Kandizované pomaranče Italy

eliska61 - bez fotkyeliska61, 6. marca 2014
Kandizované pomaranče Italy
Foto: eliska61

Minule som neodolala a kupila som si par kuskov mojej oblubenej sladkosti v cukrarni v Milane. 68 euro za kilo!!!!! Nikdy viac! Viem, ze Zobraziť celý popisMinule som neodolala a kupila som si par kuskov mojej oblubenej sladkosti v cukrarni v Milane. 68 euro za kilo!!!!! Nikdy viac! Viem, ze kandizovane veci sa uz na Vareche diskutovali hodne, ale prihadzujem aj moj kamienok do mora.

5-6 hodin minút
príprava
45 minút
na 50 °C

Suroviny





Postup

  1. 1

    Ocistim pomarance tak, aby ich kora bola rozdelena na 4 rovnake diely. Na to som si musela prevychovat celu rodinu!

    Kandizované pomaranče Italy - obrázok 1
  2. 2

    A tiez doporucujem po zjedeni pomaranca narezat si hned koru po dlzke na pravidelne kusky. Ulozim si ju do prikrytej krabice do chladnicky. "Zbieram" koru aj dva tyzdne. Par si ich necham vcelku na vykrajovanie roznych tvarov. Ked je krabica plna idem na to!

    Kandizované pomaranče Italy - obrázok 2
  3. 3

    Dam koru do hrnca. Pripravim si vriacu vodu v konvici, nalejem na pomarancovu koru (staci ich mat prikryte) a necham prevriet 5 minut.

    Kandizované pomaranče Italy - obrázok 3
  4. 4

    Kym vrie pripravim si dalsiu konvicu vriacej vody. Prvu vodu vylejem a na koru nalejem druhu a necham prevriet zase 5 minut. Takto to otocim TRIKRAT. To znamena: trikrat vyhodim vodu z kory pretoze len tak si zarucim, ze sa jej HORKOST ODSTRANI. Ide to rychlo, ked si pomaham konvicou na caj.

    Kandizované pomaranče Italy - obrázok 4
  5. 5

    Po tretom prevreti (samozrejme zase vodu vyhodim) si povykrajujem formickou ozdobne tvary. Najlepsie su TVARY MALICKE A PRAVIDELNE.

    Kandizované pomaranče Italy - obrázok 5
  6. 6

    Skusala som rozne. Pozor, cim su zlozitejsie tym je vysledok horsi. Ked nemam cas, nevykrajujem. Ked si chcem urobit len zasobu do pecenia tak si vsetko narezem na stvorceky. Je lahsie rezat na male kusky ked je kora uvarena, nez za surova.

    Kandizované pomaranče Italy - obrázok 6
  7. 7

    Vsetky pokrajane kusky odvazim a pridam cukor. Kolko vazi kora tolko dam cukru. Jednoduche! Moja davka je vacsinou 1 kg uvarenej kory + 1 kg cukru.

    Kandizované pomaranče Italy - obrázok 7
  8. 8

    Zalejem vsetko zase vriacou vodou. (Netreba jej vela, asi 2 cm nad koru.) Tentokrat necham slabo vriet 30 minut.

    Kandizované pomaranče Italy - obrázok 8
  9. 9

    Precedim a kora je hotova, len ju ususit. Na susenie pouzivam dehydratator. Ten co sa pouziva na susenie hub ci jablk. Pri teplote 50° asi 3-4 hodiny. Hotova kora nema byt uplne tvrda. Ususenu ju uskladnujem v sklenenych flasiach.

    Kandizované pomaranče Italy - obrázok 9
  10. 10

    No a ked chcem vyrobit nieco luxusnejsie tak si roztopim kvalitnu cokoladu a kusky vycokoladujem. Investujem na znacku Lindt. Vyborna je s palivou prichutou "Peperoncino" alebo klasicka horka s co najvysim % kakaa. Na 1 Kg pomarancov som spotrebovala 200 g cokolady. ( 100g palivej + 100 g horkej)

    Kandizované pomaranče Italy - obrázok 10
  11. 11

    Na namacanie malych kuskov pouzivam sparadlo a zapichujem do polystyrenu, pokym cokolada neztuhne.

    Kandizované pomaranče Italy - obrázok 11
  12. 12

    Hotove kusky oznacim fondanovou hmotou, aby bolo mozne rozlisovat chut cokolady. Palivu od horkej. ( mliecnu nepouzivam, nie je vhodna)

    Kandizované pomaranče Italy - obrázok 12
  13. 13

    No a to je vysledok, zvladnutelny za jedno nedelne poobedie.

