Jablkový koláč so snehovou penou

janaja - bez fotkyjanaja, 28. októbra 2010
Jablkový koláč so snehovou penou
Foto: janaja

Tento koláč moja rodina veľmi obľubuje, recept mám od mojej mamy.

Suroviny

15  dkg
15 dkg
4 ks, celé
8 dkg
0,5 ks
15 dkg, alebo maslo
20 dkg
 posekané
 /nemusia byť/
2 bal.




Postup

  1. 1

    Z miešanej múky, 4 žĺtkov, 8 dkg práškového cukru , 1/2 prášku do pečiva, 15 dkg Hery a citrónovej kôry vypracovať hladké cesto, rozotrieť na plech, napoly upiecť.

  2. 2

    Udusiť jablká so škoricou, vanilkovým cukrom, hrozienkami a posekanými orechami. Masu natrieť na poloupečené cesto, vyšľahať 4 bielka /lepšie je viac/ s cukrom - na každý bielok 5 dkg kr. cukru. Vyšľahané natrieť na koláč, posypať pokrájanými orechami a dať dopiecť.

Diskusia k receptu

jozka
hneď zajtra upečiem už mi teraz slinky tečú
marali
Pane boze,ja som nan zabudla a to bol nas oblubeny kolac. Stopercentne upeciem. Uz sa tesim a teraz ked mam take dobre jablka .
evanaaa
Ten orechový sneh by som jedla aj bez ničoho, ale celok musí byť ešte lepší.
1x mardra
babicka
Určite vyskúšam,s tým snehom to môže byť dobré.
mamatata2
Každý týždeň pečiem jeden jablkový koláč z varechy. Teraz to bude určite tento Tvoj @Janaja. Dúfam, že sa podarí a bude chutiť.
furdica
vyzera dobre .u mna je ten problem že ja stihnem len podusit jablka zbaštime ich tak a je po kolači Inak by som sa chcela s tebou skontaktovat ale neviem ako možno by sme si rozumeli aj inak ako pri vareni som blizo Ba. a ešte tam chodim pracovat
janaja
Ahoj Furdica, potešil ma Tvoj záujem a vítam ho. Pamatám si, že si ma nejako zaujala Tvojím príspevkom k môjmu predstaveniu sa na Vareche, myslím, že to bolo aj tým, že sa zaoberáš rastlinkami a možno to bola len intuícia. Rada Ti dám na mňa kontakt, aj by som bola rada, keby sme si našli k sebe cestu. Moja meilová adresa je: jana.chmolova@gmail.com. Čo sa týka jabĺk do koláča, ja vždy strúham opadané jablká, udusím ich aj s cukrom, škoricou a hrozienkami a zasterilizujem. Tak mám v zime pripravené a koláč je rýchlo spravený.
janaja
@furdica asi si sa nedostala k mojej odpovedi, len včera som tu niekde čítala, ako písať niekomu konkrétnemu. Poslala som Ti kontakt na mňa, pre istotu ešte raz: jana.chmolova@gmail.com. Dúfam, že to teraz vyjde, budem rada, keď mi napíšeš.
lorain
Skusala som ho piect. Chutovo velmi dobry, ale ta pena , ked sa slaha spolu s cukrom, po upeceni sa urobi hore pekny a chutny sneh, ale vnutri na druhy den sa stava gumovy. Kde robim chybu?
Diki
janaja
@lorain , vôbec neviem, ešte sa mi to nestalo. Mala si ten sneh dosť upečený? Myslím nielen zhora. Ľutujem, ináč neviem poradiť, len si myslím, že to bude v pečení.
hanach
každý receptík od našich a Vašich mám nech nezostane nikdy zabudnutý. dakujem urobím, ukladám.
canadabc
vyborny kolacik..robila som ho uz parkrat a vsetkym chutil...dakujem
frezia
Upiekla som ho a bol to ten najlepsi jablkovy zakusok,aky som doteraz jedla.Dakujem za vynikajuci recept.
lucylee
Suhlasim s @frezia je to vynikajuci kolac. My sme robili na velkom plechu a dali sme veeeeela jablk, takze bol riadne vysoky. Sneh nsom dala z 5 bielkov.
