Kanadské kurča (fotorecept)

Autor receptu: sisuk

Tento recept našiel môj manžel kedsi dávno v nejakom časopise. A keďže inak pečené, resp. zapečené kurča nezje, robievame ho často. Má v nadpise kura, ale dnes som ho robila len zo stehien. Výhodou je, že získate zároveň aj vývar, ktorý môžete použiť na polievočku a máte 2 v 1 :-)

5
porcií
10 minút
príprava
55 minút
na 180-190 °C

Suroviny

Postup

  1. Kura (ja som mala kuracie stehná - horné časti) umyjeme. Kúsky kuraťa dávame do hrnca s vriacou osolenou vodou. Voda na chvíľu prestane vrieť. Keď sa znovu dostane do varu, necháme mäsko 2 minútky variť a vyberieme ho.
  2. Kým mäsko trochu vychladne, pripravíme si zmes na obaľovanie. Zmiešame 1 naberačku polohrubej múky, 1 PL mletej sladkej papriky, 1 KL mletého čierneho korenia, 1/2 KL mletej chilli, 1/2 mletej rasce, 2 KL vegety. Keď sa mäso už dá udržať v ruke, osolíme ho a v obaľujeme v paprikovej zmesi.
  3. Obalené mäso ukladáme do zapekacej misky, na ktorej boli rozložené kúsky masla. Na kažký kúsok mäsa dáme tiež plátok masla. Neprikryté dáme do rúry vyhriatej na 190 stupňov na 5 minút.
  4. Po 5 minútach mäso podlejeme 3 dl vývaru, teraz už prikryjeme.
  5. Znížime teplotu na 180 stupňov a dáme opäť do rúry zapiecť na 50 minút. Kanadské kura je hotové:
  6. Ďalší produkt je vývar. Môžeme si ho dať do chladničky (prípadne mrazničky) a použiťneskôr. Ale ja vždy z neho robím polievku: Na väčšom strúhadle si nastrúham koreňovú zeleninu (mrkva, petržlen, zeller, kaleráb).Do kastrólika dám zohriať 2 PL oleja, osmažím na ňom zeleninku, osolím ju, okorením.
  7. Z vývaru povyberám chrbty, krídla...(prípadne precedím), pridám osmaženú koreňovú zeleninu - polievka dostane krásnu žltú farbu. Môžeme pridať mrazený hrášok. Ten som nemala, dala som pár ružičiek mrazeného karfiolu pokrájaného na menšie časti. Nechám chvíľu povariť. Už len petržlenovú vňať a aj polievka je hotová. Slížiky - niťovky som dala zavariť priamo do polievky, asi minútu pred ostavením polievky z ohňa, aby sa nerozvarili. Ale môžete ich uvariť aj zvlášt v osolenej vode a pridať do polievky už uvarené. Dobrú chuť!