Foto: sisuk
Tento recept našiel môj manžel kedsi dávno v nejakom časopise. A keďže inak pečené, resp. zapečené kurča nezje, robievame ho často. Má v nadpise Zobraziť celý popisTento recept našiel môj manžel kedsi dávno v nejakom časopise. A keďže inak pečené, resp. zapečené kurča nezje, robievame ho často. Má v nadpise kura, ale dnes som ho robila len zo stehien. Výhodou je, že získate zároveň aj vývar, ktorý môžete použiť na polievočku a máte 2 v 1 :-)
porcií
príprava
na 180-190 °C
Suroviny
asi 1,3 kg |
|
1 neberačka |
|
1 PL |
|
1 KL |
|
1/2 KL |
|
1/2 KL (dávam mletú) |
|
2 KL (nemusí byť) |
|
asi 100 - 125 g |
|
Postup
-
1
Kura (ja som mala kuracie stehná - horné časti) umyjeme. Kúsky kuraťa dávame do hrnca s vriacou osolenou vodou. Voda na chvíľu prestane vrieť. Keď sa znovu dostane do varu, necháme mäsko 2 minútky variť a vyberieme ho.
-
2
Kým mäsko trochu vychladne, pripravíme si zmes na obaľovanie. Zmiešame 1 naberačku polohrubej múky, 1 PL mletej sladkej papriky, 1 KL mletého čierneho korenia, 1/2 KL mletej chilli, 1/2 mletej rasce, 2 KL vegety. Keď sa mäso už dá udržať v ruke, osolíme ho a v obaľujeme v paprikovej zmesi.
-
3
Obalené mäso ukladáme do zapekacej misky, na ktorej boli rozložené kúsky masla. Na kažký kúsok mäsa dáme tiež plátok masla. Neprikryté dáme do rúry vyhriatej na 190 stupňov na 5 minút.
-
4
Po 5 minútach mäso podlejeme 3 dl vývaru, teraz už prikryjeme.
-
5
Znížime teplotu na 180 stupňov a dáme opäť do rúry zapiecť na 50 minút. Kanadské kura je hotové:
-
6
Ďalší produkt je vývar. Môžeme si ho dať do chladničky (prípadne mrazničky) a použiťneskôr. Ale ja vždy z neho robím polievku: Na väčšom strúhadle si nastrúham koreňovú zeleninu (mrkva, petržlen, zeller, kaleráb).Do kastrólika dám zohriať 2 PL oleja, osmažím na ňom zeleninku, osolím ju, okorením.
-
7
Z vývaru povyberám chrbty, krídla...(prípadne precedím), pridám osmaženú koreňovú zeleninu - polievka dostane krásnu žltú farbu. Môžeme pridať mrazený hrášok. Ten som nemala, dala som pár ružičiek mrazeného karfiolu pokrájaného na menšie časti. Nechám chvíľu povariť. Už len petržlenovú vňať a aj polievka je hotová. Slížiky - niťovky som dala zavariť priamo do polievky, asi minútu pred ostavením polievky z ohňa, aby sa nerozvarili. Ale môžete ich uvariť aj zvlášt v osolenej vode a pridať do polievky už uvarené. Dobrú chuť!
Diskusia k receptu