Huspenina (fotorecept)
Autor receptu: jerica
@jerica Viem že je veľa receptov na huspeninu , len ja pridávam na pripomenutie "čas zabíjačiek" a s tým spojené výrobky ako jaterničky , žobrácka kaša (tú zbožňujem ) vytápanie slaninky , ovarovica , atď.. No a raz do roka a to v tomto čase robievam huspeninku . Viem že niekto má v recepte zeleninu , len u nás sa robievala bez zeleniny , tak robím aj ja.
20 porcií |
45 minút príprava |
240 minút tepelná úprava |
Postup- pripravené suroviny , oholené očistené koleno , paprčky , kože , cibuľa , cesnak
prísady : nové korenie, čierne korenie , čili paprička , bobkový list , baraní roh
- mäso dám do sita, ktoré je v hrnci na to určené ,
- pripravené mäso dám do hrnca s vodou , nesolím , keď vidím, že voda začína sa zohrievať k bodu varu , prvú vodu celú vylejem , UMYJEM HRNIEC , mäso dobre PREPLÁCHNEM , robím to už roky , nestalo sa , že by mi huspenina nestuhla,
- mäso čisté od kalu , pridáme cibuľu , cesnak koreniny , papričku , osolíme podľa chuti , mám skladacie sito , cibuľu , cesnak , prísady , vložila do hrnca
- mäso aj s prísadami zalejem vodou len pokiaľ siaha mäso , nie viac!! počkám do bodu varu , dám na najmiernejší plameň ,
- prikryjem tlakovou pokrievkou , nechám variť cc . dve hodiny, ale na minimum plameňa, po dvoch hodinách som tlakovú pokrievku vymenila za normálnu pokrievku a varila ešte hodinu a pol na slabulinkom plameni , minimum bublania
- huspeninový vývar uvarený , vyberieme sklápacie sitko s cibuľou a cesnakom , papričkou
- vyberieme mäsko ,
- vývar ostane presne na všetky misky ,
- všetko mäsko rozdelím do pripravených misiek tak aby v každej miske bolo chudé aj trasúca kožka , ostali len kosti pre Leona
- zalievam vývarom cez sytko
- posypem jemne červenou mletou paprikou
- moje kryštálové dielo dokonané !
- čakajúce na vychladnutie
- takú mám rada , raz do roka :-)
|