaku, 1 PL MČK. Príprava: veľmi pozorne umyjeme a v oceľovom koši (alebo iba tak na suchej panvici) opálime papriku až dostane čierne pľuzgiere, ktorú zbavíme spálenej kože a pomelieme na mäsovom mlynčeku (alebo v robote); premiestnime do pomocnej misy, pridáme soľ (môžeme nahradiť Vegetou), MČK, pretlačený cesnak a kvalitný olivový olej (rozhodne nie panenský, či dokonca extrapanenský); dôkladne premiešame a uložíme do fľaštičiek. Ja túto pomazánku nesterilizujem, uskladňujem ju v chladničke. Odporúčam vyrobiť si dostatočné zásoby, lebo do leta je vždy ďaleko. Preto aj na uvedenej fotografii je iba poloprázdna fľaštička; ľutujem, viac som nemal! Farmers Market je v Des Moines otvorený iba od mája do októbra a papriku v košoch pečú až v júli (dúfam, že som niekomu vnukol myšlienku na podnikanie). Vynikajúca na dochucovanie všetkého, po čom piští duša, pusa i bruško pravých gurmánov a feinschmekrov (so slušnosti nespomínam zážitok /he-he, pôžitok?/ z tejto prílohy pri finálnom efekte). Pozor! Štípľavé ako peklo! Prajem dobrú chuť!!!