Japonský fazuľový dezert Yōkan (fotorecept)

Autor receptu: julica

Na japonských jedlách mi viac ako chuť imponuje ich štruktúra a konzistencia. V tomto recepte sa mi to až tak neukázalo, najmä keď som výsledok skombinovala s ďalšími chuťami.

50 minút
príprava
60 minút
tepelná úprava

Suroviny

Postup

  1. Tento recept ma veľmi lákal, no k jeho realizácii som pristúpila trochu zbrklo. Výsledok bol fajn, ale nabudúce to spravím trochu ináč, veď aj poviem prečo. Tie menej zvyčajné suroviny sú tieto na obrázku: fazuľky azuki sa vyznačujú svojou mierne sladkou chuťou, agar agar je výťažok z riasy, ktorý predstavuje zdravšiu alternatívu želatíny, obsahuje jód, železo a iné minerálne látky. Použila som ho vôbec po prvýkrát a veľmi sa mi zapáčil svojimi želírovacími vlastnosťami.
  2. Fazuľu namočíme do vody a dáme na asi 10 hodín odpočívať na chladné miesto. Potom ju postavíme na sporák, počkáme, kým zovrie, a prvú vodu zlejeme. Dolejeme čistú vodu a uvaríme domäkka, až kým sa fazuľky nezačnú "vyzliekať". Uvarenú fazuľu scedíme a... začneme pasírovať.
  3. ... a pasírujeme a pasírujeme. Kto je netrpezlivý ako ja, začne si pomáhať aj mixérom, ale aj tak ďalej musí pasírovať :)
  4. Naším cieľom je táto jemne sladká hladká hmota.
  5. Nuž, doteraz som bola celkom trpezlivá, ale v nasledovných krokoch som sa mohla menej ponáhľať. Do hrnca s asi pol pohárom vody rozmiešame agar agar a začneme variť. Pridáme cukor. Hmota začne silno hustnúť, no nezľaknite sa tak, ako som urobila ja, len miešajte, hrudky sa rozpustia.
  6. Pridáme fazuľovú pastu a dobre miešame a varíme. Ja som sa v predošlom kroku zľakla, priliala som veľa vody, a potom sa mi zase nechcelo čakať, kým sa odparí, lebo som už už chcela mať hotový výsledok :). Tipujem, že na odparenie stačí povariť tak 5-10 minút.
  7. Uvarenú hmotu vlejeme do vodou vypláchnutej formy a počkáme, kým stuhne. Ako veľká výhoda prášku agar agar sa ukázal krátky čas tuhnutia, začalo to pevnieť prakticky ihneď.
  8. Keďže som v yōkane mala trochu viac vody, bol síce úplne pevný, no predstavovala som si ho hutnejší. Nabudúce už budem vedieť a prípadní záujemcovia z vás takisto. Vyplatilo sa mi servírovať ho s jemným tvarohom či jogurtom (fotka sa nezachovala), poliaty napríklad šťavou z brusníc bol naozaj výborný. Japonci ho však jedia samotný, aspoň si tak myslím, no tí sú určite trpezlivejší pri odparovaní vody :).