    Kandizované pomaranče Italy - obrázok 13
  14. 14

    Niekolko baleni pre kolegov v praci. PS. Pre tych co miluju chut pomarancovej kory doporucujem skonzumovat 3-4 kusky v oblubenom kresle pri Bethovenovej : Ody na radost! VYBORNA KOMBINACIA! Staci 20 minut na zlepsenie nalady.

    Kandizované pomaranče Italy - obrázok 14

Diskusia k receptu

lusinkab
Jej tak to sa mi teda velmi paci :-) krasne spracovany recept a urcite ho vyuzijem este taka otazocka ako dlho to mozem skladovat?
daguska
Aj ked nie som fanusikom kandizovaneho ovocia,tvoje umelecke dielo je naozaj pekne,urobene s laskou.
smejkad
:-)))))))))))))
ok, odu na radost si stiahnem a skusim pre zaciatok v mensom, velmi sa mi to pozdava :-)))
jakamaka
:):):) Škoda že nie som Tvojou kolegyňou :):) Prijala by som taký darček tiež :):):) Ukladám recept, určite vyskúšam.
kimlo
Aj ja by som chcel byt Tvoj kolega... :-)) super recept a dobre popisany..
katka78
Mne kandizované ovocie a spol.tiež nič nehovoria, ale veľmi sa mi páči celý zdokumentovaný a zrozumiteľný postup, verím, že ho mnohí ocenia. S Beethovenom si ma inšpirovala, hneď som si ho pustila, hádam mi dodá chuť do počítania algebry ;-)
timara
krásne . . .mám moc rada kombináciu chutí pomaranč - horká čokoláda, tak ak sa niekedy odhodlám, určite použijem váš recept :))
katka78
@kimlo Rammstein sa mi hodí skôr k mäsu .. také dobré rebierka povedala by som :-D
mariamka
fantasticke! mne je vzdy luto, ked vyhadzujem koru z pomaranca, zachovat tu vonu, ten okamih, a tento do bodky precizne spracovany recept ma urcite nakopne "skatulkovat", uvodne foto som myslela ze je ta draha 68eurova! a k takej delikatese naozaj patri delikatna hudba, ta je uz na kazdom co si vyberie, ja mozno aj "humoresku" alebo "styri rocne".. dakujem :)
miis
Výborná inšpirácia, krásne spracovaný postup. Na Veľkú noc prídu (síce dospelé) deti, pre dcéru to bude fantázia. Asi dnes utekám kúpiť zásobu pomarančov a budem mať vitamínový týždeň. Keby som chcela aj z citrónov, môžem variť spolu, alebo sa stratia a zmiešajú chute?
pusta
vynikajúci recept, ukladám kk.
*****
anic
krásně popsaný recept,a jak se zbavit chemie v kůře? postačí to spařování? Taky kandované nemusím,ale to je opravdu krása..kk +5*
gabusa
:):) krásne nafotený postup dala som 5* , ja robím skôr tie malé štvorčeky do koláčov
hanka56
Hmm mám ráda všechno kandované ovoce, super
ukladam a dávám 5*
frezia68
Krásna a trpezlivá práca a máš ***** a priznám sa Ti,že tiež by som chcela byť Tvojou kolegyňou,ak by si tam pridala aj čokoládové :-)))
safran
@Eliska61 rovnako ako @anic aj mňa zaujíma, či tento spôsob premývania tiež považuješ za dostatočný na odstránenie chémie z kôry.
sovka62
Veľmi pekne spracovaný recept. Tiež mám kôru rada, tiež si ju robím doma, hoci som netušila, že je taká drahá. Mňa k tomu viedlo to, že ju málokedy v obchode vidím. Mám rada všetko kandizované a predstav si, v Čechách sa ešte stále dá kúpiť Ovocný chlebíček (kedysi stal 2,20 Kčs, dnes na cenu radšej nepozerám, ani neviem, aká je). Najradšej mám z neho kandizovaný zelený orech a tekvicu. Tuším v lete vyskúšam spraviť.
valeri
krásny recept, hoci tiež veľmi kandizované ovocie nemusím, ale toto sa dá využiť rôzne, napr. na ozdobovanie torty alebo malých vianočných koláčikov a pod. Len by ma zaujímalo, ako dlho vydrží uskladnená. Recept si ukladám
izabella929
@Eliska61...rob ím každý rok kandizovanú citrónovú, pomarančovú aj mandarinkovú kôru...priznám sa nikdy ma nenapadlo ju namočiť do čoko, hoci milujem čoko najviac...tvoje recept je krásne sparcovaný , pekne a zaujímavo vykrojené kvietky...proste krásne niečo...)
eliska61
Krasne DAKUJEM za vsetky vase komplimenti. Urobili mi velku radost!
Kimlo ma dostal s tym Rammsteinom, pretoze ho vobec nepoznam. Ale uz som nabrala youtubovy rozum a povedala by som, ze ten Rammstein ako vravi Katka78 je skor ku masu. Je to taky Draci Dych, alebo musis vymysliet nan novy recept.
Co sa tyka uskladnovania, tak vydrzi vo flasi aj mesiace. Ja si to pripravujem stale v januari/februari, lebo to su pomarancove mesiace. Su najlepsie a najlacnejsie.Proste: sezona! Mam stale na plane zasobit sa na cely rok, ale pravdu povediac ani konca jari sa nedockaju, vsetky ich pojem!

