Hubové Pâté

ethanel - fotkaethanel, 26. marca 2012
Hubové Pâté
Foto: ethanel

Milujem hríby ,, huby ,, a moja manželka si ich obľúbila prostredníctvom môjho varenia ... Hríby ,, huby ,, ktoré sú použité Zobraziť celý popisMilujem hríby ,, huby ,, a moja manželka si ich obľúbila prostredníctvom môjho varenia ... Hríby ,, huby ,, ktoré sú použité v recepte môžete nahradiť aj inými dostupnými hríbami a hubami mimo sezóny ,, ja používam vždy iné hríby ,, huby ,, aby som si paté mohol pripravovať celý rok ,, Dnes som použil tieto .... sušený Smrekový Hrib, Chestnut Mushrooms ,, hľadal som slovenský preklad ale je to ťažké ale bude to niečo podobné Poľničke Topoľovej ,, a nakoniec Buna Shimeji.

10-20
porcií
30 minút
príprava
45 minút
tepelná úprava

Suroviny

15 g
400 g
50 g
40 g
1-2 PL
2-3 PL
1-2 CL
1/2 PL Cerstve listky
1/2 PL




Postup

  1. 1

    Najprv si namočíme sušené hríby do 100ml vriacej vody a necháme stáť 30 minút. Všetky čerstvé hríby ,, huby ,, si umyjeme pod tečúcou vodou a necháme uschnúť ,, neutierajte ich utierkou, nechajte ich pekne vyschnúť ,, šalotku si nakrájame na jemno a speníme dozlatova na rozpustenom masle s trochou oleja.

    Hubové Pâté - obrázok 1
  2. 2

    Hríby ,, huby ,, nakrájame a zmiešame v miske, pridáme do spenenej šalotky a na miernom ohni alebo keramickej platni dusíme ,, počas dusenia, neprilievajte žiadnu vodu, nechajte ich krásne dusiť vo vlastnej štave ,, priebežne miešajte.

  3. 3

    Ak vidíme že hríby ,, huby ,, sa nám pekne vydusili a šťava sa žačína odparovať, pridáme čerstvé lístky tymiánu a nasekanú petržlenovú vňat a premiešame, pridáme na teplote a začneme poriadne miešať až sa nám odparí všetká šťava a hríby začnú byť suchšie ,, nepripálte ich len nechajte dobre odpariť vodu z hríbov ,, odstavte a nechajte vychladúť do studena.

    Hubové Pâté - obrázok 3
  4. 4

    Pripravte si mixér, presypte hríby,, huby,, pridajte ,, 1PL citrónovej šťavy, 2-3 PL Mascarpone syru, 1 CL Truffle oleja, soľ a mleté korenie a rozmixujte ,, ochutnajte a ak si myslíte že môžete pridať ešte citrónovú štavu, soľ či korenie tak si dochutíte podľa vlastnej chuti veľký pozor na Truffel olej, je velmi vźraynej chuti takže opatrne sním ... nakoniec všekto dobre rozmixujeme asi tak aby sme mali v Paté aj malé kúsky hríbov. Podávame na hriankach, crackeroch a možeme posypať strúhaným parmezánom ... ideálne na párty alebo len tak k dobrému bielemu vínku či Champagne.

    Hubové Pâté - obrázok 4

Diskusia k receptu

2010
Parada, ale mozem len obzerat lebo okrem toho jedneho Shimei , take tu nemame . Super prezentacia.
nonna
Zasa som si našla niečo interesantnovýborné od Teba. A chválim, že bez olivového oleja /tuším celý svet je z neho zmagorený, dotyční výrobcovia vedia dobre o ňom vykrikovať/, ale spýtam sa na ten Truffel - z čoho je vylisovaný a akej asi chuti. Takže tuším si Ťa pridám medzi obľúbených. Posielam slnečný jarný teplý deň z Nitry.
afataga
tak to moze byt vyborne, len by som mala taku poznamocku, ja si myslim, ze hriby su hriby, teda nap. hrib dubovy, hrib smrekovy a pod.,
vsetko ostatne su huby
nonna
A ešte som zabudla k tomu vínu - takéto chuťovo silnejšie paté znesie aj stredne vyzreté suché víno, podávala by som Thurgau Muller alebo Sylvánske tak 2-3 ročné a kľudne aj Rosé alebo Modrého Portugala. A hrianku z celozrnného alebo ražného pečiva.
ethanel
@afataga dakujem za upozornenie uz to je opravene :) ja nie som hubar ale aj tak si vazim za tvoj nazor ...
ethanel
@nona ... dakujem za zastavenie, takze k tomu Truffel oleju, je priliz drahy cca 55ml okolo 40 EUR na bezne pouzivanie nemozne, pravy truffel olej sa vyraba vo francuzku je to vlastne tusim hluzovka po slovensky, pouzivaju biele alebo cierne hluzovky, nasiel som nieco pre teba na tejto sranke ale pochybujem ze pouzivaju prave hluzovky vacsinou pre domace pouzitie sa olej vyraba z vytazku hluzovky a nahradnych arom, ja mam stastie ze pracujem v top restauracii kde sa pozuziva vsetko cerstve a prave, nakolko hlavny kuchar je moj dobry kamarat nemam problem si to zohnat lacnejsie, kedze prave konci hluzovkova sezona cena hluzovky ide rapidne hore mi sme pred tyzdnom nakupili hluzovky v cene 9000 EUR ktore skladujeme pri stalej teplote a v sejfe, vydrzia rok. Tu je ta stranka.  www.iget.sk/Hluzovky/11/Hluzovkove-oleje/...
babav
Perfektnost sama ...vsetky tvoje recepty! Zavidenia hodna pozornost
k manzelke ...zrejme velka laska ;-)
medovnicek
tá úvodná fotografia je úúúúúúúúúžasná, paté musí byť výborné
julica
Perfektné, v sezóne húb (dúfam, že sa im bude dariť) si to pripravím. Len tú hľuzovku asi dačím zašmodrchám, ešte na ňu nemám. zatiaľ :)
ethanel
@babav @medovnicek @modrykamen a ostatny dakujem vam za vasu pozornost a navstevu dufam ze si pochutnate.

@babav s manzelkou som uz 10 rokov a je to moja najvacsia laska a stastie co ma v zivote postretlo, Neuveris ale za 10 rokov sme sa este vobec poriadne nepohadali a ani nic nevycitali len obcas drobnost a aj to po 5 najviac 10 minutach sme ako keby sanicnestalo
irenaw
ako vždy, lákavý recept, perfektné foto. nech vám to vydrží :-)
babav
@ethanel , nech vam to dlho vydrzi ! Mala obcasna hadka nie je na skodu... nie nadarmo sa hovori ,ze " Laska nehnevana ,nie je milovana " ;-) .
dogagador
@nona : precitaj si o tom hluzovkovom oleji = olivovy olej s extraktom hluzovky ( ktora mimochodom priserne smrdi ).
nonna
@ethanel , Ahoj, dík za vyčerpávajúcu ale aj trošku šokujúcu "informejšn". Nuž, keďže ide v podstate o ochutený olivák, tak to nie je nič pre mňa a tie sumy ma môžu vzrušovať len zábavne. Ak by som sa Ťa ale mohla spýtať, interesovalo by ma, čím si povolaním, čiže čo máš vyučené, či vyštudované...kuchár, čašník, odborník na stravovanie alebo....v každom prípade si šikulák a výtečne reprezentuješ Slovákov. To ma veľmi teší. Posielam jarné pozdravy z domoviny aj Tvojej sympatickej polovičke!
pikolko
myslím,že si úžasný človek .Vieš sa podeliť o skúsenosti a znalosti s gastronomie to je super.Som kuchárka no len taká obyčajná varím v jednom zariadení len hotovky,ale strašne rada skúšam nové recepty doma.Rada si to krásne naservírujem,niečo odkukám,niečo si dotvorím sama.Tvoje recepty sú pre mňa radosť skúšaťa pôžitok jesť.Ďakujem
evanaaa
@ethanel , ešte som len v súhrne receptov videla názov a už som vedela, že recept buide od teba a nemýlila som sa. Takúto pomázanku by som si trúfla spraviť aj z iných dostupn ých hríbov ( či húb), len ten hľuzovkový olej by som nahradila iným - možno aj sezamovým, a mám aj ochutené olejčeky ( chilly- mandarinka alebo cesnak-? už neviem čo je v ňom) . Za pokus to stojí.
ethanel
@pikolko dakujem som rad ze sa mozem podelit a zaroven potesit
@evanaaa no to som prekvapeny :) .... no ako som spomenul mozes pouzit akekolvek huby ci hriby, ja som pouzil hluzovkovy olej pretoze je vyraznejsej chuti a viac sa hodi, neviem ci by si to sezamovym olejom nepokazila ten mi do hribov a hub myslim do pomazanok ci pate moc nepasuje,, neskusal som ale myslim si ,, ten cili olej skor dostane to pikantnejsiu chut ja som ho nepridal len za to ze manzelka nema rada palive jedla ... ale to ti nebrani neodskusat ak skusis tak snad mi povies ;) ... dakujem za zastavenie a prajem pekny den
zinnajdha
@atafaga , @ethanel , aj hríby sú huby. Huby je širší , všeobecný pojem. Huby poznáme rôzne, pod pojem huby patria všetky druhy húb, teda aj hríby, aj hľuzovky, šampiňóny( všetky druhy šampiňónov), aj výborné plávky ( aspoň 100 druhov) a neopakovateľné rýdziky.všetky druhy, ako aj všetky druhy muchotrávok, kozákov, kuriatka a tie rôzne pôvodom čínske huby... Rozhodne huby nedelíme na hríby a "ostatné huby".
Recept je aj tak zaujímavý, ukladám.
jerica
@ethanel padá mi sánka , tvoje recepty sú pre mňa zážitok ako keď som v galérii, oko a chuťové bunky ožívajú , jednoduché a pritom famózne , pekný jarný deň tebe a tvojej milej polovičke:-)
Vo Viedni v metre som videla výber " húby,hríby,atď..."
evanaaa
@ethanel , dobre teda, sezam. olej nedám, ako mi radíš.Len musím počkať na sezónu húb.
A pre @zinnajdha : trochu ťa opravím - ako sa pamätám, ešte zo školy ( asi 55 r. dozadu), huby a hríby síce patria do jednej skupiny, alebo ako sa to delí, ale huby majú naspodu akoby špongiu, preto aj ten názov ( napr. modráky,ap.) a hríby zasa majú vejáriky-lupene, čím sa od seba líšia. A či je hľuzovka hríb, no neviem, aj keď sa tak tvári, ale to už nechcem tvrdiť, presne to neviem.
adkas
krasny recep,t este krajsia fotecka. Cim mozno nahradit truffle olej? a ani tymian mi moc nereze:(. Myslis, ze by ho mohol nahradit estragon? Mne by sa k tym hubam aj celkom hodil. Co ty nato?
ethanel
@jerica @evanaaa @adkas dakujem , velmi sa ospravedlnujem ze vam hned neodpisem ale akurat som prisiel z prace po 14hodinach a som fakt hotovy mam za sebou 2 narocne dni a dalsie ma cakaju, akurat menime v restauracii nove menu a este do toho mame kazdy vecer daku specialnu party ako napriklad dne s Jazz vecer, zajtra mame veceru spojenu s ochutnavkou vina a pozajtra VIP Club prachacov z BATH ... budem sa vam snazit napisat co najskor. Prajem krasny stvrtkov den.
katerin
Vyzerá vynikajúco,určite vyskúšam!Ako dlho sa môže skladovať?A musí sa skladovať v ladničke?



SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia