Halušky z cukety; mleté mäso v paradajkovej omáčke s cuketovými šupkami

mariamka - fotkamariamka, 23. júla 2013
Halušky z cukety; mleté mäso v paradajkovej omáčke s cuketovými šupkami
Foto: mariamka

Cuk-cuk-cuketa,, čo vymyslieť, aby sa nám neprejedla .. Urobila som halušky z rozmixovanej cukety, múky, cesnaku a bazalky a k tomu dusené mleté mäso Zobraziť celý popisCuk-cuk-cuketa,, čo vymyslieť, aby sa nám neprejedla .. Urobila som halušky z rozmixovanej cukety, múky, cesnaku a bazalky a k tomu dusené mleté mäso v paradajkovej omáčke s cuketovými šupkami, cuketa bola mladá, tak nech nič nevyjde nazmar. Halušky sú mäkké, chutné, takmer na nerozoznanie od zemiakových, môžete ich podávať k mäsu, alebo samotné so syrom, tvarohom, bryndzou, cibuľou, slaninkou, ako chcete.

Suroviny

Halušky:
1 ks
3 strúčik
1 ks
podľa potreby
Omáčka z mletého mäsa:
300-400 g
4 PL
1 ks
3 strúčik
1 ks
 alebo olej




Postup

  1. 1

    Ako prvé som dala robiť mäso. Na bravčovú masť som dala speniť cibuľu a cesnak. Po chvíľke pridáme mleté mäso a restujeme, kým sa zatiahne. Pridáme pretlak, soľ, korenie, oregano, chilli, ja som aj trochu podliala vodou a zakryté necháme dusiť. Mleté mäso je rýchlo hotové 15-20 minút, navyše, nebolo ho veľa.

    Halušky z cukety; mleté mäso v paradajkovej omáčke s cuketovými šupkami - obrázok 1
  2. 2

    Asi v polovici pridáme pokrájané cuketové šupky. Napadlo ma to, keď som si spomenula na Imreho Bindiča, tiež ich v nejakom jedle použil a keď sú mladé, tak prečo nie.

    Halušky z cukety; mleté mäso v paradajkovej omáčke s cuketovými šupkami - obrázok 2
  3. 3

    Dodusíme domäkka, vlastne mne šupky ostali trochu na skus a je to tak chutnejšie. Na záver ešte dosolíme, dokoreníme ak treba a pridáme čerstvú pokrájanú bazalku. Hotovo.

    Halušky z cukety; mleté mäso v paradajkovej omáčke s cuketovými šupkami - obrázok 3
  4. 4

    Hneď, ako som dala robiť mäso, som začala robiť halušky, aby som to mala naraz hotové. Mala som takúto malú mladú cuketu. Šupky pôjdu do mäsa.

    Halušky z cukety; mleté mäso v paradajkovej omáčke s cuketovými šupkami - obrázok 4
  5. 5

    Postrúhame najemno alebo rozmixujeme, ja som si v mixéri pomohla aj troškou vody. Pridáme vajce, pretlačený cesnak, soľ, korenie.

    Halušky z cukety; mleté mäso v paradajkovej omáčke s cuketovými šupkami - obrázok 5
  6. 6

    Pridáme hladkú múku a zľahka miešame, aby nám vzniklo cesto konzistenciou ako haluškové. Niečo medzi prílohovými haluškami a zemiakovými. Na záver jemne vmiešame nadrobno nasekanú bazalku. Môžete ho aj ochutnať a podľa potreby dosoliť.

    Halušky z cukety; mleté mäso v paradajkovej omáčke s cuketovými šupkami - obrázok 6
  7. 7

    Hotové cesto. Medzitým sa už začala variť voda.

    Halušky z cukety; mleté mäso v paradajkovej omáčke s cuketovými šupkami - obrázok 7
  8. 8

    Do posolenej variacej vody hádžeme malé halušky, spôsobom, ako ste zvyknutí. Premiešame odspodu, aby sa neprichytili. Sú hotové veľmi rýchlo, 2-3 minútky.

