Hubové rizoto fotorecept

lucylee - bez fotkylucylee, 2. septembra 2010
Hubové rizoto (fotorecept)
Foto: lucylee

Je tu veľa variácií na hubové rizoto, takto ho varíme my a inšpirácia je rizoto od Jamieho Olivera. Lepšie rizoto som ešte nejedla, naučil Zobraziť celý popisJe tu veľa variácií na hubové rizoto, takto ho varíme my a inšpirácia je rizoto od Jamieho Olivera. Lepšie rizoto som ešte nejedla, naučil ma ho môj ocino. Zdôrazňujem, že pravé rizoto má byť riedke, presne ako konzistencia na fotkách!

Suroviny

2 šálky
2 ks
6 strúčikov
1 stonka
500 g
2 l
2 dcl




Postup

  1. 1

    Pripravíme si suroviny.

    Hubové rizoto (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Na oleji si opražíme cibuľu, pridáme strúčik cesnaku pokrájaný na plátky a nakrájané hríby, osolíme, okoreníme, zalejeme 2 naberačkami vývaru a dusíme do mäkka.

    Hubové rizoto (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    V druhom hrnci si popražíme druhú nakrájanú cibuľu, pridáme kocočky zeleru, dusíme a nakoniec pridáme 5 na plátky nakrájaných strúčikov cesnaku. Osolíme, okoreníme. My sme použili normálny zeler, lebo sme nemali stonkový, ale v originál recepte je stonkový zeler a rizotu dodá nezameniteľnú chuť.

    Hubové rizoto (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    K tejto zmesi pridáme 2 šálky ryže, my ryžu nepreplachujeme!

    Hubové rizoto (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Keď nám ryža začne praskať, a začína sa lepiť na dno hrnca, prilejeme 2 dcl vína a 2 naberačky bujónu a miešame, kým sa bujón nevyparí, postup opakujeme, prilejeme 2 naberačky bujónu, počkáme, kým sa nevyparí a opäť prilejeme bujón. Treba pri tom stáť a neustále miešať, je to veľmi dôležité.

    Hubové rizoto (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Keď už máme ryžu takmer mäkkú, zalejeme ju zvyšným vývarom a necháme pár minút dovariť, stojíme pri hrnci a sem-tam premiešame.

    Hubové rizoto (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Do hotovej ryže dáme 2 lyžice masla a strúhaný syr.

    Hubové rizoto (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Nakoniec pridáme udusené hríby.

    Hubové rizoto (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Rizoto ešte osolíme a okoreníme a na tanieri ozdobíme zelerovou vňaťou alebo petruškou a strúhaným syrom. Dobrú chuť!

    Hubové rizoto (fotorecept) - obrázok 9

Diskusia k receptu

evusik
jáj, tak toto by som si dala hoci aj na raňajky :-) rizoto milujem a robím často ale robím ho tak, že si spravím základ - hubový, zeleninový, s mäsom.... a do tohto základu dám ryžu, zalejem a všetko spolu dusím, takže ryža natiahne do seba všetky chute.... a je to všetko v jednom hrcnci, menej riadu :-)
frezia68
Nepochybujem,že je veľmi chutné a vyskúšam aj s tým vínkom :-)))
julica
Toto je rizoto, nie sucha zmes mrazenej zeleniny a suchej ryze! Mnam
2010
No toto ,tak ako taliansky recept na rizoto ako sa patri no super.
evanaaa
Pravda, je to originál rizoto, tak ho robil aj talian Emanuele na Prime, ale my máme radšej naše, slovenské, ako ho opisuje Evusik, lebo také mazľavé by nám nechutilo. A zasa je to o chuti....
evanaaa
Vareškami myslíš žufanky? lebo to by trvalo asi dlhšie... Ryžu ináč oplachujem z hore uvedených dôvodov, pri obyčajnom rizote do nej netreba ani toľko vody- vývaru.
evanaaa
Prepáč, Lucylee, žufanka nie je spisovné pomenovanie, správne asi naberačka. u nás je vareška plochá, z dreva alebo umelej hmoty, na miešanie.
janaalizibolenova
v okoli Martina/Ziliny zufanka/zufana = naberacka.... aj tam je vareska plocha na miesanie :-) cize sa nou polievka naberat neda....vsak lucylee :-)

inak to vinko odporucam, tak ako ho davaju doma u lucylee, mala som moznost take rizoto jest a je uplne vynimocne, chutovo velmi zvlastne, ale chutne a jemne.....
lucylee
pravda, ale ja volám naberačku vareška a drevenú varechu varecha. Opravila som to v recepte, aby to bolo spisovné a zrozumiteľné.
anura
aj ja som doteraz robila tak ako ma naučila mama rizoto"suché" ale takéto riedke mi chutí viac /robila som minulý týžden/ huby, víno jajajajaj
lucylee
:-) áno, aj mne toto pravé talianske chutí viac...myslím, že by mal každý, kto je zvyknutý na našu slovenskú klasiku, vyskúšať aj toto pravé rizoto a rozhodnúť sa, ktoré mu chutí lepšie a to aj potom variť :-)
janaalizibolenova
ja si myslim, ze to nase slovenske je taka rychlovka, kedze sa uvari ryza v sacku, vyberie mrazena zelenina a je to, vsakze...preto sa na Slovensku zaneprazdnene slovenske zeny s tym nejak nebabru a rychlo nakrmia rodinu, ale priznavam, ze toto talianske je mnam!
patrik28
moze tam ist aj obycajna ryza? lebo neviem ci v anglicku niekde splasim gulatozrnu :D
lucylee
@patrik28 jasne, daj aj dlhozrnnú, basmati, jazmínovú, to je jedno akú použiješ, ja som použila guľatozrnnú, lebo som chcela, aby malo mazľavú konzistenciu...
luciasjm
hladala som dlho a konecne som nasla, dakujem za recept :), pridavam do KK



SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia