Hovädzí guľáš

thedrunkchef - fotkathedrunkchef, 12. augusta 2012

Je to klasika, ktorú už robil snáď každý. Ale koľko ľudí, toľko chutí. Ja svoj robím v rúre.

15 minút
príprava
140 minút
tepelná úprava

Suroviny

 alebo masť




Postup

  1. 1

    Cibuľu (väčšie množstvo, tak 1:1 s mäsom, tá nám guľáš pekne zahustí) a mäso (na guľáš je najlepšia kližka) nakrájame na kocky.

  2. 2

    V rozpálenom tuku pár sekúnd porestujeme kmín (to už je jedno či celý alebo mletý, on tak stratí svoju až príliš výraznú chuť), pridáme cibuľu, ktorú orestujeme do sklovita. Potom pridáme nakrájané mäso a necháme zatiahnuť.

  3. 3

    Keď máme mäso zatiahnuté začneme dochucovať. Prelisujeme cesnak, pridáme paradajkový pretlak, čierne korenie, soľ a mletú papriku, ktorou nešetríme. Zamiešame a chvíľu ešte restujeme.

  4. 4

    Zalejeme vodou, premiešame, prihodíme chilli papričky (podľa chuti) a necháme zovrieť.

  5. 5

    Keď nám guľáš zovrel, prelejeme ho do pekáča, ktorý prikryjeme a vložíme do predohriatej rúry cca na 2 hodiny. Priebežne miešame a kontrolujeme. Podávame s knedlíkom, alebo cestovinou.

Diskusia k receptu

jarunka
Ja som tiez varila dnes gulas. Mala som telaciu klizku, a bolo treba spotrebovat knedle z mrazaku. Pochutnali sme si.
boxik
Vynikajúci guláš ,klasika českých hospod.
Aj keď sa na Slovensku používa aj výraz guľáš ,tento je nesprávny.
Slovo guláš pochádza z maďarského gulyás [maď. výslovnosť dnes: gujáš], odvodeného od slova gulya – črieda.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia