Foto: irenaw
Výborné, jednoduché, rýchle.
príprava
tepelná úprava
Suroviny
1 ks |
|
2-3 ks |
|
1/2 čl |
|
5 ks |
|
podľa chuti |
|
2-3 strúčiky |
|
2 PL |
|
na ozdobu: | |
1 ks |
|
3 PL |
|
podľa chuti |
|
podľa chuti |
|
alebo: | |
1-2 ks |
|
Postup
-
1
Použila som veľkú tekvicu a 3 stredne veľké zemiaky. Tekvicu dobre kefkou umyjeme. Odkrojíme prípadné vady na kráse a stopku. Prekrojíme a vyberieme stred.
- 2
Vydlabanú dužinu dáme do menšieho hrnca spolu s trochou soli a celým čiernym korením. Zalejeme trochou vody, len aby bola dužina ponorená. Varíme 10-15 minút do sklovita, až sa začne tekvica rozvárať.
- 3
Kým sa varí vývar, ošúpeme zemiaky a cesnak. Zemiaky pokrájame na kocky a dáme naspodok hrnca, pridáme posekaný cesnak, trochu soli a kurkumu. Navrch prídu kocky hokaida. K zelenine precedíme hotový vývar z hokaidovej dužiny (mala som asi 3,5 dl). Malo by to vyzerať tak, že zemiaky ležia vo vývare spolu s cesnakom a hokaido pekne zmäkne v pare. Môžete použiť aj tlakový hrniec, potom to už bude ultra-rýchlovka :-).
- 4
Zatiaľ si opečieme cibuľu pokrájanú na kolieska. Rozložíme na kuchynskú utierku, aby stiekol prebytočný tuk. Nasucho opražíme semiačka (alebo aj nie, ak sa vám nechce).
- 5
Ak máte pocit, že je v zelenine veľa tekutiny, časť odlejte ešte pred mixovaním. Radšej prilievať naspäť, ako mať namiesto pyré polievku ;-). Pridáme maslo a rozmixujeme. Môžete spraviť pyré celkom hladké, alebo nechať malé kúsky. Prisolíme podľa chuti. Niekedy na záver vmiešam čili papričku posekanú na drobno. Ozdobíme podľa chuti. Napríklad opečenou cibuľou, semiačkami, tekvicovým olejom.
- 6
Podávame ako prílohu, alebo hlavný chod.
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Diskusia k receptu