Hovädzí chvost à la perkelt (fotorecept)

Autor receptu: sracz

Kto z Vás, bez rozdielu veku (bez urážky, prosím) i pohlavia, nemôže piť správne vychladenú a dobre orosenú „Plzeň 12°“, iba tak na „čisto“, nech skúsi tento rcp! „Finále“ hovädzej chrbtice pripravené ako perkelt, je lahôdka, lepiaca prsty i pery, ale obšťastňujúca jazyk a „bruško“! Tak ich tým najslastnejším spôsobom nastaví na lekármi, zvlášť z odboru gastrológie, odporúčané slastné zapitie „horkastým, zlatým to, mokom“! Najväčší problém je nákup základnej ingredencie, ale príprava je prostá!

4 - 6
porcie
12 - 15 minút
príprava
150 - 180 minút
tepelná úprava

Suroviny

Postup

  1. hovädzí chvost (oxtail) som si nechal rozrezať už pri nákupe a pred tepelnou úpravou som ho „nepredkoreňoval“; veľkú cibuľu, tentoraz červenú, som na veľkých „slzičkách“ postrúhal priamo do hrnca.
  2. pridal ku nej olej, masť a krátko do „sklovita“ podusil; na priehľadnú cibuľu som uložil „valčeky“ chvosta,
  3. v priebehu 12÷15´ ich nechal zatiahnúť, posypal ich na drobno nakrájanými paradajkami a paprikou (aj s mäkkou časťou jadrovníka) a pretlačenými strúčikami cesnaku
  4. po ďalších 12÷15´dostali „šanciu“ aj koreniny (PL sladkej mletej papriky, mokka lyžička {ML} klobásovo-gulášovovej zmesi pána Andreja Urblíka, po KL čerstvo mletej borievky (jalovca) a čierneho korenia, po zarovnanej PL korenia na hovädzie mäso „Szeged“ a soli); všetko som opatrne premiešal a nechal 33´ podusiť
  5. takto „zladené“ chute jednotlivých ingrediencií som „korunoval“ ~ ¾ litrom (aby zakryl mäso) hovädzieho vývaru, ale nič by sa nestalo, keby som bol použil horúcu vodu, nechal prevrieť, zdroj tepla nastavil na režim „buľkokotanie“ (1. z 10°_vého kotúča) a už v zakrytom hrnci nechal skoro 3 hodiny (ako pri hovädzej polievke) dusiť, až už sa mäso dalo ľahko oddeľovať od kostí
  6. podával som, ozdobené zelerovou vňaťou, s klasicky pripraveným orzom (slovenskou ryžou), ale prudko jedlé je to aj posypané čerstvo postrúhaným chrenom, prikusované domácim chlebíkom; s mojim krajším i lepším JA sme sa sestersko_bratsky podelili o tretinku „zes Plzně“; ako by povedali naši okolo malebnej Sniny: „no šo Vam budu lyčyty, bars fajne, šak poprobujte“!