Foto: elysa
Piškóta tejto bábovky je veľmi jemná...
20 minút
príprava
príprava
30 minút
na 170 °C
na 170 °C
Postup
-
1
Žĺtka vyšľaháme s vanilkou,postupne pridáme práškový cukor.Ked sú žĺtka dobre vyšľahané,pridáme šťavu z citróna.
-
2
Postupne vmiešame mlieko a olej,múku s kypriacim práškom a citrónovou kôrou a vanilkový puding.
-
3
Zľahka vmiešame sneh z bielkov.
-
4
Bábovkovú formu som vymazala olejom a vysypala kokosom.
-
5
Cesto vylejeme do formy a dáme piecť do vyhriatej rúry.
-
6
Bábovku pečieme pri 170 stupňoch asi 30 minút.
-
7
Necháme chvíľu ochladnúť,vyklopíme na tanier.Pred podávaním pocukrujeme.
Je to vynikajúca, chutná, ako pierko ľahulinká bábovka, veľmi nám chutí, obávam sa, že budem musieť nabudúce piecť naraz dve, veľmi rýchlo mizne.
Tá moja nevyzerá tak krásne ako Tvoja - mala som menšie vajíčka, tak som dala 5 a cesta bolo trošku viac - aj jednu mini bábovčičku som spravila - cesto mi trošku vytieklo do rúry a ked som počas pečenia oškrabovala, vybrala som - ťava - bábovku z rúry a trošku mala asi šok, sa mierne scvrkla a vykrivila...
ale chuť je úplne najsamlepšejšia, veľmi ďakujem za ďalší skvelý recept od Teba ♥
*rúra je vždy vopred zohriata, aby cesto nemuselo čakať a stáť
*to isté platí pre bábovkovú formu, chystám ju vopred (vytriem maslom, posypem múkou)
*poradie pri príprave cesta: prvú šľahám vždy žĺtkovú zmes - po nej si pripravím sneh z bielkov - až potom vmiešam do žĺtkovej zmesi múku (až keď je sneh vyšľahaný) - nakoniec vmiešavam sneh
*múku vždy vopred zmiešam s práškom do pečiva a zlatým klasom/pudingom, treba ich spolu premiešať naozaj dobre, ideálne aj preosiať
*múku do žĺtkového cesta vmiešavam jemne, len vareškou, alebo na najnižšom stupni el.šľahača. V receptoch ju často zašľahávajú mixérom, ale jemné primiešanie je istejšie
*rovnako opatrne primiešam nakoniec sneh, jemne, aby sa nerozbil a cesto zostalo nadýchané
*hotové cesto hneď nalejem do vopred pripravenej formy a vložím do vopred zohriatej rúry
*cesto do formy nalievam jemne, žiadne liatie zvysoka, formou netreba zbytočne triasť, búchať a pod.
*rúru počas pečenia neotváram
*upečenú bábovku nechám pár minút v rúre, nie však dlho, aby sa nezaparila (cca 5-10minút).
*hotovú ju vyberiem z rúry a nechám ešte cca 3-5 minút postáť vo forme
*jemne vyklopím a krájam až po vychladnutí
Niektoré bábovkové cestá sú chúlostivejšie ako iné, potrebujú viac jemnosti, ale celkovo asi neznášajú dlhé státie, teplotné šoky a hrubé zaobchádzanie.
Prajem vám @kimlo aj @nelisa , nech sa vám budúca bábovka vydarí k spokojnosti! :-)
No a keď už sem cpem takýto dlhý príspevok, samozrejme som ju musela vyskúšať! Chcem sa rovno autorke za recept poďakovať, bábovka chutí výborne a je naozaj taká vatová ako spomínajú v diskusii tí, ktorí ju skúsili a vydarila sa im. Recept rovno posielam sestre, má bábovky rada, skúša všetky možné. Ďakujem @elysa a prajem krásny deň/večer!
Ďakujem za recept.
Dala som o dosť viac citrónovej šťavy ako je v recepte. Asi tak 2 a 1/2 PL a piekla som na 180C. Nespľasla a výborná aj na druhý deň. Ďakujem za recept a pozdravujem.