Hortobagy palacinky fotorecept

alexdidi - fotkaalexdidi, 31. januára 2011
Hortobagy palacinky (fotorecept)
Foto: alexdidi

Recept trochu náročný na prípravu, ale kto obľubuje maďarskú kuchyňu, neoľutuje tú námahu. Výsledok je neskutočne dobrý. Lahodné, šťavnaté, mierne pikantné mäsové palacinky......

4
porcie
60 minút
príprava
30 minút
na 180 °C

Suroviny

8-10 ks
500-750 g
3 ks
1 ČL
1 ČL
1 ČL
1 ČL
1 PL
1 ČL
OMÁČKA:
250 ml
2 PL




Postup

  1. 1

    Pripravíme si palacinky obvyklým spôsobom. Ja som potrebovala 400ml mlieka, 2 vajíčka, štipku soli, 50ml oleja a 10PL hladkej múky. Vyšľaháme cestíčko, necháme odpočívať 30 minút a potom upečieme 8 väčších palaciniek.

    Hortobagy palacinky (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Cibule pokrájame nadrobno, máso na kocky. Na olivovom oleji orestujeme cibuľu, pridáme mäso, všetky ostatné prísady a spolu prudko opečieme, kým mäso nezbelie.

    Hortobagy palacinky (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Zalejeme horúcou vodou, aby mäso bolo prikryté a dusíme 45 minút.

    Hortobagy palacinky (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Potom mäso scedíme a necháme trochu vychladnúť. precedený výpek si odložíme.

    Hortobagy palacinky (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Scedené mäso pomelieme.

    Hortobagy palacinky (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Zomleté mäso premiešame s časťou výpeku a máme plnku.

    Hortobagy palacinky (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Mäsovou náplňou potierame a stáčame palacinky.

    Hortobagy palacinky (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Stočené palacinky ukladáme do zapekacej misy.

    Hortobagy palacinky (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Kyslú smotanu rozhabarkujeme s múkou, pridáme ešte podľa chuti štipľavú papriku, vlejeme do výpeku...

    Hortobagy palacinky (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    ....a vymiešame na hladkú omáčku.

    Hortobagy palacinky (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    Palacinky v zapekacej mise zalejeme omáčkou.

    Hortobagy palacinky (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    Dáme zapiecť do vyhriatej rúry.

    Hortobagy palacinky (fotorecept) - obrázok 12

Diskusia k receptu

bambitka
Takto robim aj ja,ale z mleteho masa.Je to rychlejsie hotove a menej spinaveho riadu:-)
alexdidi
@bambitka ,rýchlejšie určite, ale aj chuť je iná....toto je podľa originálneho receptu...preto som aj uviedla, že je náročný na prípravu...
danculka
Takto sa to má,je to celkom iná chuť,ako z mletého mäska,recept je preto recept...dík...
dajanca
palacinky v takejto podobe som ešte nejedla... vyzerajú lákavo
cica2
tak takéto palacinky som tiež ešte nejedla, krásny receptík, lákavý!
janazjarku
@alexdidi tak ja som veru tieto palacinky jedla v Budapešti v hoteli Olympia no namiesto bravčového mäsa použili kuracie mäso a bolo to naozaj veľmi, veľmi dobré :-)
alexdidi
@janazjarku viem, že sa robia aj z kuracieho mäsa, ale ja som ešte nerobila, takže neviem porovnať....nám tieto chutia, tak som ich robila už viackrát, nabudúce určite vyskúšam aj s kuracím...veď musia byť tiež výborné...
vavan
takto je supermňamka už som ich robila ale strašne dávno.Ďakujem za pripomenutie.
pamacka
tak toto spravím priatelovi a poriadne pikantné:)on takéto jedla môže
dublinka
Mňamm... mám ich rada, Väčšinou ich robím vtedy, keď mi zostane z kuracieho perkeltu (alebo si už vedome uvarím perkeltu viacej), tak potom zo zvyšku budú hortobágyske palacinky.
ketty3811
tak tieto palacinky sa už chystám urobiť už dlho,ale stále som sa neodhodlalla.Musím sa polepšiť.:-)
kozima
Tak toto može naozaj vyborne chutit.Parada urobim to vyzera to naozaj dobre,mnam........ukladam.
piczur
ukladám do KK, už teraz mi tečú slinky, v sobotu príde švagor, robím takéto palacinky, určite ešte ani on ich nejedol. ďakujem.
jozka2
a ja zase ich plnim hubamy lepsie povedane udusenymi rydzikmi s upecenou cerstvou klobaskou.
vymyselnik
Ja osobne som tieto palacinky jedol v Segedine. Tam boli plnené mäsom z slepačieho pörkeltu, ale výborne môžu byt aj tieto plnené bravčovým pörkeltom. Niekdo ich plní aj telacím. Velmi dobre sú ked sa mäso nepomelie, ale nožom poseká na mänšie kúsky, alebo jedna tretina sa pomelie a ostatne mäso sa pomelie, dochutí omáčkou a dobre premieša. Ovšem ešte sa dochutí. Inak recept sa mi velmi páči.
katka78
@alexdidi ďakujem pekne za recept, toto chutné jedlo som vyskúšala asi pred mesiacom, moja fotka nie je práve ukážková, ale palacinky boli vy-ni-ka-jú-ce! Maj sa pekne :-)


1x radost
janikbj
U nás idú palacinky hlavne na slano a toto je fakt super. Mala som v chladničke dusené mäso, ktoré mi zvýšilo od kelového prívarku a natrafila som na tento recept, takže obed jasný. Výborné a odporúčam ďalej. Ďakujem za recept :*




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia