Hovädzie kocky na cesnaku a rasci (fotorecept)

Autor receptu: pusta

Už som robila bravčové kocky na rasci a chutilo nám. Teraz som skúsila hovädzí móčing /nožinu, glejovku/ pripraviť na rovnakom základe ako guláš, ale bez mletej červenej papriky, pridala som cesnak, ktorého chuť veľmi dobre harmonizovala s mäsom a rascou, ešte som vylepšila pridaním zeleninovej papriky na záver. Podávala som na hniezde z dusenej ryže, ale môže byť aj iná príloha ako zemiaková kaša, varené zemiaky a rôzne cestoviny. Celkom obyčajné, ale výborné jedlo.

4
porcie
20 minút
príprava
120 minút
na 70 - 80 °C

Suroviny

Postup

  1. Hovädzí móčing som umyla, osušila papierovou utierkou. Tiež je známy pod názvom nožina, glejovka alebo kližka.
  2. Pokrájala som ho na väčšie kocky, počas dusenia sa dosť zmenšia, vyvarí sa z nich glej, ktorý prirodzene zahustí i ochutí výslednú šťavu.
  3. Pokrájala som zelenú papriku na prúžky a cesnak na plátky.
  4. Pokrájanú cibuľu som orestovala na rozpálenej domácej bravčovej masti do žlta,...
  5. ...podliala som ju malým množstvom horúceho domáceho hovädzieho vývaru z kostí a vydusila až na tuk. Tento postup som opakovala celkom 3x, podobne ako pri príprave gulášov a perkeltov, čím sa cibuľa rozpadne a dodá nielen chuť, ale zahustí prirodzene aj šťavu hotového jedla, dávam cibule rovnaké váhové množstvo, niekto zase objemové, ja to mám radšej takto. V žiadnom prípade sa nezahusťuje múkou!!!, zemiakom, škrobom - skrátka ničím iným. Ak nemáte práve domáci hovädzí vývar, použite kľudne horúcu vodu, avšak nikdy bujón z kocky!!!
  6. Pridala som plátky cesnaku, orestovala som ich len krátko, kým sa rozvoňal - asi 1 minútu a...
  7. ...pridala som celú rascu, tiež som ju krátko orestovala, kým sa pekne rozvoňala - asi 1 minútu, má potom lepšiu výraznejšiu chuť.
  8. Pridala som kocky mäsa, zvýšila som teplotu na maximum a...
  9. ...za sústavného miešania som opekala pekne do hneda si 15 minút, aby vznikla na povrchu jemná kôrčička, vdaka ktorej mäsko zostane vo vnútri pekne šťavnaté aj pri dlhom dusení.
  10. Potom som mäsko na cibuľovo-cesnakovom základe s rascou podliala trochou horúceho domáceho hovädzieho vývaru z kostí, stlmila som plameň na minimum a prikryté som pomaly dusila cca 120 minút za& občasného premiešania a podlievania horúcim domácim hovädzím vývarom, aby sa neprerušil var.
  11. Ked už bolo mäsko takmer mäkké, pridala som prúžky zelenej papriky, dusila som pod pokrievkou asi 15 minút, aby zostala trocha al dente, nesmie sa rozvariť na "blato". Niekedy ešte zvyknem pridať k paprike aj 2 pokrájané paradajky na zlepšenie chuti, nemusí však byť, paprika na chuť úplne postačuje.
  12. Tu už sú hovädzie kocky uvarené a dobre vidno, že paprika sa nerozvarila. Osolila som len jemne až teraz, lebo vývar je slaný dosť.
  13. Na tanieri som spravila dookola hniezdo z dusenej ryže a do stredu som nabrala horúce mäsko aj so šťavou.
  14. ešte záber z blízka, ide o veľmi chutné voňavé jednoduché jedlo z mála surovín, šťava je hustejšia a nemá jej byť veľa , presne ako pri guláši, je rôsolovitá z rozpusteného gleju a hustá od cibule. Ako príloha okrem ryže je vhodná aj zemiaková kaša, varené zemiaky a rôzne cestoviny.