    Halušky z cukety; mleté mäso v paradajkovej omáčke s cuketovými šupkami - obrázok 8
  9. 9

    Najprv som uvažovala, že ich pridám rovno k mäsu, do omáčky, ale nakoľko sú veľmi jemnej konzistencie, mala som obavy, aby z toho nebola kaša. A že ešte sa možno budú dať využiť aj na iný spôsob. Vybrala som ich teda bez oplachovania do kastrólika a iba preliala olivovým olejom. Naozaj sa dajú jesť samotné :)

    Halušky z cukety; mleté mäso v paradajkovej omáčke s cuketovými šupkami - obrázok 9
  10. 10

    No a servírovanie už vidíte hore. Neuveriteľné, čo sa z tej cukety dá stvoriť, doslova univerzálna zelenina. Toto cuketovo-necuketové jedlo vám zaručene zje každý anti-cuketár :)

    Halušky z cukety; mleté mäso v paradajkovej omáčke s cuketovými šupkami - obrázok 10

Diskusia k receptu

mariana33
vyzerá to super...fakt je tam podoba...tie halušky určite otestujem....
izabella929
krásne a chutné jedlo.-) robievam halušky z cukety a sú ľahučké a mne chutia lepšie, ako zo zemiakov..ale robila som ich vždy s tvarohom, alebo kapustou...vyskúšam aj s mäskom...
kika1212
to môže byť fajné, paradajkové mám rada, a halušky s cukety, nó dobre si to skombinovala -)
irenaw
ty výmysleníčka, teraz si ma dostala, 5* :-)
martamm
Cez víkend skúsim tieto halušky, malá zmena neuškodí :)
staja
Cuketkám sa u mňa darí, vyskúšam aj túto kombináciu. Tie halušky sa mi veľmi páčia. Výborný recept.
mariamka
dakujem vsetkym velmi pekne za mile komentare :)
naozaj su chutne, na pripravu jednoduchsie ako zemiakove a zas chutnejsie ako mukove, a daju sa kombinovat na x sposobov, napriklad aj ako gnocchi s roznymi omackami, a bazalku mozete nahradit bylinkami podla vasich moznosti.. alebo aj vynechat, budem rada ak vyskusate, a kto skusi, nech napise :)))
evusik
@mariamka tak toto je recept mesiaca :-) pre mňa určite... o cukety už u nás nemá skoro nikto záujem, rozdávam... môj muž pri slove cuketa už len očami prevracia, ale toto mu bude zaručene chutiť... veľmi pekný recept :-)
marianne
@evusik suseda mi vcera doniesla dve obrovske cukety zo zahradky,tak cast miniem na halusky...pekny recept
jerica
perfektné, halušky dnes spravím , ja samé a môjmu k tomu kuracie prsia na šťave :-) inšpirácia ako na zavolanie !!!
palokuchki
Velmi dobre si to vymyslela. Naozaj pekny recept. Cuketove halusky som este nerobila, ale teraz ich urcite vyskusam podla teba.
mariamka
velmi som rada za take mile ohlasy :) dakujem vsetkym :)) presne tak @tiginko , pisala som to v inom recepte, ze su skoro ako tie spenatove, chutou aj konzistenciou, mekucke, trosku cesnakove, taky mix vsetkych nasich oblubenych halusiek :)
pusta
@mariamka , si veľmi kreatívna, úžasne zladené a navzájom harmonizujúce chute.
krásny recept.
martina34
no super inšpirácia, halušky vylepším celozrnnou múkou a miesto mäsa dám si niečo "delené" napríklad kyslú kapustu, už sa teraz teším :)
afataga
mne sa zas viac paci ta omacka, ma taky stredomorsky smrnc, ja na halusky moc nie som, ale s cestovinami by bola super
lusinkab
halusky som este z cukety nerobila ale mam 2 v chladnicke tak asi vyskusam :-) moze to byt velmi dobre
matata1
Pre mňa je to novinka. Super nápad, určite vyskúšam!
vegetariankajana
tak a ja som uz aj vyskusala - mnam mnam mnam, mali sme dnes na obed, teda len halusky na sposob bryndzovych, ja som si ich posypala oprazenou cibulkou, udenym tofu a balkonovymi bylinkami, moj muzicek s pochutkovou smotanou a cibulkou so slaninou...vdaka za tento recept, pretoze je to uzasny objav pre mna
mariamka
@elixir to ja som ocarena :) tolkymi ohlasmi a chvalospevmi, hih, take "nic" a tolko milych slov, ste mili vsetci a ja si to velmi vazim a dakujem!!
zvlast @vegetariankjana za uzasnu rychlu reakciu, co sa tyka uvarenia, aj novych kombinacii a podavania, presne je to tak, cuketa znesie vsetko ako napisala inde @iren ze natiahne na seba vsetky ine dobre chute a to nam vyhovuje ako sa jej zbavit :)
@vegetariankajana dakujem krasne za vyskusanie, tie kombinacie si vymyslela uzasne, stale sa ucime :) ja som bola nedockava, hned po prichode z prace som ich isla skontrolovat, ci budu ako beton, ale opak je pravdou, nezlepene, makucke, chutne, a to boli iba take hole a studene..
skusajte a vymyslajte nove kombinacie, budem rada za kazdy ohlas :))
letisia
Super halušky. Určite vyskúšam, cuketu mám rada na rôzne spôsoby. Doteraz vyhrávali placky. Šupky z cukety, alebo tekvice som doteraz používala do praženice. Opiekla som cibuľu, na nej potom šupky pokrájané na malé kúsky a nakoniec pridala vajíčka. Pridať ich do mäsa je výborný nápad. Ukladám a cez víkend varím podľa teba.
radost
@mariamka
doma si??halooo!! toto ma dostalooo!!
halušky sú uvarené-ocenené-vdaka varecháčskej šikožene..tým myslím teba..kdežeee-nie seba..!!
ako som ich?takto: nastrúhala som cukiňu aj so šupkou na jemnom strúhadle-kde zemiaky strúhavam na placky..múku kombinujem: hladká-polo-hrubá..asi v pomere 3:2:1...cesnak-jasné..soľ..korenie..kedže krmim chlapov-osmažená slaninka s cesnakovým bôčkom-a fertig..budú sa opakovať-bo cukiniam pánbožko žehná..hoc je sucho-žijú..rodia..taaak to voniaaa!!:-)
a mäsko zasa nabudúce..
vdaka-žieňa súce...
mariamka
@radost no mna tu picne :)) z tvojej basne vtipnej :))
taku radost si mi urobila a usmev na tvari vycarila,
ja som len namet hodila do placu a ty uvaris taku paradu :)
a krasne vtipne ti to rymuje, az sa hanbim za tie chvaly chvalive..
este fotku by to chcelo, nech aj ocko by sa potesilo :))
frezia68
Pridávam zaslúžené hviezdičky,lebo si taký dobrý výmyselník a zajtra to bude u nás na obed.Práve mám mleté mäso,aj cukety zvýšili z ratatouille a hoci som chcela niečo iné,bude podľa Teba.Ale ak halušky nebudú chutiť,prídem po hviezdičky :-)))
radost
@mariamka
smutná správa:na pridanie foto-to som ľavá!!! :-(
ja si radšej pridám dupľu na tanier-nuž tak je to-to mi ver..
ani kuchyňu pre náročné oko upratanú nemám..tak ja si ten výtvor pre svoje len oko nechám..
ale raz..možno..:-)))
veselý deň!!
radost
@frezia68
kamarátka milá-s haluškami je báječná pri ich jedení chvíľa..raz špenátové..potom cukiňové..raz-dva hotové..takejto som mienky:tieto halušky sú pre lenivé žienky..chuť za okamih..:-)..teda pre mňa..nieže ty!!!to ja miesto dlhého varenia mám radšej s tatkom kávičkové klebety!!
radostný deň!!
frezia68
@radost :Ďakujem za milé prianie radostného dňa :-) to sa vždy zíde a poteší.A ak si myslíš,že ja rada a dobre varím,vyvediem Ťa z omylu.Prečo mám remosku? Eintopf je rýchlovka a teraz hlásia nám horúčavy a to budeme piť a piť a ľahké polievky...nohy v lavóre,v ruke nanuk....a ešte tu sa drží diéta,to len na Varechu občas niečo "lepšie" pridám.....teda tak.
radost
@frezia68
čo to držíš? že dietu? jaj-ty chceš byť k svetu..!!daj jej krídla-pošli sem-ja tiež takú potrebujem..ale jak to bolí-to mi nie je kvôli..ale ak to chutí-bude mi pochuti..
dobrý deň..všem..:-)
danda3
Mariamka, tie halušky ma veľmi zaujali, a keďže mám cuketu, v najbližšej dobe vyskúšam, som veľmi zvedavá, ako chutia.♥
lyduss
vynikajúci nápad ako spotrebovať cuketky, ktorých už máme plnú špajzu a na záhradke rastú ďalšie. halušky určite niekedy skúsim ;-)
staja
Vyskúšala som tieto halušky a páčia sa mi, určite ich budem robiť aj v budúcnosti. Cesto treba len opatrne soliť, resp. vôbec a posoliť až hotové halušky.
mariamka
@staja som velmi rada, ze si skusila a dakujem aj za doporucenie so solou, je pravda, ze aj voda, v ktorej sa varia, je slana a dosolit sa vzdy da, opacne uz horsie :) su vdacne lebo su rychlo hotove a dlho zostanu makke, ak zostanu :)) spravicka ma potesila, dakujem :)
a tiez ostatnym @danda 3 @lyduss cuketam zdar! :)
havino
@mariamka zlatá, idem ti poďakovať za geniálny nápad, že si sa s ním tu podelila, za zdravé, odľahčené halušky. Normálne, úplne normálnej chuti. Až včera som postrehla odkaz na tvoje u @palokuchi , ( aj tam idem pochváliť), kedže som nemala cuketu, napadlo ma skúsim aj z tekvice, ale bielej. Čo je pre mňa najpodstatnejšie, je to, že manžel je dia, každý gram múky, obrazne napísané, musíme zarátať. V týchto haluškách je 280 g špaldovej múky a celá hmotnosť halušiek bola 770 g, schválne som ich vážila a aj pridanú múku. Z takého množstva múky by som toľko halušiek neurobila a pridanie zemiakov, tiež musíme zarátať. Veľmi sa mi páčia, odľahčené, zdravé pre diabetika, kľudne ich zaraď aj do dia. Pridala som dva cesnaky, ani tie netreba, už len podľa prílohy, kto akú má. Veľká vďaka ti za tvoje nápady. A solila som len vodu. Takže dievčatá a chlapci kludne aj z bielej tekvice ked nebude cuketa.


mariamka
@havino to je paradna spravicka, som nesmierne rada, ze si spokojna, take chvaly ani nezasluzim, oni sa chvalia same a to je dobre, nemam skusenost s dia varenim (chvalabohu) ale o to viac ma tesi, ze najdu aj taketo uplatnenie, krasne sa ti vydarili, vyzeraju ako poliate cokoladou, ale to bude asi nejake mesko na stave :) ja tiez bezne nahradzam cuketu tekvicou a opacne,, dakujem za spravu aj foto a prajem krasnu sobotu :)
havino
ja som nadšená a to hlavne za môjho polovičiaka, zaslúžiš si metál, pochvala je málo, ani nevieš ako sa človek teší, ked chlapovi,ako hora môžem naložiť o jednu žufaňu halušiek viac a nemusíme trpnuť či glukoza vyletí, či nie, paráda, naozaj zo srdca vdaka, sú to len halušky,ale ten pocit radosti a spokojnosti sa nedá popísať. Bežne mu aj do zemiakových placiek nastavujem tekvicou, ale halušky?? kde by mňa napadlo!!! no ešte že mám varechu. Topky veru ja nezapnem, len varechu a veru nie na darmo, vdaka varecháčkam, ako si ty.
mariamka
si mila az som v rozpakoch :) poznam ten pocit a radost ked sa jedlo podari a nase polovicky pradu blahom :) je to mozno prizemne ospevovat jedlo, ale treba sa tesit zo vsetkeho, zijeme len raz (prave tu a prave teraz ... :) ta motivacia chodit na varechu je vzajomna :)
radost
už mi hudci v bruchu hudú...zajtra tieto halušky budú..:-)
pivonka
Včera prišiel rad na tieto halušky, ale robila som ich z patizónu. To bolo v poriadku. Prvá várka nedopadla dobre, lebo som neodhadla hustotu cesta. Aj som skúšala prvú halušku a keď sa rozvarila, tak som trochu múky pridala, ale asi málo. Druhú várku som ešte zahustila a už boli v pohode. No, každý sa učí. Výsledok hodnotím vysoko kladne, hlavne ako prílohu k mäsu. Sú naozaj jemnejšie. Tá kombinácia, čo si pridala, je úplne skvelá. Ďakujem za recept.
mariamka
@pivonka (9.8.2020 11:29)

Pivonka, zdravím :) čo sa týka konzistencie cesta, skôr mám skúsenosť, že patizón je suchší a prijme menej múky,, mám také pravidlo, v haluškovom (zemiakovom, cuketovom) ceste musí "vareška stáť", vtedy by sa nemalo rozvárať. Ale hlavne, že si si poradila, Ďakujem pekne za vyskúšanie aj milú odozvu. Dnes aj tie cukety štrajkujú, a koľko ich bývalo voľakedy.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia