Hovädzí guláš
Hovädzí guláš Tatuš z paneláka (fotorecept)
Autor receptu: sracz
Náš dedko Tatuš by bol 9. októbra oslávil 125. ročné narodeniny. Na svojom rodnom Šariši patril medzi
vychýrených silákov, no ale aj v kuchyni sa rád a hlavne chutne obracal.* Medzi jeho obľúbené špeciality
patrili domáce zabíjačky, kombinácie s mäsom a slávne „vlasové“ rezance, ktoré krájal svojím nožom
bez špičky. Variantov na guláše je v slovenských končinách, od Cerovej vrchoviny po Oravské Beskydy a
od Bukovských vrchov po Biele Karpaty, naozaj neúrekom. Dnes som ho pripravil v jeho mene.
6-8 porcií |
30 minút príprava |
100-120 minút tepelná úprava |
Postup
- Pripravené ingrediencie vytvorili kvázi surrealistický obraz.
- Mäso som po umytí osušil a pokrájal na kocky asi 5x5 cm, vložil do jenskej misy, posypal všetkými koreninami (bez soli) a dvomi pretlačenými strúčikami cesnaku, premiešal.
- Zakryl celofánovou fóliou a na noc uložil do chladničky.
- Pred poludním dňa „D“ som v liatinovom hrnci vyškvaril pokrájanú slaninu, pridal k nej asi 2 PL oleja.
- Na tukový základ som rozložil pokrájanú cibuľu, jarnú cibuľku aj s vňaťou a pór, premiešal a krátko (3-5 minút) orestoval.
- V medzičase som vybral mäso so suchou marinádou z chladničky a umyl papriku a paradajky.
- Orestované cibuľoviny som zasypal kopcovitou PL mletej sladkej papriky,
- priložil netrpezlivo čakajúce kúsky mäsa, premiešal.
- Pod pokrievkou som dusil dobrú hodinku, počas ktorej som pokrájal paradajky i papriku.
- Takto vyzeralo mäso po podusení...
- Teraz som k nemu pridal papriku, paradajky a „hranu diela som poistil“ 3 PL pikantnej marockej omáčky „Harissa“.
- Do pohotovostnej polohy som si pripravil asi kilogram žltých zemiakov a druhú polovicu cesnaku.
- Až teraz mi došlo, že hrniec nemá „bočnice“, tak som podusený základ preložil do väčšieho, zalial ho horúcim hovädzím vývarom, doplnil troškou vriacej vody, vložil pokrájané zemiaky.
- Nechal som na polovičnom ohreve variť, než boli zemiaky mäkké.
- Posledný zemiak som postrúhal na malých „syrových očkách“ a
- ...spolu s tromi poslednými pretlačenými strúčikami cesnaku, ním zahustil a spolu s troškou soli „doladil“ a nechal prejsť varom, tento náš panelákový kotlíkový guláš.
- S domácim chlebíkom naozaj chutil.
- Chlebík som upiekol z talianskej múky dvojnulky, s čerstvým droždím, rascou, tekvicovými a slnečnicovými semienkami.