Hubová polievka s čiapočkou (fotorecept)

Autor receptu: tinca

Aj takto si môžeme ozvláštniť slávnostnú večeru, nemusí byť vždy klasika.

3-4
porcie
25 minút
príprava
30/20 minút
na 180 °C

Postup

  1. Pripravíme si suroviny. Huby namočíme do studenej vody na pol hodiny, očistíme zemiaky a nakrájame ich na kocky.
  2. Do vody dáme variť scedené huby spolu so zemiakmi. Miesto sušených šampiňónov môžeme použiť aj čerstvé, tie ale najprv orestujeme na masle. Pridáme roztlačený strúčik cesnaku a osolíme. Ak je všetko mäkké, tak pridáme sušené odkôstkované slivky a víno /nemusí byť/. Zjemníme kyslou smotanou, podľa chuti dosolíme, okoreníme, okyslíme prípadne pridáme aj trošku cukru. Ako kto má rád, ja na sladko-kyslo. Nakoniec dáme nasekanú petržlenovú vňať.
  3. Polievku prelejeme do ohňovzdorných misiek. Lístkové cesto rozdelíme na 3-4 časti /ja som použila hotové/ a každý rozvaľkáme na tenší kruh, ktorý má byť o niečo väčší než horný priemer misiek. Vajce rozklepneme a oddelíme žltok od bielka. Bielkom potrieme okraje misiek, kolieska cesta na ne položíme a na okrajoch pritlačíme. Povrch potrieme rozšľahaným žltkom. Vložíme do vyhriatej rúry a pečieme pri 180 st.C kým čiapočky nezozlatnú. Ihneď podávame ešte teplé.
  4. Zo zvyškov môžeme upiecť tyčinky. No a tu je hotový výsledok.