Hamburger a fašírka

Autor receptu: mesiar50

Hamburger je vlastne z mletého masa aké sa používa aj pri výrobe fašírok.Takže dnes si vyhotovíme takpovediac z jedného dva.

Suroviny

Postup

  1. Začneme hádam s prípravou cesta na žemľu.Postupujeme prosím takto: Preosiate múky premiešame zo suchým droždím,vlažným mliekom,vlažnou vodou,soľou a cukrom.Ja som sa stým akože veľmi nehral.Z mixérom s hnietacími hákmi som si cesto vymiesil.Trvalo mi to sotva štyri minúty.Cesto zľahka poprášime múkou ,zakryjeme utierkou a dáme ho kysnúť
  2. Cesto nám nakysne zhruba za 45 min.
  3. Ďalej si spravíme dlhšiu knedľu z ktorej si budeme odkrajovať hrubsie pasiky a potom z toho kúska cesta si vyformujeme cesto na žemle.
  4. Takže sme si spravili takéto buchtičky ako to vidieť aj na obr.4.Ja som ich trochu narezal nožom a posypal som ich celou rascou.Buchtičky som natrel mierne slanou vodou a dal som ich piecť na 180 C 30-35 minút.Rúru som si nepredhrieval.Na spodok rury som umiestnil nadobu s teplou vodou,aby sa mi v rure vytvorila para.
  5. Žemle som po upečení potrel studenou vodou a zakryl som ich utierkou.
  6. Nech sa vám páči žemľa v priereze.
  7. Pokračujeme prípravou masa na fašírky resp.hamburger.Keď som pracoval v masovýrobe tak sme ho robievali kombináciou bravčového a hovadzieho masa.Dnes si ho pripravíme,len z bravčového masa.Samozrejme možete použiť maso podľa vašej chuti a uváženia.Či to bude hovadzie,baranie,kuracie,bravčové resp.mix bravčový s hovadzím vlastne záleží už,len na vás.Raz som miešal klobásky a hamburger pre jedného turka.Keďže moslimovia nekonzumujú bravčové tak tie klobásky a hamburger pozostával iba z hovadzieho masa,loja z boku a miesto cesnaku sme pridávali smaženú cibuľu.Takže najprv si usmažíme cibuľu.Keď bude sklovitá tak k nej pridáme posekanú petrežlenovú vňať a ešte trocha posmažíme.
  8. Na pomleté maso aplikujem koreniny a ostatné pomocné suroviny.
  9. Maso hnietime mixérom s hákmi zhruba asi 3 minúty.Takto vyhnietené maso bude pri smažení súdržné.Keďže sme do diela nepridávali vajíčka a ani spojivo resp.prát tak je zmes istená zemiakovým škrobom.
  10. Ďalej si spravíme gule z masa a dlaňou ich zvrchu zľahka potlačíme aby sme maso na fašírky akože sformovali.Potom ich povaľkáme v strúhanke.
  11. Maso na hambrger si spravíme podobne ako maso na fašírky iba s tým rozdielom,že ich plochou stranou noža potlačením sformujeme na tenšie placky a neobalime ich v struhanke.Placky masa smažíme na rozpálenej masti,masle či oleji do zlatohnedej farby.
  12. Fašírky si tiež posmažíme do zlatohneda.
  13. Hamburger a fašírky uložíme do nádoby vystlanej servítkou. Prajem vám dobrú chuť.