Hovädzí guláš fotorecept

babkamt - fotkababkamt, 22. októbra 2014
Hovädzí guláš (fotorecept)
Foto: babkamt

Dnes som sa rozhodla uvariť guláš. Už sme ho dlhšie nemali. Viem, že receptov na guláš je veľa. Každý si chváli ten svoj. Ja Zobraziť celý popisDnes som sa rozhodla uvariť guláš. Už sme ho dlhšie nemali. Viem, že receptov na guláš je veľa. Každý si chváli ten svoj. Ja vám ponúkam recept ako ho robím ja.

60 minút
tepelná úprava

Suroviny

916 g
4 ks
1 PL
3 čl
1 čl
1 čl
0,5 čl
5 ks
2 ks (alebo červená)
2 ks
4 strúčiky




Postup

  1. 1

    Kúpila som pekný kúsok nožiny na guláš.

    Hovädzí guláš (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Očistila som si 4 veľké cibule,4 strúčiky cesnaku,umyla som si papriku. Paradajky som blanžírovala, to znamená, že som vrch narezala do kríža , vložila som ich do misky a zaliala vriacou vodou. Po chvíľke sa dali krásne ošúpať.

    Hovädzí guláš (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Pripravila som si domácu bravčovú masť.

    Hovädzí guláš (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Mäso som očistila, zbavila blán, šliach. Vložila som ich ako prvé variť do menšieho kastrólika v studenej vode. Pomaly som to nechala variť. Vývar použijem na podliatie guláša. Nebudem potrebovať žiadny bujón ani vegetu.

    Hovädzí guláš (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Mäso som nakrájala na kocky.

    Hovädzí guláš (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Nakrájala som si cibuľu. Nemusí vyť moc na drobno.

    Hovädzí guláš (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Masť som roztopila, pridala som cibuľu a restovala som ju.

    Hovädzí guláš (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    K cibuli som pridala kmín, nech sa tiež opečie. Chvíľu som ho opekala, potom som k cibuli pridala polievkovú lyžičku vody, nechala som vodu vydusiť. Ešte som to dva krát opakovala.

    Hovädzí guláš (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Keď bola voda z cibule aj tretí krát vydusená, pridala som do hrnca mäso. Prudko som ho opiekla, kým nezmenilo farbu.Hrniec som stiahla z ohňa a pridala som mletú sladkú papriku, mleté čierne korenie, soľ. Keby dnes neprišla vnučka, pridala by som aj feferónku.

    Hovädzí guláš (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Zamiešala som to.

    Hovädzí guláš (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    Pokrájala som jednu zelenú papriku a jednu kapiu na drobné kúsky, taktiež aj rajčiny. Pridala som ich do hrnca.

    Hovädzí guláš (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    Mäsa som podliala horúcim vývarom z obrezkov. Tlakový hrniec som zatvorila a varila som mäso asi 40 minút.

    Hovädzí guláš (fotorecept) - obrázok 12
  13. 13

    Kým sa mi mäso dusilo, očistila som si 5 zemiakov.

    Hovädzí guláš (fotorecept) - obrázok 13
  14. 14

    Jeden zemiak som nakrája na celkom maličké kocôčky, ostatné zemiaky na osminky. Pridala som ich k mäsu, ktoré už bolo mäkké. Takisto som pridala pretlačený cesnak.

    Hovädzí guláš (fotorecept) - obrázok 14
  15. 15

    Keď boli zemiaky uvarené, pridala som do gulášu majoránku. Guláš nebolo treba ničím zahusťovať.

    Hovädzí guláš (fotorecept) - obrázok 15
  16. 16

    Kto chcel, mohol si ku gulášu dať čerstvé pečivo, ešte horúce z rúry. Dobrú chuť.

    Hovädzí guláš (fotorecept) - obrázok 16

Diskusia k receptu

daguska
Robievam tiez v tlakovom hrnci a velmi podobne.U nás velmi oblúbené jedlo.
joel
absolútne nepochybujem, že bol výborný, ja lepší guľáš, ako z hov, nožiny som nejedol iba ak z diviaka, lebo ten je výnimočne chutný
kukulienka71
vyzerá výborne, hustý ako má byť:-) ochutenie tiež podľa môjho gusta. Takú fintu s podliatím vývaru z obrezkov som dosiaľ nepoznala. Ja neodrezávam, len počas dusenia podlejem vodou. Vnučka chodí na super papanice;-)
afataga
spravne na masti, ziadny olej a pod. tuky do gulasu nepatria a za bod 4 mas uz mna 100 bodov, ja jeden zemiak nastruham a tym sa to zahusti, tvoj gulas vyzera naozaj vydareny
babkamt
@daguska tlakový hrniec je môj veľký pomocník. Podstatne skracuje čas varenia.
@joel teší ma, že nepochybuješ o tom, že bol výborný. K divine sa neviem dostať, tak nám musí stačiť aj z hovädzieho mäsa.
babkamt
@kukulienka71 toto robil môj otec, že dal obrezky uvariť zvlášť a potom vývarom podlieval mäso. Je to taký obyčajný, ale dobrý guláš.
Ten tvoj druhý komentár asi písala tvoja dcérka:-) Neviem ho rozlúštiť:-)
@afataga je to taká malá finta na vylepšenie chuti jedla:-) Ďakujem za 100 bodov:-) V kuchyni na niektoré veci používam olej, no tiež si myslím, že sem pasuje práve masť, preto som ju aj použila.Ešte lepšie je zemiak nastrúhať. No na kuchynskej linke som bola rozložená so surovinami na prípravu gulášu a na stole zase s prípravou pečiva. Chcela som to stihnúť načas, aby bolo čerstvé pečivo ku gulášu.
kukulienka71
:-))) potvorka, učí sa rýchlo. Využila moment, keď som šla vybrať prádlo z práčky...ale pýtala som sa jej, vraj aj jej sa tvoj guláš páči!;-)
elalea
...chvalim,robim to podobne...zatial som ziadnu kritiku na moj neobdrzal,takze palec hore a * kolko chces....;-)
terinka55
Super si navarila. Robím podobne, ale neorezávam šľachy a nevarím ich zvlášť. Tvoj guľáš vyzerá fajnovo.
babkamt
kukulienka71 plnohodnotne ťa dcérka zastúpila. Dnes sú malé deti veľmi šikovné:-) Aj ona sa chcela vyjadriť k receptu. Povedz jej, že jej ďakujem.
@elelea som rada, že rovnako pripravujeme guláš a tiež u nás doma ako aj u teba zatiaľ bez kritiky.
@margaretka28 s čerstvým pečivom práve vytiahnutým z rúry sme si pochutili.
babkamt
@terinka55 ďakujem za pochvalu. Ja mäso obrežem, lebo tie časti by mi vadili v jedle. Uvarené obrezky putovali nášmu psíkovi Badymu. Preto som to nesolila.
havino
@babkamt , takýto, to je on, u nás aj chilli, aj štipku viac majoránky, v piatok bude, som doma a kváskový chlebík k nemu, už mám mesiac naň chuť a zahusťujem strúhaným zemiakom

som sa pousmiala aj nad malou @kukulienkou , aký komentár pridala malá varecháčka, aj mne tak už prišli sms tohto znenia od kámošiek s takými malými vrtulkami, ako je ona a dokonca aj malý geri, na profilovke ked mi pochodil po klávesnici čo mám na kolenách a odoslal :-) učenlivé to je, rad radom :-)
radost
@havino
ja ťa tak rada čítam..tvoje písmenká sú nabité láskou..človečinou..:-)
@babkamt
gulášik výborný..tiež plus čili..majoránka naša-to je iná chuť a sila..
veľmi dobre si na tej masti navarila..a cesnaku veľa..
my sme dojedli hovädzie nakyslo..tiež tu z VARECHY..
ešteže vás-šikuľky-mám..:-)
svedka
Krasny gulasik,robim takisto,len papriku cerstvu davam zasadne zelenu,lepsie chuti,neviem preco :))
jarunka
Gulasik sme mali vcera na navsteve s knedlou, tam neboli zemiaky, ja ked davam zemiaky, tak k tomu mame slane pecivo alebo chlebik ako ty. Dobry napad s tymi odrezkami, ja ich zamrazim a mam na ine pouzitie :-)
viera1
Ja orezávam,ale vložím to späť do hrnca a potom vyberiem.Guláš je taký hutnejší a po vychladnutí má konzistenciu želatíny.Je to dobré na kĺby.Inak toto,čo máš vyfotené,predpokladám,že je to mäso z Írska,v tescu mäso nekupujem,teraz ma zaujalo,lebo svetlučké (mladé) a dusila som ho v tlakovom hrnci len 30min.Nevydržala som s nervami,zhodnotila som to,že pri tej farbe sa to musí udusiť skôr a tak aj bolo.A dávam zároveň s mäsom aj zemiaky,nerozvaria sa.Guláš sa mi komplet uvaril za 30min.,fajn rýchlovka.
babkamt
@havino s čerstvým chlebom to bude vynikajúce. Nečudujem sa, že sa nevieš dočkať piatka:-) Ten komentár od malej kukulienky bol milý. Ona len opakuje po mamine. Rastie nám nová malá kuchárôčka. Keď sa pomamí, tak sa máme na čo tešiť:-)
@pusta , @radost , @svedka poznáš to : akú mala, takú dala. Myslím papriku:-)
@jarunka tiež zvyknem obrezky dávať do mrazničky. Nerobila som knedľu, lebo sme mali sviečkovú s knedľou a nemám chuť jesť s každým jedlom knedľu. Preto som sa rozhodla pre zemiaky.

bobor1
Klasika je klasika , takto má vyzerať a chutiť pravý guláš.
A nie pridávať blbosti , ako rôznu koreňovú zeleninu a pod.
Najviac mi chutí varený vonku v kotlíku.
babkamt
@bobor1 guláš varený vonku v kotlíku má neopakovateľnú chuť. To s tebou súhlasím.Ďakujem za kladné hodnotenie tohto môjho.
eviana
@babkamt , nádherný gulášik... mňam... za tanier takého fajného by som teraz nie pol, ale hneď celé kráľovstvo dala... :) 5*
babkamt
@eviana si štedrá, keď za tanier gulášu ponúkaš hneď celé kráľovstvo:-) Ponúkla by som ťa zadarmo:-) Pekný deň ti prajem.
mesiar50
Ukazkovy a moc chutne vyzerajuci gulas.Spravila si mi chutky.
slice
výborný guláš. po všelijakých nezmysloch som sa tiež dopracoval k tomuto spôsobu. len odrezky z mäsa balím do gázy a nechávam vyvariť priamo v ňom. ale vyskúšam aj týmto spôsobom variť osamote a podlievať vyvárom z nich. vody asi nie je treba príliš veľa..
babkamt
@slice ty si výmyselník:-) Robíš to zjednodušene, že odrezky dávaš variť priamo do guláša. Ušetríš tým energiu:-) Tvoj zlepšovák nabudúce zrealizujem. Ďakujem, že si sa ozval.
niky38694
Zdravím prosím Vás ja som úplný amatér vo varení ale zaujal ma tento váš gulašik vyzerá veľmi chutne a keďže sa chystám na chatu chcela by som ho tam vyskusat urobiť :) len by som potrebovala trošku viac info :D pre kolko ludi ste varili? A kolko vody ste pridali? Mohla by som na miesto tej papriky, paradajky pridat lečo? Vopred dakujem :)
niky38694
Zdravím prosím Vás ja som úplný amatér vo varení ale zaujal ma tento váš gulašik vyzerá veľmi chutne a keďže sa chystám na chatu chcela by som ho tam vyskusat urobiť :) len by som potrebovala trošku viac info :D pre kolko ludi ste varili? A kolko vody ste pridali? Mohla by som na miesto tej papriky, paradajky pridat lečo? Vopred dakujem :)
babkamt
@niky38694 ja som ho varila pre štyri osoby. Pri dusení mäsa stačí podliať tak, aby bolo mäso zakryté. Ja som mäso dusila v tlakovom hrnci. Viac vody som dala až pri pridaní zemiakov. Pri varení v obyčajnom hrnci treba mäso občas premiešať a podlievať, do výšky mäsa, aby sa nepripálilo. Vody pri pridaní zemiakov dať asi liter. Kľudne môžete dať namiesto papriky a paradajky malé lečo. Dúfam, že sa podarí a bude chutiť. V sobotu syn na dvore varil guláš v koltlíku . Ja som robila len pomocné práce ako očistiť a nakrájať cibuľu:-)
bogin
Vyskúšam zajtra, manželka si objednala ☺️
yanchee
Toto skôr pripomína maďarský guláš, alebo kotlíkový guláš, kde sa dávajú zemiaky. Do originálneho guláša sa nedáva nič z toho, len mäso, korenie a cibuľa. Je sa s chlebom alebo s knedľou.
Avšak... všetky varianty sú dobré.. ale tá feferónka tam patrí.. Dávam "škorpióna" (Trinidad Scorpion Moruga) potom to má správnu silu. Vnučku treba trochu otužiť
bugout
@yanchee (11.6.2023 09:36)
Skús mi prosím vysvetliť čo je to "originálny guláš" ktorý spomínaš a prečo by mal byť "originálny".