Hviezdičkový koláč

tinka1977 - fotkatinka1977, 8. februára 2014
Hviezdičkový koláč
Foto: tinka1977

Veľmi ľúbime kakaový závin, ale odrádzalo ma na ňom, že mi vždy praskol. A tak som hľadala lepšiu alternatívu a našla som túto. Je Zobraziť celý popisVeľmi ľúbime kakaový závin, ale odrádzalo ma na ňom, že mi vždy praskol. A tak som hľadala lepšiu alternatívu a našla som túto. Je zaujímavý a je mňam :) A hviezdičkovým ho nazvala naša trojročná dcérka :)

60 minút
príprava
30 minút
na 175 °C

Suroviny

500 g
2 ks
60 g
180 ml
30 g alebo rastlinný tuk
1 bal.
1/4 ČL
2 ČL
Plnka:
100 g
8 PL kopcovitých
8 PL kopcovitých
2 PL
Na potretie vrchu:
 rozšľahané




Postup

  1. 1

    Do šálky vsypeme droždie, čajovú lyžičku cukru a pridáme asi 30 ml vlažného mlieka, zamiešame a necháme vykysnúť kvások. Zvyšný cukor rozmiešame vo zvyšnom mlieku, aby sme mali istotu, že sa v ceste rozpustí.

  2. 2

    Medzitým si odvážime múku, zmiešame ju so soľou a práškom do pečiva, roztopíme maslo, alebo rastlinný tuk (ja som použila mikrovlnku) a ak sme si zabudli vopred vybrať vajíčka z chladničky (ako sa to stáva pravidelne mne), vložíme ich ohriať do misky s horúcou vodou.

  3. 3

    Keď kvások vykysne, pridáme ho do múky spolu so zvyšným mliekom, rozpusteným maslom alebo tukom a vajíčkami a vypracujeme hladké cesto. Cesto je trochu tuhšie, ale nepridávajte mlieko. Ja používam na miesenie domácu pekárničku, ale kysnúť ho v nej nenechávam. Tu samozrejme dám na dno najskôr mlieko, vajíčka a tuk, potom vsypem múku premiešanú so soľou a práškom do pečiva a nakoniec pridám kvások. Ihneď po prvom premiesení ho dám do misky, ktorú ponorím do nádoby s horúcou vodou, prikryjem pokrievkou a dám vykysnúť na dvojnásobok.

  4. 4

    Kým kysne cesto, prichystáme si plnku: Vymiešame tuk s práškovým cukrom do hladka, primiešame kakao a zriedime mliekom. Konzistenciu by to malo mať ako nutella. Podľa potreby pridáme ešte trochu mlieka a podľa chuti si pridajte buď trochu kakaa, alebo cukru.

  5. 5

    Cesto po vykysnutí rozdelíme na 4 rovnaké časti (ja som použila váhu, jedna časť vážila okolo 220 g). Každú časť rozvaľkáme na placku s priemerom prilbižne 25 cm. Plech si vyložíme papierom na pečenie, položíme prvý plát, natrieme tretinou plnky tak, aby ostal asi centimeter po okraji voľný. Aby sa cesto dobre zlepilo dokopy, môžeme okraj jemne namokriť vodou a položíme druhý plát. Postup zopakujeme ešte dva krát, vrchný plát nenatierame.

  6. 6

    V strede cesta si pohárom naznačíme kruh a asi dva cm od neho rozkrojíme koláč až po okraj na švrtiny, každú štvrtinu na polovice (čiže osminy) a každú osminu ešte raz na polovice (šestnástiny). Vzniknú nám akoby lúče. Potom každý druhý lúč zatočíme dvakrát špirálovito doprava a zasa každý voľný lúč dva krát doľava. V strede nám vznikne hviezdička, či slniečko. Vrch potrieme rozšľahaným vajíčkom a môžeme (ale nemusíme) posypať cukrovou ryžou, drvenými orechmi a podobne.

  7. 7

    Cesto necháme na plechu asi ešte 15 minút podkysnúť a dáme do predhriatej rúry na 175 stupňov asi na 30 minút. Rešpektujte skúsenosti s vlastnou rúrou.

  8. 8

    A už len vyberieme a môžeme papať :) Dobrú chuť :)

Diskusia k receptu

sany11
Tento kolacik tu prednedavnom pridali dve varechacky.aj tebe sa pekne vydaril : )
tinka1977
Ďakujem :) Pôvodne je v recepte písaná nutela, ale ja som sa obávala, že mi ju zjedia skôr, ako sa stihnem pustiť do pečenia, tak som si vymyslela vlastnú plnku :)
medovnicek
veru peknú hviezdičku si napiekla:), aj ja sa ju niekedy chystám vyskúšať




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia