Hubová polievka s čiapočkou (fotorecept)
Autor receptu: tinca
Aj takto si môžeme ozvláštniť slávnostnú večeru, nemusí byť vždy klasika.
3-4 porcie |
25 minút príprava |
30/20 minút na 180 °C |
Postup
- Pripravíme si suroviny. Huby namočíme do studenej vody na pol hodiny, očistíme zemiaky a nakrájame ich na kocky.
- Do vody dáme variť scedené huby spolu so zemiakmi. Miesto sušených šampiňónov môžeme použiť aj čerstvé, tie ale najprv orestujeme na masle. Pridáme roztlačený strúčik cesnaku a osolíme. Ak je všetko mäkké, tak pridáme sušené odkôstkované slivky a víno /nemusí byť/. Zjemníme kyslou smotanou, podľa chuti dosolíme, okoreníme, okyslíme prípadne pridáme aj trošku cukru. Ako kto má rád, ja na sladko-kyslo. Nakoniec dáme nasekanú petržlenovú vňať.
- Polievku prelejeme do ohňovzdorných misiek. Lístkové cesto rozdelíme na 3-4 časti /ja som použila hotové/ a každý rozvaľkáme na tenší kruh, ktorý má byť o niečo väčší než horný priemer misiek. Vajce rozklepneme a oddelíme žltok od bielka. Bielkom potrieme okraje misiek, kolieska cesta na ne položíme a na okrajoch pritlačíme. Povrch potrieme rozšľahaným žltkom. Vložíme do vyhriatej rúry a pečieme pri 180 st.C kým čiapočky nezozlatnú. Ihneď podávame ešte teplé.
- Zo zvyškov môžeme upiecť tyčinky. No a tu je hotový výsledok.