Jemná krémová paštéta z kuracej pečene (fotorecept)
Autor receptu: pusta
Pečeňové paštéty sú u nás veľmi obľúbené. Táto je bez vajec, je z kuracej pečene,
šľahačky a korenín. Má jemnú lahodnú chuť, krémovitú konzistenciu, výborne a ľahko
sa
rozotiera. Podávala som ju na čerstvom domácom chlebe s mladou cibuľkou a
paradajkou.
Príprava je jednoduchá, u nás sa rýchlo míňa, lebo je veľmi dobrá, posúvam recept.
1 dávka - pre viac o porcia |
10 minút príprava |
20 minút na 80 -90 °C |
Postup- Kuraciu pečeň som rozmrazila, zbavila blán, žiliek, umyla a nechala som ju dobre odkvapkať od vody, aby pri restovaní neprskala.
- V hrnci som rozpustila husaciu masť.
- Na strednom plameni na rozohriatej husacej masti som do sklovita orestovala cibuľu pokrájanú na mesiačiky - cca 4-5 minút
- Pridala som kuraciu pečeň, restovala som ju asi 15 minút, aby bola prepečená aj z vnútra, nie však vysušená, má zostať šťavnatá.
- Okorenila som ju čerstvo mletým čiernym korením.
- Pridala som 1 klinček, 4 guličky celého nového korenia, 1 bobkový list a orestovala som celé asi 1 - 2 minúty, aby korenie uvoľnilo svoju arómu.
Klinček,nové korenie, čierne korenie, bobkový list v tomto množstve na 500 g pečene tvorí základné korenie pre paštétu spolu s mletým zázvorom, ktorý som dnes ale nepridala.
Ak chcem mať paštétu korenistú, zvýšim množstvo korenín, ale tu nie, má byť jemná.
- Do zmesi som pridala 1 prelisovaný strúčik cesnaku, orestovala som len krátko, kým sa rozvoňal - asi 1 minútu. Pridala som majorán, ten som nerestovala, aby paštéta nemala horkastú chuť, ale...
- ihned som priliala sladkú smotanu, nechala zovrieť, ale som ju nevarila, vypla som plameň a celú zmes som nechala úplne vychladnúť. Koreniny som ponechala v nej, rozmixujú sa s ostatnými ingredienciami a paštétu ešte správne dochutia.
- Vychladnutú zmes som ponorným mixérom rozmixovala úplne do hladka, výsledná zmes je pomerne riedka, tekuá, ale neskôr v chladničke primerane stuhne na krém.
- Kým bola zmes tekutá, naplnila som ju do vhodných nádobiek a odložila na 4 hodiny do chladničky, aby stuhla na paštétu. Po stuhnutí som zaliala paštétu asi 0,5 cm vrstvou rozpustenej husacej masti, paštéta potom na povrchu neokorá a vydrží v chladničke asi 7 dní bez závad, ak dovtedy vôbec vydrží - je veľmi žravá :-)
- Hotovú paštétu som rozotrela na krajec čerstvo upečeného domáceho chleba, podávala som k nej mladú cibuľku, paradajku a čerstvú zelenú zeleninovú papriku s reďkovkami /tie dve nemám ich na fotografii/. Paštéta má vynikajúcu jemnú lahodnú chuť, rýchlo sa míňa, na zajtra asi nezostane od včera :-)
|