Kandizované pomaranče Italy

Autor receptu: eliska61

Minule som neodolala a kupila som si par kuskov mojej oblubenej sladkosti v cukrarni v Milane. 68 euro za kilo!!!!! Nikdy viac! Viem, ze kandizovane veci sa uz na Vareche diskutovali hodne, ale prihadzujem aj moj kamienok do mora.

5-6 hodin minút
príprava
45 minút
na 50 °C

Postup

  1. Ocistim pomarance tak, aby ich kora bola rozdelena na 4 rovnake diely. Na to som si musela prevychovat celu rodinu!
  2. A tiez doporucujem po zjedeni pomaranca narezat si hned koru po dlzke na pravidelne kusky. Ulozim si ju do prikrytej krabice do chladnicky. "Zbieram" koru aj dva tyzdne. Par si ich necham vcelku na vykrajovanie roznych tvarov. Ked je krabica plna idem na to!
  3. Dam koru do hrnca. Pripravim si vriacu vodu v konvici, nalejem na pomarancovu koru (staci ich mat prikryte) a necham prevriet 5 minut.
  4. Kym vrie pripravim si dalsiu konvicu vriacej vody. Prvu vodu vylejem a na koru nalejem druhu a necham prevriet zase 5 minut. Takto to otocim TRIKRAT. To znamena: trikrat vyhodim vodu z kory pretoze len tak si zarucim, ze sa jej HORKOST ODSTRANI. Ide to rychlo, ked si pomaham konvicou na caj.
  5. Po tretom prevreti (samozrejme zase vodu vyhodim) si povykrajujem formickou ozdobne tvary. Najlepsie su TVARY MALICKE A PRAVIDELNE.
  6. Skusala som rozne. Pozor, cim su zlozitejsie tym je vysledok horsi. Ked nemam cas, nevykrajujem. Ked si chcem urobit len zasobu do pecenia tak si vsetko narezem na stvorceky. Je lahsie rezat na male kusky ked je kora uvarena, nez za surova.
  7. Vsetky pokrajane kusky odvazim a pridam cukor. Kolko vazi kora tolko dam cukru. Jednoduche! Moja davka je vacsinou 1 kg uvarenej kory + 1 kg cukru.
  8. Zalejem vsetko zase vriacou vodou. (Netreba jej vela, asi 2 cm nad koru.) Tentokrat necham slabo vriet 30 minut.
  9. Precedim a kora je hotova, len ju ususit. Na susenie pouzivam dehydratator. Ten co sa pouziva na susenie hub ci jablk. Pri teplote 50° asi 3-4 hodiny. Hotova kora nema byt uplne tvrda. Ususenu ju uskladnujem v sklenenych flasiach.
  10. No a ked chcem vyrobit nieco luxusnejsie tak si roztopim kvalitnu cokoladu a kusky vycokoladujem. Investujem na znacku Lindt. Vyborna je s palivou prichutou "Peperoncino" alebo klasicka horka s co najvysim % kakaa. Na 1 Kg pomarancov som spotrebovala 200 g cokolady. ( 100g palivej + 100 g horkej)
  11. Na namacanie malych kuskov pouzivam sparadlo a zapichujem do polystyrenu, pokym cokolada neztuhne.
  12. Hotove kusky oznacim fondanovou hmotou, aby bolo mozne rozlisovat chut cokolady. Palivu od horkej. ( mliecnu nepouzivam, nie je vhodna)
  13. No a to je vysledok, zvladnutelny za jedno nedelne poobedie.
  14. Niekolko baleni pre kolegov v praci. PS. Pre tych co miluju chut pomarancovej kory doporucujem skonzumovat 3-4 kusky v oblubenom kresle pri Bethovenovej : Ody na radost! VYBORNA KOMBINACIA! Staci 20 minut na zlepsenie nalady.