Japonský fazuľový dezert Yōkan fotorecept

julica - fotkajulica, 22. marca 2011
Japonský fazuľový dezert Yōkan (fotorecept)
Foto: julica

Na japonských jedlách mi viac ako chuť imponuje ich štruktúra a konzistencia. V tomto recepte sa mi to až tak neukázalo, najmä keď som Zobraziť celý popisNa japonských jedlách mi viac ako chuť imponuje ich štruktúra a konzistencia. V tomto recepte sa mi to až tak neukázalo, najmä keď som výsledok skombinovala s ďalšími chuťami.

50 minút
príprava
60 minút
tepelná úprava

Suroviny

200 g
10 g
1 väčšia šálka (dá sa prisladi)
 podľa potreby
návrh na servírovanie:




Postup

  1. 1

    Tento recept ma veľmi lákal, no k jeho realizácii som pristúpila trochu zbrklo. Výsledok bol fajn, ale nabudúce to spravím trochu ináč, veď aj poviem prečo. Tie menej zvyčajné suroviny sú tieto na obrázku: fazuľky azuki sa vyznačujú svojou mierne sladkou chuťou, agar agar je výťažok z riasy, ktorý predstavuje zdravšiu alternatívu želatíny, obsahuje jód, železo a iné minerálne látky. Použila som ho vôbec po prvýkrát a veľmi sa mi zapáčil svojimi želírovacími vlastnosťami.

    Japonský fazuľový dezert Yōkan (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Fazuľu namočíme do vody a dáme na asi 10 hodín odpočívať na chladné miesto. Potom ju postavíme na sporák, počkáme, kým zovrie, a prvú vodu zlejeme. Dolejeme čistú vodu a uvaríme domäkka, až kým sa fazuľky nezačnú "vyzliekať". Uvarenú fazuľu scedíme a... začneme pasírovať.

    Japonský fazuľový dezert Yōkan (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    ... a pasírujeme a pasírujeme. Kto je netrpezlivý ako ja, začne si pomáhať aj mixérom, ale aj tak ďalej musí pasírovať :)

    Japonský fazuľový dezert Yōkan (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Naším cieľom je táto jemne sladká hladká hmota.

    Japonský fazuľový dezert Yōkan (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Nuž, doteraz som bola celkom trpezlivá, ale v nasledovných krokoch som sa mohla menej ponáhľať. Do hrnca s asi pol pohárom vody rozmiešame agar agar a začneme variť. Pridáme cukor. Hmota začne silno hustnúť, no nezľaknite sa tak, ako som urobila ja, len miešajte, hrudky sa rozpustia.

    Japonský fazuľový dezert Yōkan (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Pridáme fazuľovú pastu a dobre miešame a varíme. Ja som sa v predošlom kroku zľakla, priliala som veľa vody, a potom sa mi zase nechcelo čakať, kým sa odparí, lebo som už už chcela mať hotový výsledok :). Tipujem, že na odparenie stačí povariť tak 5-10 minút.

    Japonský fazuľový dezert Yōkan (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Uvarenú hmotu vlejeme do vodou vypláchnutej formy a počkáme, kým stuhne. Ako veľká výhoda prášku agar agar sa ukázal krátky čas tuhnutia, začalo to pevnieť prakticky ihneď.

    Japonský fazuľový dezert Yōkan (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Keďže som v yōkane mala trochu viac vody, bol síce úplne pevný, no predstavovala som si ho hutnejší. Nabudúce už budem vedieť a prípadní záujemcovia z vás takisto. Vyplatilo sa mi servírovať ho s jemným tvarohom či jogurtom (fotka sa nezachovala), poliaty napríklad šťavou z brusníc bol naozaj výborný. Japonci ho však jedia samotný, aspoň si tak myslím, no tí sú určite trpezlivejší pri odparovaní vody :).

    Japonský fazuľový dezert Yōkan (fotorecept) - obrázok 8

Diskusia k receptu

lucylee
@julica , vyzerá to krásne, s fazuľou azuki mám tie najlepšie skúsenosti, na sladko môže byť zaujímavé...
2010
No super , predsa si sa na to dala.Vyzera vyborne.
mikat
Fíha, tak to by ma v živote nenapadlo urobiť z Azuki dezert. Ale vyzerá to zaujímavo :) Navyše, použila si super zdravé suroviny, takže vyskúšam :) Vďaka za tip, julica
tornadolue
Super, vyzerá ako tie, čo som si vygooglila :) A ako dlho trvalo pasírovanie, vyzerá to ako najnepríjemnejšia časť prípravy...
honestka
na prvy pokus 1!
nabuduce sa netreba trapist s pasirovanaim , ponornym mixerom fazulky krasne rozbijes na lahodnu hmotu, alebo starou technikou: pomliet na masovom mlynceku... struktura tychto kolacikov je ozaj fajnova ci ako doplnok, alebo samotne. Naviac velmi zdravy.
janger
Este nikdy som to nejedla, vobec si chut tej fazulky neviem predstavit...Pekne sa ti podarilo :-)!
babidka
vyzera to velmi dobre , aj chut to musi mat dobru :-) kde si zohnala Agar ? uz dlhsie som ho nikde nevidela - ja ho pouzivam tiez na zelirovanie nielen do kolacikov ale aj na niektore dzemy . Niekedy sme uvarenu a pasirovanu fazulu pouzivali namiesto jedlych gastanov do dezertov . V case hlbokeho socializmu gastanove pyre v obchode veru nebolo ....
julica
@babidka , kupila som ich v jednom bioobchode, myslim si, ze by v bioobchodoch mohli byt vcelku rozsirene... hadam
jozka2
v thajvanskej restauracii si davame fazulovu zzmrzlinu,je elkom chutna.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia