Halušky z cukety; mleté mäso v paradajkovej omáčke s cuketovými šupkami
Foto: mariamka
Cuk-cuk-cuketa,, čo vymyslieť, aby sa nám neprejedla .. Urobila som halušky z rozmixovanej cukety, múky, cesnaku a bazalky a k tomu dusené mleté mäso Zobraziť celý popisCuk-cuk-cuketa,, čo vymyslieť, aby sa nám neprejedla .. Urobila som halušky z rozmixovanej cukety, múky, cesnaku a bazalky a k tomu dusené mleté mäso v paradajkovej omáčke s cuketovými šupkami, cuketa bola mladá, tak nech nič nevyjde nazmar. Halušky sú mäkké, chutné, takmer na nerozoznanie od zemiakových, môžete ich podávať k mäsu, alebo samotné so syrom, tvarohom, bryndzou, cibuľou, slaninkou, ako chcete.
Suroviny
Halušky: | |
1 ks |
|
3 strúčik |
|
1 ks |
|
|
|
|
|
podľa potreby |
|
|
|
Omáčka z mletého mäsa: | |
300-400 g |
|
4 PL |
|
1 ks |
|
3 strúčik |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
1 ks |
|
|
|
alebo olej |
|
Postup
-
1
Ako prvé som dala robiť mäso. Na bravčovú masť som dala speniť cibuľu a cesnak. Po chvíľke pridáme mleté mäso a restujeme, kým sa zatiahne. Pridáme pretlak, soľ, korenie, oregano, chilli, ja som aj trochu podliala vodou a zakryté necháme dusiť. Mleté mäso je rýchlo hotové 15-20 minút, navyše, nebolo ho veľa.
-
2
Asi v polovici pridáme pokrájané cuketové šupky. Napadlo ma to, keď som si spomenula na Imreho Bindiča, tiež ich v nejakom jedle použil a keď sú mladé, tak prečo nie.
-
3
Dodusíme domäkka, vlastne mne šupky ostali trochu na skus a je to tak chutnejšie. Na záver ešte dosolíme, dokoreníme ak treba a pridáme čerstvú pokrájanú bazalku. Hotovo.
-
4
Hneď, ako som dala robiť mäso, som začala robiť halušky, aby som to mala naraz hotové. Mala som takúto malú mladú cuketu. Šupky pôjdu do mäsa.
-
5
Postrúhame najemno alebo rozmixujeme, ja som si v mixéri pomohla aj troškou vody. Pridáme vajce, pretlačený cesnak, soľ, korenie.
-
6
Pridáme hladkú múku a zľahka miešame, aby nám vzniklo cesto konzistenciou ako haluškové. Niečo medzi prílohovými haluškami a zemiakovými. Na záver jemne vmiešame nadrobno nasekanú bazalku. Môžete ho aj ochutnať a podľa potreby dosoliť.
-
7
Hotové cesto. Medzitým sa už začala variť voda.
-
8
Do posolenej variacej vody hádžeme malé halušky, spôsobom, ako ste zvyknutí. Premiešame odspodu, aby sa neprichytili. Sú hotové veľmi rýchlo, 2-3 minútky.
-
9
Najprv som uvažovala, že ich pridám rovno k mäsu, do omáčky, ale nakoľko sú veľmi jemnej konzistencie, mala som obavy, aby z toho nebola kaša. A že ešte sa možno budú dať využiť aj na iný spôsob. Vybrala som ich teda bez oplachovania do kastrólika a iba preliala olivovým olejom. Naozaj sa dajú jesť samotné :)
-
10
No a servírovanie už vidíte hore. Neuveriteľné, čo sa z tej cukety dá stvoriť, doslova univerzálna zelenina. Toto cuketovo-necuketové jedlo vám zaručene zje každý anti-cuketár :)
naozaj su chutne, na pripravu jednoduchsie ako zemiakove a zas chutnejsie ako mukove, a daju sa kombinovat na x sposobov, napriklad aj ako gnocchi s roznymi omackami, a bazalku mozete nahradit bylinkami podla vasich moznosti.. alebo aj vynechat, budem rada ak vyskusate, a kto skusi, nech napise :)))
krásny recept.
zvlast @vegetariankjana za uzasnu rychlu reakciu, co sa tyka uvarenia, aj novych kombinacii a podavania, presne je to tak, cuketa znesie vsetko ako napisala inde @iren ze natiahne na seba vsetky ine dobre chute a to nam vyhovuje ako sa jej zbavit :)
@vegetariankajana dakujem krasne za vyskusanie, tie kombinacie si vymyslela uzasne, stale sa ucime :) ja som bola nedockava, hned po prichode z prace som ich isla skontrolovat, ci budu ako beton, ale opak je pravdou, nezlepene, makucke, chutne, a to boli iba take hole a studene..
skusajte a vymyslajte nove kombinacie, budem rada za kazdy ohlas :))
doma si??halooo!! toto ma dostalooo!!
halušky sú uvarené-ocenené-vdaka varecháčskej šikožene..tým myslím teba..kdežeee-nie seba..!!
ako som ich?takto: nastrúhala som cukiňu aj so šupkou na jemnom strúhadle-kde zemiaky strúhavam na placky..múku kombinujem: hladká-polo-hrubá..asi v pomere 3:2:1...cesnak-jasné..soľ..korenie..kedže krmim chlapov-osmažená slaninka s cesnakovým bôčkom-a fertig..budú sa opakovať-bo cukiniam pánbožko žehná..hoc je sucho-žijú..rodia..taaak to voniaaa!!:-)
a mäsko zasa nabudúce..
vdaka-žieňa súce...
taku radost si mi urobila a usmev na tvari vycarila,
ja som len namet hodila do placu a ty uvaris taku paradu :)
a krasne vtipne ti to rymuje, az sa hanbim za tie chvaly chvalive..
este fotku by to chcelo, nech aj ocko by sa potesilo :))
smutná správa:na pridanie foto-to som ľavá!!! :-(
ja si radšej pridám dupľu na tanier-nuž tak je to-to mi ver..
ani kuchyňu pre náročné oko upratanú nemám..tak ja si ten výtvor pre svoje len oko nechám..
ale raz..možno..:-)))
veselý deň!!
kamarátka milá-s haluškami je báječná pri ich jedení chvíľa..raz špenátové..potom cukiňové..raz-dva hotové..takejto som mienky:tieto halušky sú pre lenivé žienky..chuť za okamih..:-)..teda pre mňa..nieže ty!!!to ja miesto dlhého varenia mám radšej s tatkom kávičkové klebety!!
radostný deň!!
čo to držíš? že dietu? jaj-ty chceš byť k svetu..!!daj jej krídla-pošli sem-ja tiež takú potrebujem..ale jak to bolí-to mi nie je kvôli..ale ak to chutí-bude mi pochuti..
dobrý deň..všem..:-)
a tiez ostatnym @danda 3 @lyduss cuketam zdar! :)
Pivonka, zdravím :) čo sa týka konzistencie cesta, skôr mám skúsenosť, že patizón je suchší a prijme menej múky,, mám také pravidlo, v haluškovom (zemiakovom, cuketovom) ceste musí "vareška stáť", vtedy by sa nemalo rozvárať. Ale hlavne, že si si poradila, Ďakujem pekne za vyskúšanie aj milú odozvu. Dnes aj tie cukety štrajkujú, a koľko ich bývalo voľakedy.