Jednoduché pečené jahňacie stehno (fotorecept)

Autor receptu: matavarecha

Recept mám od kolegynky, ktorá je vydatá za Gréka a pár rokov tam žila. Je to jeden s tých jednoduchších gréckych receptov. Škoda že jahňacina je „podpultový tovar“, lebo je to veľmi zdravé a jemné mäsko kedysi patrilo aj do slovenskej kuchyne dnes sa akosi vytráca z našich stolov. My ho robievame na veľkú noc ...

3
porcie
120 minút
na 180 °C

Postup

  1. Rúru predhrejeme na 180 °C. Stehno umyjeme a osušíme. Celé stehno prešpikujeme husto a rovnomerne cesnakom a slaninou, nasolíme, nakoreníme a potrieme rozpusteným maslom . Upravené stehno vložíme do pekáča pridáme celé strúčky cesnaku, šalviu, maslo podlejeme trochou vody a dáme piecť. Pečieme v rúre cca 2 hodiny. Počas pečenia jahňacie stehno prelievame vypečenou šťavou - mäso sa nesmie vysušiť a má mať chrumkavú kôrku. Ak treba, vodu stále dolievame. Po upečení stehno vyberieme z rúry a necháme 15 minút odpočívať. Asi 45 min pred dopečením dáme piecť zemiaky. Podávame z pečenými zemiakmi poliate výpekom a zeleninovým šalátom.
  2. stehno umyjeme a osušíme
  3. cesnak a slaninka na špikovanie
  4. celé stehno prešpikujeme husto a rovnomerne cesnakom a slaninou
  5. nasolíme, nakoreníme a potrieme rozpusteným maslom, vložíme do pekáča pridáme celé strúčky cesnaku, šalviu, maslo podlejeme trochou vody a dáme piecť
  6. Počas pečenia jahňacie stehno prelievame vypečenou šťavou ak treba, vodu stále dolievame
  7. Asi 45 min pred dopečením dáme piecť zemiaky
  8. Po upečení stehno vyberieme z rúry a necháme 15 minút odpočívať