Hubové rizoto (fotorecept)
Autor receptu: lucylee
Je tu veľa variácií na hubové rizoto, takto ho varíme my a inšpirácia je rizoto od Jamieho Olivera. Lepšie rizoto som ešte nejedla, naučil ma ho môj ocino.
Zdôrazňujem, že pravé rizoto má byť riedke, presne ako konzistencia na fotkách!
Postup
- Pripravíme si suroviny.
- Na oleji si opražíme cibuľu, pridáme strúčik cesnaku pokrájaný na plátky a nakrájané hríby, osolíme, okoreníme, zalejeme 2 naberačkami vývaru a dusíme do mäkka.
- V druhom hrnci si popražíme druhú nakrájanú cibuľu, pridáme kocočky zeleru, dusíme a nakoniec pridáme 5 na plátky nakrájaných strúčikov cesnaku. Osolíme, okoreníme. My sme použili normálny zeler, lebo sme nemali stonkový, ale v originál recepte je stonkový zeler a rizotu dodá nezameniteľnú chuť.
- K tejto zmesi pridáme 2 šálky ryže, my ryžu nepreplachujeme!
- Keď nám ryža začne praskať, a začína sa lepiť na dno hrnca, prilejeme 2 dcl vína a 2 naberačky bujónu a miešame, kým sa bujón nevyparí, postup opakujeme, prilejeme 2 naberačky bujónu, počkáme, kým sa nevyparí a opäť prilejeme bujón. Treba pri tom stáť a neustále miešať, je to veľmi dôležité.
- Keď už máme ryžu takmer mäkkú, zalejeme ju zvyšným vývarom a necháme pár minút dovariť, stojíme pri hrnci a sem-tam premiešame.
- Do hotovej ryže dáme 2 lyžice masla a strúhaný syr.
- Nakoniec pridáme udusené hríby.
- Rizoto ešte osolíme a okoreníme a na tanieri ozdobíme zelerovou vňaťou alebo petruškou a strúhaným syrom. Dobrú chuť!