Holubky - slovenský eintopf (fotorecept)

Autor receptu: alexdidi

Toto jedlo sa pripravuje hlavne na východe Slovenska,ale aj v Poľsku,Maďarsku,Bulharsku,Rusku,Ukrajine...pod vlastnými názvami,ako golubce,plnený kapustný list,sarma...vždy s typickými receptami pre danú krajinu alebo región a vždy považovaný za národné jedlo.Ja vám predkladám tú našu verziu s kyslou kapustou(najlepšie z vlastného súdka).Príprava holubkov trvá trochu dlhšie,ale výsledok stojí za to.Je to vynikajúce jedlo,to mi verte.

6-8
porcií
60 minút
príprava
60-90 minút
tepelná úprava

Suroviny

Postup

  1. Najprv si pripravíme náplň.Mäso kupujem u mäsiara,kde mi ho aj pomelú,ale môžeme si ho pomlieť alebo kúpiť mleté.Zmiešame teda mäso bravčové aj hovädzie,ryžu,ktorú sme premyli,vajce,pokrájanú cibulku a cesnak(najlepšie opražené na lyžici masti),soľ,mleté čierne korenie,drvenú rascu.Ryžu používam surovú a v malom množstve,aby holubky boli viac mäsové a ryža nerozvarená.
  2. Všetko dobre premiešame,zakryjeme a necháme odležať v chladničke(kým si pripravíme kapustné listy),aby sa všetky ingrediencie dobre prepojili.
  3. Z hlávkove kapusty odstránime vrchné listy,vyrežeme hlúbik a dáme variť do slanej vody.Postupne pomocou dvoch vidličiek odoberáme listy,ktoré necháme odkvapkať. Používam radšej dve menšie kapusty,ako jednu veľkú,pretože holubky majú byť maličké,takmer ako jednohubky.Je to síce piplačka,ale musí to tak byť na dosiahnutie tej správnej chuti.
  4. Z obvarených listov zrežeme hrubšiu čať listu(od hlúbika),aby sa nám dali dobre stáčať.Pripravené kapustné listy na plnenie.
  5. List si položíme na dlaň ľavej ruky,položíme trochu plnky,okraje prehneme na plnku a stočíme.
  6. Dno hrnca alebo pekáča vyložíme časťou kyslej kapusty,odrezkami z listov hlávkovej kapusty,pokrájanej cibule a cesnaku.Osolíme,okoreníme,posypeme celou rascou a pridáme aj bobkový list.Ja používam oválny liatinový pekáč,lebo mám oválnu platňu na šporáku a dobre sa mi do neho holubky ukladajú,ale môžeme použiť akýkoľvek hrniec s väčším priemerom.
  7. Na tento podklad ukladáme do kruhu naše malé holubky-jednohubky,tesne vedľa seba.
  8. Prikryjeme znovu vrstvou kapusty,rovnakou ako bola na dne pekáča,opäť vrstva holubkov,kapusty...opakujeme tieto vrstvy.Mne vyšli iba dve vrstvy holubkov a tri vrstvy kapusty,keďže mám dosť veľký pekáč.Poslednú vrstvu tvorí kapusta.
  9. Podlejeme vodou v ktorej sa obvarovali listy asi do 3/4 hrnca,zakryjeme pokrievkou a po zovretí varíme na miernom ohni 1 - 1 1/2 hodiny.
  10. Po tomto čase môžeme podávať.Najlepšie chutia poliate masťou s opraženou cibuľkou a prípadne kúskom chleba.Úplne najlepšie sú na druhý, tretí deň,ale výborne chutia aj studené.
  11. P.S. Blížia sa Vianoce a u nás tieto holubky nesmeli nikdy chýbať na Štedrý večer, ale až po polnoci.My totiž mäso na Štedrý deň nejeme(žiadna kapustnica s klobásou) a tak mamka vždy pripravila veľký hrniec holubkov, aby sme mali čo zajesť po návrate z Polnočnej omše.A túto tradíciu stále dodržiavame.