Hubové rizoto (fotorecept)

Autor receptu: lucylee

Je tu veľa variácií na hubové rizoto, takto ho varíme my a inšpirácia je rizoto od Jamieho Olivera. Lepšie rizoto som ešte nejedla, naučil ma ho môj ocino. Zdôrazňujem, že pravé rizoto má byť riedke, presne ako konzistencia na fotkách!

Postup

  1. Pripravíme si suroviny.
  2. Na oleji si opražíme cibuľu, pridáme strúčik cesnaku pokrájaný na plátky a nakrájané hríby, osolíme, okoreníme, zalejeme 2 naberačkami vývaru a dusíme do mäkka.
  3. V druhom hrnci si popražíme druhú nakrájanú cibuľu, pridáme kocočky zeleru, dusíme a nakoniec pridáme 5 na plátky nakrájaných strúčikov cesnaku. Osolíme, okoreníme. My sme použili normálny zeler, lebo sme nemali stonkový, ale v originál recepte je stonkový zeler a rizotu dodá nezameniteľnú chuť.
  4. K tejto zmesi pridáme 2 šálky ryže, my ryžu nepreplachujeme!
  5. Keď nám ryža začne praskať, a začína sa lepiť na dno hrnca, prilejeme 2 dcl vína a 2 naberačky bujónu a miešame, kým sa bujón nevyparí, postup opakujeme, prilejeme 2 naberačky bujónu, počkáme, kým sa nevyparí a opäť prilejeme bujón. Treba pri tom stáť a neustále miešať, je to veľmi dôležité.
  6. Keď už máme ryžu takmer mäkkú, zalejeme ju zvyšným vývarom a necháme pár minút dovariť, stojíme pri hrnci a sem-tam premiešame.
  7. Do hotovej ryže dáme 2 lyžice masla a strúhaný syr.
  8. Nakoniec pridáme udusené hríby.
  9. Rizoto ešte osolíme a okoreníme a na tanieri ozdobíme zelerovou vňaťou alebo petruškou a strúhaným syrom. Dobrú chuť!