zincica
Vďaka za tip, po ochutnaní už skoro ani nemám možnosť skúšať iné koláče z varechy, pretože vždy znie požiadavka zo strany opačného pohlavia rovnako: ten jablkový so snehom :)
error
MIla pani Janka... Takze s velkym potesenim som vyskusal vas recept a musim povedat ze to bolo velmi zlozite... Veci ktore mi vadili opri vasom recepte boli ze ste neuviedla pre kolko porci je recept a tym padom som nemohol odhadnut aku formu asi budem potrebovat a po druhe nie je uvedene pri akej teplote treba kolac piect a ako dlho... To ma celkom doplietlo a musel som vsetko odhadovat... No nic moc ale tak snaha bola... :-) Aj tak Vam dakujem za skusenost ... Na buduce by ste mozno mala byt viac konkretnejsia... Dakujem xxx
jody
@error , prečo sa potom púšťať do receptu, kde mi nie je všetko podané po lopate? Tá irónia bola celkom zbytočná...
janaja
Error, ďakujem za upozornenie - koláč pečiem pri teplote 180 st. na klasickom veľkom plechu aso 20-25 minút. Koľko kusov z neho bude neviem povedať, kto si na aké veľké kusy pokrája. Ale teraz, keď som recept po dlhej dobe otvorila, pozerám, že sú tam uvedené suroviny, ktoré s koláčom nemajú nič spoločné-zemiaky, chedar...Neviem, čo sa stalo, skúsim zistiť. Asi tak, ak sa ešte pokúsiš upiecť ho, mal by sa Ti podariť, je úplne jednoduchý.
ocko
chcem sa opytat ten sneh sa skaha nad parou alebo nie prosim odpoved lebo ho chcem piec a aby som nieco nepokazila dakujem
sonja1234
ocko,netreba ho slahat nad parou...ja som si tiez zavarila pri peceni,pouzila som silikonovu podlozku a teraz ho nemozem krajat,som ja ale silkovna..
luciak
Dakujem za pripomenutie, s oblubou ho pekavala moja stara mama, aj som nanho zabudla.
marta5
Dnes som ho upiekla,je fantastický-toto je najlepší jablkový koláč ,budem ho piecť stále. Srdečná vďaka za skvelý recept.
janaja
@Marta5 teší ma, že Vám chutil, my ho tiež často pečieme a veľmi nám chutí.
jozka2
lorain, aj mne sa stalo,ked som nerobila penu nad parou,/ked som zacimala piect/,tak na druhy den bola vodnata,teraz vyslaham bielka a nad parou zaslahavam Cukor,pena zvacsi svoj objem a je krasna vysoka na kolaci a nemokne ani na treti den.Tento kolacik je velmi,velmi bobry.
jozka2
ano janajana,ma pravdu na 1 bielok 5 dkg cukru asi aj ona vari nad parou/vyzera to tak podla snehu na kolaci/,len to asi zabudla spomenut.Ja davam este na cesto omrviny z piskot aby nenamoklo cesto a jednu vychytavku ktoru tam robim,ze pri prazeni dam roztopit trosku masla az potom jablka a plnka ma vybornu chut.
frezia
Dnes som ho zase robila a je ako vzdy, vynikajuci. Cukru do bielok davam ovela menej, asi lyzicu na jeden bielok a sneh je pevny, vysoky, vobec sa nerozteka. Nerobim ho nad parou.
janaja
@frezia som rada ze Ti koláč chutí, ale dakujem za nepriamu radu - mne sa zdalo, že keď dám menej cukru, tak sneh nebude držať. Už budem dávať cukor ako Ty, lebo sa mi zdal trochu presladlý.
melons
Vyborny kolacik :) A ano aj ja som dala menej cukru :)
ivetaasinka
Ako sa dá rozotrieť tá múka zo 4 vajcami a ostatnými surovinami na plech..toto je čo za recept?




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia