Jemné citrónové rezy fotorecept

ancicka - fotkaancicka, 12. októbra 2015
Jemné citrónové rezy (fotorecept)
Foto: ancicka

Cesto je jemné ,nadýchané a vlačné.Citrona pridá tomu chuť.

60 minút
príprava
2x15 minút
na 180 °C

Suroviny

10 ks celé
250 g
4 bal.
2 ČL
2 ks na kôru
Plnka:
2 ks na šťavu
250 g
1/2 l
2 bal.
200 g
Na ozdobu:




Postup

  1. 1

    Bielky oddeliť od žĺtkov a vyšľahať. Do vyšľahaných pridáme pr. cukor a vyšľahať do tuha.

    Jemné citrónové rezy (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Ked sú bielky vyšľaháne pridáme po jednom žĺtky a na nizkom stupni zašľaháme. Potom metličkou zľahka a pomaly zamiešame krémový prášok s kypriacim práškom.

    Jemné citrónové rezy (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Pridáme nastrúhanú citronovú kôru a zamiešame do cesta.

    Jemné citrónové rezy (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Na pripravené a papierom vyložené plechy rovnomerne,nna polovicu vylejeme cesto a upečieme.

    Jemné citrónové rezy (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Plnku si pripravíme tak, že si v mlieku uvaríme puding a necháme ho za občasného miešania vychladnuť. Medzitým si vyšľaháme maslo s cukrom do peny a spojíme s krémom. Počas šľahania pridávame citrónovú šťavu z 1,5 citróna.

    Jemné citrónové rezy (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Z 1/2 citróna si pripravíme zálievku tak, že si šťavu zriedime s 1,5 dl prevarenej vody a zálievkou polejeme obidve cesta. Z cesta zoberieme dole vrchnú šupku.

    Jemné citrónové rezy (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Polovicu plnky natrieme na jedno cesto, zakryjeme druhým a natrieme druhu plovicu plnky.

    Jemné citrónové rezy (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Vrch plnky ozdobíme hrebeňom

    Jemné citrónové rezy (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    a posypeme guličkami a necháme stuhnúť.

    Jemné citrónové rezy (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Potom pokrájame na rezy. Dobrú chuť!

    Jemné citrónové rezy (fotorecept) - obrázok 10

Diskusia k receptu

hricka
Na aky velky plech je to cesto mensi ci velky?
irciatko
Ja by som do krému dala radšej maslo, nie margarín. Nie som úplným zástancom živočíšnych tukov, ale je to, podľa mňa a mojej rodiny, a tých čo papkájú moje koláčiky, vraj, chutnejšie. Margarín, napr. Hera, Rama ... a.p., používam zásadne iba do cesta. ...Ale je to len môj názor. Neberte si z neho príklad. Veď "sto ľudí - sto chutí"
1x lianka
irciatko
Prepáč, zabudla som dodať:
Je to nádherný a určite aj veľmi chutný zákusok. Robievam ho, mám receptík od svokry, snáď 100 rokov starý! Je vinikajúci, ale naozaj dávam iba maslo, nie margarín...
marta5
Ďakujem za skvelý recept,moja krstná mama ho piekla stále na sviatky a bol vždy najlepší,lebo bol osviežujúci a chutný.Konečne mám aj recept.Vďaka. P.s. Aj ja dávam do plnky vždy maslo.
ancicka
@hricka ,je to klasický veľký plech do rúry.ja väčšinou,ked dávam na menšie plechy tak aj pri receptoch to uvádzam.Skoro všetky rcp.so na veľkých plechoch.
@vdaka Vám za milé komentíky.
aleana
paráda, milujem citrónové zákusky :-) určite vyskúšam.
sara50
Tento koláčik je fakt bez múky? To som ešte neskúšala, ale vyzerá neskutočne dobre.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia