Foto: lucylee
Je tu veľa variácií na hubové rizoto, takto ho varíme my a inšpirácia je rizoto od Jamieho Olivera. Lepšie rizoto som ešte nejedla, naučil Zobraziť celý popisJe tu veľa variácií na hubové rizoto, takto ho varíme my a inšpirácia je rizoto od Jamieho Olivera. Lepšie rizoto som ešte nejedla, naučil ma ho môj ocino. Zdôrazňujem, že pravé rizoto má byť riedke, presne ako konzistencia na fotkách!
Postup
-
1
Pripravíme si suroviny.
-
2
Na oleji si opražíme cibuľu, pridáme strúčik cesnaku pokrájaný na plátky a nakrájané hríby, osolíme, okoreníme, zalejeme 2 naberačkami vývaru a dusíme do mäkka.
-
3
V druhom hrnci si popražíme druhú nakrájanú cibuľu, pridáme kocočky zeleru, dusíme a nakoniec pridáme 5 na plátky nakrájaných strúčikov cesnaku. Osolíme, okoreníme. My sme použili normálny zeler, lebo sme nemali stonkový, ale v originál recepte je stonkový zeler a rizotu dodá nezameniteľnú chuť.
-
4
K tejto zmesi pridáme 2 šálky ryže, my ryžu nepreplachujeme!
-
5
Keď nám ryža začne praskať, a začína sa lepiť na dno hrnca, prilejeme 2 dcl vína a 2 naberačky bujónu a miešame, kým sa bujón nevyparí, postup opakujeme, prilejeme 2 naberačky bujónu, počkáme, kým sa nevyparí a opäť prilejeme bujón. Treba pri tom stáť a neustále miešať, je to veľmi dôležité.
-
6
Keď už máme ryžu takmer mäkkú, zalejeme ju zvyšným vývarom a necháme pár minút dovariť, stojíme pri hrnci a sem-tam premiešame.
-
7
Do hotovej ryže dáme 2 lyžice masla a strúhaný syr.
-
8
Nakoniec pridáme udusené hríby.
-
9
Rizoto ešte osolíme a okoreníme a na tanieri ozdobíme zelerovou vňaťou alebo petruškou a strúhaným syrom. Dobrú chuť!
inak to vinko odporucam, tak ako ho davaju doma u lucylee, mala som moznost take rizoto jest a je uplne vynimocne, chutovo velmi zvlastne, ale chutne a jemne.....