Foto: tinca
Aj takto si môžeme ozvláštniť slávnostnú večeru, nemusí byť vždy klasika.
porcie
príprava
na 180 °C
Suroviny
25 g |
|
25 g, sušené |
|
200 ml |
|
4 ks |
|
1 strúčik |
|
|
|
1 dcl, /nemusí byť/ |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
10 ks, bez kôstok |
|
Čiapočka: | |
250 g |
|
1 ks |
|
Postup
-
1
Pripravíme si suroviny. Huby namočíme do studenej vody na pol hodiny, očistíme zemiaky a nakrájame ich na kocky.
-
2
Do vody dáme variť scedené huby spolu so zemiakmi. Miesto sušených šampiňónov môžeme použiť aj čerstvé, tie ale najprv orestujeme na masle. Pridáme roztlačený strúčik cesnaku a osolíme. Ak je všetko mäkké, tak pridáme sušené odkôstkované slivky a víno /nemusí byť/. Zjemníme kyslou smotanou, podľa chuti dosolíme, okoreníme, okyslíme prípadne pridáme aj trošku cukru. Ako kto má rád, ja na sladko-kyslo. Nakoniec dáme nasekanú petržlenovú vňať.
-
3
Polievku prelejeme do ohňovzdorných misiek. Lístkové cesto rozdelíme na 3-4 časti /ja som použila hotové/ a každý rozvaľkáme na tenší kruh, ktorý má byť o niečo väčší než horný priemer misiek. Vajce rozklepneme a oddelíme žltok od bielka. Bielkom potrieme okraje misiek, kolieska cesta na ne položíme a na okrajoch pritlačíme. Povrch potrieme rozšľahaným žltkom. Vložíme do vyhriatej rúry a pečieme pri 180 st.C kým čiapočky nezozlatnú. Ihneď podávame ešte teplé.
-
4
Zo zvyškov môžeme upiecť tyčinky. No a tu je hotový výsledok.
Diskusia k receptu