Hokkaidovo-zemiakové pyré

Autor receptu: irenaw

Výborné, jednoduché, rýchle.

15 minút
príprava
15 minút
tepelná úprava

Suroviny

Postup

  1. Použila som veľkú tekvicu a 3 stredne veľké zemiaky. Tekvicu dobre kefkou umyjeme. Odkrojíme prípadné vady na kráse a stopku. Prekrojíme a vyberieme stred.
  2. Vydlabanú dužinu dáme do menšieho hrnca spolu s trochou soli a celým čiernym korením. Zalejeme trochou vody, len aby bola dužina ponorená. Varíme 10-15 minút do sklovita, až sa začne tekvica rozvárať.
  3. Kým sa varí vývar, ošúpeme zemiaky a cesnak. Zemiaky pokrájame na kocky a dáme naspodok hrnca, pridáme posekaný cesnak, trochu soli a kurkumu. Navrch prídu kocky hokaida. K zelenine precedíme hotový vývar z hokaidovej dužiny (mala som asi 3,5 dl). Malo by to vyzerať tak, že zemiaky ležia vo vývare spolu s cesnakom a hokaido pekne zmäkne v pare. Môžete použiť aj tlakový hrniec, potom to už bude ultra-rýchlovka :-).
  4. Zatiaľ si opečieme cibuľu pokrájanú na kolieska. Rozložíme na kuchynskú utierku, aby stiekol prebytočný tuk. Nasucho opražíme semiačka (alebo aj nie, ak sa vám nechce).
  5. Ak máte pocit, že je v zelenine veľa tekutiny, časť odlejte ešte pred mixovaním. Radšej prilievať naspäť, ako mať namiesto pyré polievku ;-). Pridáme maslo a rozmixujeme. Môžete spraviť pyré celkom hladké, alebo nechať malé kúsky. Prisolíme podľa chuti. Niekedy na záver vmiešam čili papričku posekanú na drobno. Ozdobíme podľa chuti. Napríklad opečenou cibuľou, semiačkami, tekvicovým olejom.
  6. Podávame ako prílohu, alebo hlavný chod.