eliska61
Co sa tyka tej chemie myslim si, ze trikrat prevarene ( moze sa aj viackrat) by sa vsetky skodliviny mali odstranit. Vedecky to ale argomentovat neviem. A nemam cas zhanat specificke nechemicke... V dnesnej dobe pojeme tak vela skodlivin ani nevieme v com su skryte. Varecha nam urcite pomaha, lebo nas inspiruje k vareniu a nie kupovat hotove jedla alebo polotovary.
Kto nema ten dehydratator, ( videla som v Prahe ho normalne predavaju v elektro) urcite sa da aj v rure, ale spotreba elekriny je omnoho vyssia.
tiginko
aj moja mama robievala podobne kandizovanú kôru. Niežeby som ju musela konzumovať takto napriamo, ale mám ju rada napr. vo vianočných sladkostiach, hlavne v štóli. Alebo taký biskupský chlebíček si bez nej neviem ani predstaviť. A kombinácia s horkou čokoládou je úžasná. Recept si perrfektne odprezentovala, aj obrázky máš krásne, hlavne ten úvodný, s tými šabľami :-) A ešte ten skvelý nápad s označovaním! Klobúk dole @eliska61
julica
Vyzerá to parádne, idem hľadať bio pomaranče (nepostrekované, postrekované by mi asi nešli do úst)KK
myalab
ked z musim koru z citrusov pouzit, tak ich umyvam vo vode s octom, solou a sodou bicarbonou...
eliska61
@myalab : ked umyvame vo vode s OCTOM (ph :kysly) so SODOU BICARBONOU ( ph zasadità) vysledok je NULOVY, alebo nie? No ale, ked si to aj trochu osolime, tak to uz mame iste, vsak? ospravedlnujem sa za humorny ton, ale taketo umyvanie sa mi zda prehnane a nevedecke.
ebaka
@eliska61 ,si ma dostala....ja čo nejem kandizovanú kôru,som sa začítala do Tvojho receptu a povedala som si,že TOTO si musím vyskúšať.Ak nazbieram dosť kôry idem na to.Nie pre seba,ale ako darček pre milých a blízkych ľudí-:).A možno mi to aj zachutí -:))
valeri
Eliška, myslíš, že by som si takto mohla pripraviť aj citrónovú kôru ?
medovnicek
vďaka, recept si už aj ukladám a využijem-samozrejme bez čokolády do vianočného pečenia
eliska61
@ebaka Aj mne osobne sa toto stalo s dcerou! Je zaprisahana nepriatelka vsetkeho kandizovaneho. Ale ked som si to tak pekne naaranzovala, fotografovala a ukazala jej hotovy podnos tak vyhlasila: Take pekne musi byt aj dobre a OCHUTNALA!!!!
eliska61
@valeri , pravdu povediac citronovu koru som osobne neskusala, ale preco by nie? V sobotu som si kupila "cedro" ( neviem ako sa to po slovensky...), je to taky velky citron, ktory ma len vela duziny. Vyskusam, ochutnam a dam vediet, ok?
evanaaa
Kedysi, dávno keď som bola malá, mama robievala túto kandizovanú kôru do rôznych koláčov báboviek, chlebíčkov, nič tak nepremývala, asi neboli tak ošetrované alebo bola náhoda, že nám neublížilo ich konzumovanie. A samozrejme, dobrá je aj z iných citrusov.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia