Kakaový závin od mamičky (fotorecept)

Kakaový závin od mamičky (fotorecept)
Foto: babina49
babina49Babina49, recept pridal: 4. marca 2012 16:24Ďalšie jeho recepty

Túto sobotu som u mamičky na dedine piekla kakaové záviny.Vedú sa tu diskusie,prečo sa praskne závin...podarilo sa to aj mne...a mamička povedala,že to sa stane vtedy,keď je cesto rozvaľkané veľmi tenko .Plnka pri pečení zvačší objem a keď je cesto tenké,praská.

Suroviny


Postup prípravy receptu

1

Zo surovín si zamiesime vláčne cesto
Kakaový závin od mamičky (fotorecept) - obrázok 1

2

Posypeme múkou
Kakaový závin od mamičky (fotorecept) - obrázok 2

3

A prikryté utierkou necháme kysnúť na teplom mieste
Kakaový závin od mamičky (fotorecept) - obrázok 3

4

Cesto pekne nakyslo
Kakaový závin od mamičky (fotorecept) - obrázok 4

5

Dáme ho na múkou vysypanú dosku,rozdelíme na 2 časti
Kakaový závin od mamičky (fotorecept) - obrázok 5

6

Kažý bochník vyvaľkáme,potrieme olejom,alebo maslom
Kakaový závin od mamičky (fotorecept) - obrázok 6

7

Kakaový prášok "figaro" som zmiešala s práškovým cukrom,rozsypala na závin,pokvapkala hodne olejom a ešte som na to porozhadzovala kopky slivkového lekváru.Toho kakaa som tam dala blízko ku okrajom, pri stáčaní sa mi to vytlačilo von. Takže od okrajov ďalej a ani nie po celej dľžke,tiež sa to vytlačí :-))))
Kakaový závin od mamičky (fotorecept) - obrázok 7

8

Tuto vidno,že to cesto som vyvaľkala tenšie,vidno tam hrbolce lekváru :-))
Kakaový závin od mamičky (fotorecept) - obrázok 8

9

A upečené záviny. Keď trochu vychladli,tak som lopatkou tú vytečenu plnku "zatlačila" spať a záviny sú ako "vyšité"
Kakaový závin od mamičky (fotorecept) - obrázok 9



Páči sa ti tento recept?
Ohviezdičkuj, ako veľmi sa ti páči... Hlasovalo 6 ľudí (3,2 hviezdičiek)




Staňte sa fanúšikom našej stránky Varecha.sk:

Komentáre k receptu
  • 3sandra3, 4. marca 2012 o 21:26
    musí byť veeeľmi chutný


  • tinca, 4. marca 2012 o 21:33
    tak kakaový je moja srdcovka, krásne ti cesto vyletelo, že praskol nevadí,však v bruchu je tma:)


  • marijanka712, 4. marca 2012 o 21:50
    krásné záviny ukážkove hned by som sa do ních pustila.... to nemá chybu


  • paveva, 4. marca 2012 o 21:52
    A okrem toho, že vyzerajú chrumkavo, určite sú dobré. Ja tiež pekávam kakaové, ale nedávam lekvár. A praskajú vraj preto, lebo plnky veľa. Než ich dám do rúry, popichám ich vidličkou, niekedy aj tak prasknú, ale myslím si, že na chuti nestratia. Mne včera praskol tvarohový, a zjedol sa.


  • mojack, 4. marca 2012 o 22:09
    či praskne alebo nie - to je jedno- vždy sa zjedia :-))))


  • marienka44, 5. marca 2012 o 07:39
    @Babina49 , aj ja sa chystam tiez take upiect. Ja davam do plnky aj trochu skrobu, maizeny a vtedy plnka nie je taka tekuca, nevytecie. Vyskusaj. Ukladam do KK.


  • trencanka, 5. marca 2012 o 08:30
    Robievam kakaove zaviny, aj zajtra budem :) Este som nepocula a ani neskusala v kombinacii so slivkovym lekvarom. Makovy so slivkovym lekvarom ano, ale kakaovy nie.


  • eliza7417, 5. marca 2012 o 09:54
    záviny sa pred pečením musia popichať vidličkou, alebo ešte lepšie špajlou - potom vrch nepopraská.. (aby mohol vzduch zvnútra pekne na povrch a nepotrhal cesto..)
    mám vyskúšané... :o))


  • izabella929, 5. marca 2012 o 10:22
    veru, už som dávno túto vyniakajúci závin nepiekla...dík za pripomenutie.-))


  • afataga, 5. marca 2012 o 10:24
    to je uplne jedno ci praskne alebo nie, hlavne ze je dobry


  • medovnicek, 5. marca 2012 o 14:56
    je jedno, že praskli, aj tak vyzerajú veľmi dobre a určite boli aj výborné


  • orchidea, 5. marca 2012 o 18:56
    kakaové záviny sú u nás veeeeeeľmi obľúbené, nedávam lekvár ale posypem kakao škoricou,... tvoje záviny sú pekné


  • babina49, 5. marca 2012 o 19:15
    Ďakujem pekne,boli dobré,už sa zjedli :-)))


  • sailero, 6. marca 2012 o 16:40
    kakaovy zavin je v nasej rodine najpopularnejsi, ked trosku praskol= nevadilo. Brat bol ako vysokoskolak dlhsie pracovne v zahranici a ako prve si po navrate domov zelal od nasej mamy KAKAOVY ZAVIN.


  • hanee, 7. marca 2012 o 21:53
    To mi pripomina babicku .o) Bolo jedno aky bol zavin, tvarohovy ci kakaovy, prasknuty ci nie, vzdy sa zjedol s kakavkom pri nedelnajsich dopoludnajsich rozpravkach .o)


  • beatacsontosova, 1. júla 2014 o 12:10
    che, že praská od plnky keď jej je veľa...tak to moje budú praskať vždy, závin MUSÍ mať veeeeľa plnky...orechový mi posledne nepraskol, kakaový trošku, no zmlajzli sme prasknutý-neprasknutý, chuťovým bunkám to bolo srdečne jedno :-) a kombinácia kakaa so slivkovým lekvárom - hm, zaujímavé, vyskúšam pri najbližšej príležitosti (a teda že to bude skoro, milujeme záviny :-) )



Prihlás sa "Varechovou prezývkou":
 

Nemáš zaregistrovanú prezývku? Zaregistruj sa, je to zadarmo! Registrácia


Tento recept VytlačiťDaj na FacebookPošli mailomDo mobiluDo mobiluUpozorni admina
QRCode - ak máte v telefóne čítačku QR kódovRecept do mobilu:
Skrátená linka do SMS-ky alebo na diktovanie do telefónu:

Magazín

Medovníková chalúpka v rozprávkovom lese
- Inzercia -
Medovníková chalúpka sa skrýva v lese. A viete, že aj vy v kuchyni môžete takéto rozprávkové lesy chrániť? Celkom jednoducho – správnymi surovinami, ktoré pri varení používame.

Rúra na pečenie: Nie je už len obyčajná pec
Vianoce – obdobie, kedy naše rúry na pečenie nemajú čas na oddych, sa pomaly blížia. Ak uvažujete o kúpe novej rúry, pomôžeme vám článkom, v ktorom si prečítate, aké parametre si máte pri ich výbere všímať, aby vám to dobre pieklo.

Prvá adminka Varechy Sandra: Varecha bola pre mňa obrovská škola
Prvá adminka Varechy Sandra Bombošová spomína na začiatky Varechy, obľúbené recepty a prezradila nám tiež, čo jej práca vo Varecha.sk dala.


Inzercia

Časopis Varecha
Varecha 44/2014: Česká kuchyňa Česká kuchyňa
Časopis Varecha v piatok 31. októbra v denníku Pravda.


TOPlist